Gegrilde groenten lasagne

met gehakt en blauwe kaas

2 personen

Bereidingstijd: 60 minuten

Lasagne wie lust dat nou niet? Het is een van de bekendste gerechten uit de Italiaanse keuken of toch uit de Griekse keuken?  De grieken en italianen kunnen het er niet over eens worden wie als eerste de lasagne heeft bedacht. Toch associeer ik een traditionele lasagne meer met de Italiaanse keuken.

Een lasagne kan je in allerlei variaties zelf maken met of zonder bechamelsaus. En in dit recept vervang ik pasta door gegrilde groenten wat een stuk minder calorieën bevat en goed gegeten kan worden door mensen die geen gluten eten of zelf Paleo eten.

 

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines
  • 1 grote courgette
  • 500 gr mager rundergehakt
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 10 champignons
  • 50 gr blauwe kaas (optie: 50 gr geitenkaas)
  • 2 eieren
  • 2 el groene pesto
  • 75 gr verse spinazie
  • 100 gr geraspte kaas
  • italiaanse kruiden gemalen
  • zout en peper

Verder nog nodig

  • ovenschaal 27 x 18 cm
  • contactgrill of een grill pan

Bereidingswijze

Voorbereiden

Was de aubergines en courgette goed en snij ze in schijven van ongeveer ruim een halve cm dik. Bestrooi ze met een beetje zout en gril ze in een contactgrill of grillpan totdat ze mooie grillstrepen hebben. Leg ze na het grillen even apart op een bord.

Verwarm de oven voor op 185 graden. Snij ondertussen de sjalot en de knoflook fijn. En de champignons in vieren. Fruit de sjalots, knoflook en champignons aan met een beetje olijfolie in een grote koekenpan.

Voeg dan het gehakt toe en bak het gehakt mee totdat het gehakt gaar is. Voeg het blik tomaten pulp en de pesto toe en roer goed door totdat de gehakt vermengd is met de saus. Kruid met zout, peper en de italiaanse kruiden.

Was ondertussen de spinazie even goed.

Opbouwen van de lasagne

We gaan nu starten met het opbouwen van de lasagne. Pak nu een ovenschaal en leg op de bodem een laagje gegrilde courgette. Leg de courgette schijfjes een beetje over elkaar heen. Schep daaroverheen de helft van het gehakt en verdeel hierover de helft van de rauwe spinazie. Verkruimel dan de helft van de geitenkaas of blauwe kaas eroverheen.

Leg vervolgens weer een laag gegrilde groente erop, maak eerst de courgette op en vul dan aan met de aubergine. Probeer de grootste schijfjes aubergine voor de bovenste laag te bewaren. Ook hier geldt weer leg je schijfjes een stukje over elkaar heen. Verdeel dan de rest van het gehakt erover en de rest van de spinazie. Tot slot verkruimel je de rest van de geiten- of blauwe kaas eroverheen.

Nu gaan we de lasagne afdekken met de gegrilde aubergine, leg ze steeds een stukje over elkaar heen dat het mooi afgedekt wordt. Strooi dan de geraspte kaas over de bovenkant. Klop nu 2 eieren los met zout en peper en verdeel dit voorzichtig over de ovenschotel heen, zorg ervoor dat het geklopte ei door de gaatjes heen loopt.

Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de lasagna in 30 minuten mooi goudbruin.

Enjoy!

Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de lasagna in 30 minuten mooi goudbruin.

Heb je lasagne over? Bewaar het voor de volgende dag in tupperware of vries het in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu