Aziatische kipgehaktballetjes

met sticky ketjapsaus

16 stuks

Bereidingstijd: 50 minuten

Deze gehaktballetjes zijn zo lekker, vroeger maakt me mijn moeder deze voor mij. Sindsdien ben ik helemaal verkocht en heb ik dit recept mijn eigen gemaakt. Je kan de gehaktballetjes als snack maken maar ook als maaltijd door te serveren met rijst en wat gewokte groenten zoals paksoi.

Deze aziatische gehaktballetjes maak ik van kipgehakt. Niet veel mensen gebruiken kipgehakt maar ik vind het onwijs lekker en past goed bij de aziatische smaken. In het gehaktmengsel gaat veel kokosrasp en verse gember wat het die typerend smaak voor mij geeft. Als je de tijd hebt laat het kipgehakt mengsel lekker lang marineren dan trekken alle smaken er goed in. Mocht je geen tijd hebben dan is 30 minuten in de koelkast ook voldoende.

De gehaktballetjes worden omringd door een heerlijke sticky ketjap saus en die ze prachtig laat glanzen. Om het gewenste effect te krijgen moet je de saus op hoog vuur laten inkoken totdat deze de dikte van honing heeft en karameliseerd om de gehaktballetjes. Garneer met wat stukjes cashewnoten en natuurlijk verse koriander. Eetsmakelijk!

Dit gerecht is

Ingrediënten

Gehaktballetjes

  • 400 gr kipgehakt
  • ½ witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm verse gember
  • sap van ¼ limoen
  • 1 el ketjap
  • 4 el geraspte kokos
  • 1 tl djahe
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl zout

Saus

  • 3 el ketjap manis
  • 1 el vissaus
  • 1 el rijstazijn
  • sap van ¼ limoen
  • 1 el honing
  •  2 el sesamzaadjes
  • 20 gr cashewnoten
  • verse koriander

Verder nog nodig

  • hakmolen + staafmixer

Bereidingswijze

We starten eerst met het marineren van het kipgehakt. Hiervoor gaan we eerst een kruidenpasta maken. Pak de hakmolen en doe hier in halve ui, 2 tenen knoflook, 2 cm verse gember, sap van ¼ limoen, 1 el ketjap manis en 4 el geraspte kokos. Mix dit goed door elkaar tot een fijne pasta. Pak dan een diepe kom en doe hier het kipgehakt in en de pasta en kneed het goed door elkaar. Kruid het gehakt dan met zout, djahe en ketoembar. Dek de kom nu af met plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast marineren.

Ondertussen maken we vast de saus voor de gehaktballetjes. Pak een maatbeker en doe hierin 3 el ketjap manis, 1 el vissaus, 1 el rijstazijn, 1 el honing en voeg hier het sap van ¼ limoen aan toe. Meng het door elkaar en zet even weg in de koelkast.

Als het kipgehakt heeft gemarineerd rol je er kleine gehaktballetjes van ter grootte van een walnoot. Verhit een grote koekenpan en bak hier de gehaktballetjes rondom in aan op medium hitte totdat ze mooi goudbruin zijn en stevig aanvoelen. Draai de gehaktballetjes regelmatig om.

Zodra je gehakt balletjes klaar zijn gaan we de saus toevoegen. Zorg dat je koekenpan op hoog vuur staat zodat je saus mooi kan karameliseren. Giet de saus in de koekenpan bij de balletjes met 100 ml heet water. Laat de saus mee pruttelen totdat deze de dikte van honing heeft. Strooi dan de sesamzaadjes overheen.

Schep de gehaktballetjes in een diepe kom en garneer met wat stukjes cashewnoten en verse koriander. Je kan de gehaktballetjes ook als maaltijd eten kook er dan wat rijst bij met wat gewokte paksoi. Eetsmakelijk!

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu