Ajam Ketjap

Malse kippendijen in ketjapsaus

2 personen

Bereidingstijd: 1,5 uur

Ajam Ketjap, nog zo’n klassieker uit de Indonesische keuken! Oorspronkelijk wordt dit gerecht vaak Babi (varken) Ketjap genoemd en dat wordt gemaakt van varkensvlees. Zelf ben ik niet zo’n varkenvlees eter en maak ik de variant met heerlijke malse kippendijen die dan ajam (kip) ketjap wordt genoemd.

Zoals je wellicht al had gemerkt ben ik onwijs van de aziatische en vooral ook de Indonesische keuken. Omdat ik als klein meisje al opgegroeid ben met gerechten van de toko. Ajam ketjap maak ik dus met kippendijen die ik langzaam laat garen in een zoete ketjapsaus met gember.

Wat fijn is dat je dit gerecht wel 1 of 2 dagen van te voren kan maken. Ga je de ajam ketjap als onderdeel van je eigen rijsttafel eten en heb je over vries het dan direct in.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 500 gr kippendijen
  • 1 sereh
  • 5 limoenblaadjes
  • 2 gedroogde chilipepers
  • 3 cm verse gember
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 limoen
  • 4 el ketjap medja (zoet)
  • 1,5 el sojasaus
  • 1 el guala jawa
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djinten
  • 1 tl djahe
  • zout en peper

Verder nog nodig

  • Ovenschaal +/- 27 x 18 cm

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 140 graden. Laat de kippendijen heel en leg ze in de ovenschaal. Kruid ze met zout, peper, ketoembar, djinten en djahe. Snij de sjaloten de knoflook fijn en doe deze bij de kippendijen samen met de limoenblaadjes, gember en chilipepers. Kneus de sereh stengel even door er met een mes op te drukken en doe ze bij de rest.

Voeg vervolgens 1 el guala jawa toe, het sap van 1/2 limoen, 1,5 el sojasaus en ongeveer 4 el ketjap medja. Roer dit even goed door en voeg nog 300 ml heet water toe. Het is de bedoeling dat de kippendijen grotendeels onder water staan. Voeg anders nog een beetje water of ketjap medja toe.

Dek het geheel nu af met een bakpapier en druk die even aan. Zet de schaal in de oven en laat de kippendijen ongeveer 1 uur garen op 140 graden.

Haal na 1 uur de schaal even uit de oven en til je bakpapiertje even op prik even met een vork in de kippendijen om te kijken of ze gaar zijn anders nog even terugzetten in de oven en om de 10 minuten even kijken.

Pak een bord en haal met een vork de kippendijen eruit en leg ze even apart. Giet de saus en alle ingrediënten in een steelpannetje en laat de saus 10 à 15 minuten inkoken op middelhoog vuur tot een saus ter dikte van ketjap. Ik vind het lekker om de kippendijen een beetje uit te pluizen door met twee vorken de dijen uit elkaar te trekken als een soort pulled chicken idee.

Voeg de kippendijen dan toe aan de saus en laat even 5 minuten pruttelen.

Maak je het gerecht van te voren laat het dan helemaal afkoelen en bewaar het 1 a 2 dagen in de koelkast. Als je het gaat serveren zet je de schaal even 20 minuten op 140℃ graden in de oven.

Serveer de ajam ketjap los met wat witte rijst en sambal boontjes of als onderdeel van je eigen rijsttafel.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu