Garnalen risotto

met groene asperges en pesto

2 personen

Bereidingstijd: 45-60 minuten

Risotto wordt ook wel een van de lastigste gerechten genoemd om te maken. Oke het is wel een uitdaging, maar als je mijn recept en tips gewoon volgt kan je een heerlijke risotto maken.

Het is een typisch rijstgerecht uit het noorden van Italië waar de rijst wordt gegaard in een zelfgemaakte bouillon. De truc is om de rijst alle bouillon te laten opnemen zonder dat het papperig wordt. Bij Masterchef Australia heb ik altijd geleerd dat de risotto mag net niet van je mag bord aflopen dan heeft die de juiste dikte.

Oefening baart kunst en zorg dat je goede rijst koopt. Het fijne aan risotto is dat je eindeloos kan variëren met ingrediënten van vis, vlees tot vegetarisch eigenlijk smaakt alles er lekker in als er maar Parmezaanse kaas overheen gaat! Ik maak vaak wat meer risotto en vries een portie in als ik dan iets minder lang te tijd heb maar wel lekker risotto wilt eten haal ik die uit de vriezer. Stiekem vind ik de risotto dan nog lekkerder…

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 120 gr risottorijst
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1/4 groente bouillonblokje
  • 30 gr blauwe kaas
  • 3 el groene pesto (zie recept)
  • 15 ml witte wijn
  • 20 rauwe garnalen
  • 1 bos groene asperges
  • 30 gr plantaardige boter
  • 10 mini tomaatjes
  • 2 takjes verse oregano, tijm en rozemarijn
  • zout en peper
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • olijfolie
  • parmezaanse kaas (optioneel)
  • verse basilicum

Verder nog nodig

Bereidingswijze

We starten eerst met het bereiden van de risotto aangezien deze even moet garen. Snij de ui en de tenen knoflook fijn. Verhit in een grote koekenpan op middelhoog vuur de helft van de plantaardige boter. Zodra de boter gesmolten is voeg je de uien en knoflook toe. Bak deze glazig en voeg dan de risotto rijst toe. Roer dan 2 minuten goed door zodat de boter zich verdeeld over de rijst. Blus het geheel dan af met de witte wijn.

Laat enkele minuten pruttelen zodat de alcohol kan verdampen. Kook ondertussen voldoende water en pak een grote maatbeker. Hier doe je een kwart van een bouillonblokje in en schenk tot 750 ml heet water erbij. Voeg nu een kwart van de bouillon toe aan de risotto rijst en de tijm, oregano en rozemarijn.

 

Zodra de bouillon bijna helemaal is opgenomen door de rijst voeg je weer nieuwe bouillon toe zodat de rijst net onder water staat. Dit herhaal je totdat je bouillon op is.

Nu de risotto aan het garen is gaan we de groene asperges bereiden. Was de asperges goed, pak dan de achterkant met duim en wijsvinger vast en de voorkant van de asperge met je andere duim en wijsvinger. Buig de asperge naar boven toe en als het goed is knakt die vanzelf. Dit herhaal je voor alle asperges. Gooi de onderkanten niet weg maar snij hele dunne ringetje van 2-3 mm vanaf het gedeelte waar je asperge geknakt is. Let op dat je alleen het groene deel snijd. Voeg deze dunne ringetjes asperges toe aan je rijst.

 

Verhit een andere koekenpan op middelhoog vuur met 15 gr plantaardige boter en voeg hier de groene asperges aan toe. Bestrooi ze met zeezout en bak ze 10 minuten in de pan. Blijf ze wel regelmatig heen en weer schudden in de pan anders branden ze aan. Als de asperges zacht zijn en een beetje gebruind zijn, zijn ze klaar.

Bewaar ze even in een stuk alumiumfolie.

We gaan nu even kijken naar de gaarheid van de risotto. Proef dan een rijstkorrel, hij moet voor 85-90% zacht zijn. Is die nog te hard dan maak je nog een beetje bouillon extra. Voeg de bouillon per 100 ml toe en nadat de rijst het opgenomen heeft proef je weer even.

Als de rijst goed is voeg je 3 grote eetlepel verse groene pesto toe en kruid de risotto met zout en peper. Roer het geheel goed door zodat de pesto goed verdeeld wordt. Was de tomaatjes, snij ze doormidden en voeg ze toe aan de risotto.

Verkruimel dan de blauwe kaas eroverheen en laat de risotto op laag vuur staan dat de kaas opgenomen kan worden.

Verhit de pan waar je de asperges in had gebakken met wat olijfolie op hoog vuur. Ontdoe de garnalen van eventuele schillen en staarten en voeg die toe aan de pan. Kruid de garnalen met zout, peper, paprikapoeder en de cayennepeper. Bak ze kort om en om totdat ze roze worden.

We doen nog 1 laatste check voordat we de risotto gaan opdienen. De perfecte risotto loopt net niet van je bord af maar mag zeker niet droog zijn zoals gekookte rijst. Is je risotto nog iets te droog voeg dan een klein beetje heet water toe en roer even door.

Pak een diep bord, schep hier royaal risotto op en verdeel de garnalen over de borden. Als laatste leg je de groene asperges bovenop de risotto. Garneer met Parmezaanse kaas, verse basilicum en wat goede olijfolie.

Enjoy! ♡

3 reacties. Reactie plaatsen

  • Gun-Britt Brusse Andersson
    23 mei 2020 08:26

    Lieve Claire,
    myfoody.nl is een topper,heel leuk en mooi met zo veel lekkere recepten!!
    Ik krijg trek en zin in koken en bakken.
    Veel succes en liefs

    Beantwoorden
    • Hallo Gun-Britt,

      Wat leuk om te horen dank je wel voor de lieve woorden! Dat is precies wat ik wil bereiken dat je zin krijgt om te gaan koken. Veel plezier met het uitproberen van de recepten!

      Beantwoorden
    • Joyce Oudshoorn
      12 maart 2022 09:42

      Hoi hoi gunbritt, inderdaad precies wat wij lekker vinden ,heerlijk en super gezond!!
      Liefs joyce oudshoorn

      Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu