Bao hoisin pulled chicken

met gepekelde groente

zachte bao bun met sticky hoisin chicken en gepekelde groente

2 personen

Voorbereiding: 1,5 - 2 uur

Bereidingstijd: 45 - 60 minuten

Dit is wat mij betreft het perfecte gerecht om in het weekend te maken Bao Buns! Die heerlijke zacht gestoomde fluffy broodjes met allerlei lekkers erin.  Mij mag je ervoor wakker maken.

Voor degene die niet bekend zijn met een bao bun, ze lijken erg op een bapao broodje alleen dan open met de vulling ertussen. Ze hebben dezelfde luchtigheid als een bapao alleen maak ik ze graag met minder deeg en meer vulling ertussen. Zoals jullie wellicht weten maak ik graag alles zelf dus ook deze bao broodjes.  Maar wees gerust je kan ze ook kant en klaar kopen bij menig Aziatische supermarkt.  Ik zou het zeker een keer proberen want het is helemaal niet lastig om je eigen bao buns te maken. Je hebt tijd en speciaal bloem nodig om ze zelf te kunnen maken. Ik gebruik qua bloem all plain wheat flour wat je bij elke aziatische supermarkt wel kan krijgen.  Je kan ook een goede kwaliteit bloem gebruiken als je deze bloem niet kan krijgen.

De kunst om een luchtige bao bun te krijgen is deze goed te laten rijzen. Daarom is het belangrijk dat je er goed de tijd voor neemt want de bao’s moeten in fasen rijzen. Ondertussen heb je dan ruim de tijd om de heerlijke sticky hoisin kip te maken.

De combinatie van die typische hoisin smaak met gepekelde groente en verse kruiden in een fluffy broodje is geweldig! Aan de slag maar zou ik zeggen want dit gerecht wil je zeker niet missen.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Bao

  • 50 ml kokosmelk
  • 1 tl gedroogde gist
  • 1 el suiker
  • 45 ml heet water
  • 1 el olie
  • 175 gr all plain wheat flour
  • 1 tl bakpoeder

Hoisin pulled chicken

  • 300 gr kippendijen
  • 1 el vijfkruidenpoeder
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper
  • 3 el hoisinsaus
  • 3 el sojasaus
  • 2 el rijstazijn
  • 1 el sriracha saus
  • 150-200 ml heet water

Overig

  • verse koriander
  • 2 lenteui
  • 25 gr pinda’s
  • 1 cm verse gember
  • 1 sjalotje
  • 1/4 winterpeen
  • 25 ml rijstazijn
  • 15 ml water
  • 1 el suiker

 

Verder nog nodig

  • 2 stoommand (10 inch)

Bereidingswijze

We starten met het maken van het deeg van de bao buns. Pak een kleine maatbeker en doe daar de kokosmelk, heet water, olie, gist en suiker in. Roer goed door en zet even op een warme plek weg zodat je gist kan werken. Weeg in een kom onderhand de bloem af en voeg daar het bakpoeder aan toe. Zodra je gist mengsel een beetje begint te schuimen voeg je deze toe aan de bloem en kneed je het geheel tot een egale massa. Pak een snijplank en giet er een paar druppels olie op en leg het deeg erop. Maak je handen een beetje vettig met wat olie en kneed dan het deeg ongeveer 10 minuten door goed.

Pak dan een grote kom en vet deze in met een beetje olie. Plaats het deeg hierin en dek de kom af met een vershoudfolie. Laat het deeg 1-1,5 uur rijzen op een warme plek. Na 1,5 uur haal je het deeg er voorzichtig uit. Je deeg is nu twee keer zo groot geworden. Verdeel je deeg nu in 6 gelijke balletjes. Leg de balletjes in een diepe bakvorm en dek af met vershoudfolie. Laat ze nog 30 minuten rijzen op een warme plek.

Nu het bao deeg aan het rijzen is kunnen we de hoisin pulled chicken gaan maken. Snij de kippendijen doormidden en kruid ze met het vijfkruidenpoeder, gemberpoeder, zout en peper. Zet een koekenpan op hoog vuur met wat olie en braad hier de kippendijen even kort in aan. Voeg dan de sojasaus, rijstazijn, srirachasaus en hoisin saus toe en meng goed door. Voeg dan wat heet water toe totdat de kip voor 90% onder in het vocht staat. Zet het vuur zachtjes en laat de kip nu zachtjes 1 uur garen.

Na 1 uur haal je de stukken kippendij eruit en leg je even apart ineen kom. Zet het vuur nu hoog en kook de saus in tot een dikke stroperige saus ter dikte van honing. Voeg dan de kip toe, roer door en zet het vuur uit. Dek de pan af met een deksel en zet apart.

Nu je bao deeg voor de tweede keer heeft gerezen haal je de balletjes deeg eruit en rol je deze uit tot een ovale vorm van ongeveer 12 cm lang. Bestrijk het deeg met een beetje olie en vouw deze dubbel. Plaats deze op een bakpapiertje en leg deze in de stoommanden. Dit doe je ook voor de andere deegballetjes. Zet dan de deksel op de stoommand en laat ze nog 30 rijzen zodat ze mooi fluffy worden.

Ondertussen kunnen we verder gaan met het bereiden van de gepekelde groente. Ik gebruik wortel, gember en een sjalotje. Mocht je niet houden van een van de drie kan je ook gepekelde komkommer of kool maken. Schil de gember en snij er hele dunne plakjes (1mm) van en leg even apart in een bakje. Verwijder dan de schil van de sjalot en snij deze verticaal doormidden. Leg dan de platte kant van de ui op een snijplank en snij er hele dunne ringetjes van. Tot slot de wortel, maak met een dunschiller of kaasschaaf dunne plakken van de wortel en snij deze plakken vervolgens in hele dunne reepjes. Doe de ui en wortel bij de de gember.

Pak een maatbeker en doe hierin 25 ml rijstazijn, 15 ml water en 1 el suiker. Verhit dit 40 seconde in de magnetron totdat het lauwwarm is. Roer dan goed door zodat de suiker een beetje oplost. Giet het dan over de gesneden groente, dek het kommetje af met vershoudfolie en laat even apart staan.

Was nu de lente ui, verwijder het kontje en snij de lente uien in dunne ringetjes. Was de koriander en leg samen met de lente ui even apart in een kommetje. Tot slot hak je de pinda’s even grof en ook die leg je in een kommetje apart.

Dan kunnen we nu de bao’s gaan stomen zet een grote steelpan op met heet water op hoog vuur. Zodra het water kookt zet je de stoommanden met de bao’s erop en laat je deze 8 minuten stomen. Zet nu de pan met de hoisin chicken op het vuur en maak deze warm.

Als je bao’s klaar zijn kunnen we starten met het maken van je bao buns. Vouw de bao open en doe hier wat van de gepekelde groente in. Verdeel dan de hoisin pulled chicken over de bao’s en garneer met de lente-ui, koriander en de stukjes pinda.

Enjoy!♡

17 reacties. Reactie plaatsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu