Bao buns met garnalen burgertjes

met srirachasaus en gepekelde groente

2 personen

Voorbereiding: 3,5 uur

Bereidingstijd: 30 minuten

Bao buns zijn ongekend populair geworden in de afgelopen jaren. De heerlijke zachte bapao achtige broodjes die je kan vullen met buikspek, garnalen of kip, net wat jij lekker vind!
Deze gestoomde broodjes zijn uitgevonden in Taiwan.  Bao, wat letterlijk broodje betekend, hebben diverse benamingen die je tegen kan komen zoals Gao Bao of lotusbroodje.

Voor deze bao’s geen buikspek maar een heerlijk burgertje van garnalen en krab in een Thaise style met wat gepekelde groente erbij. Je kan de bao broodjes kant en klaar kopen bij een aziatische supermarkt maar hoe leuk is het om ze zelf te maken? De eerste keer zijn de bao’s bij mij mislukt omdat mijn gist niet goed meer werkte en dan krijg je een klef broodje dat niet goed gerezen is. Je wilt juist een luchtig broodje net als een bapao.

Het maken van het deeg is het meeste werk, nou ja duurt het langst, omdat je deeg goed moet rijzen. Neem daar dus ook genoeg tijd voor anders krijg je kleffe broodjes. Voor het deeg kan je speciaal bapao meel kopen bij een Aziatische supermarkt. Zelf gebruik ik all purpose wheat flour, daar kan je bapao’s, bao bun’s, dumpling deeg etc mee maken. Hier vind je de link naar het meel. Dit meel is wat witter dan gewone bloem maar als je het niet kan krijgen is een goede kwaliteit ’00’ bloem ook goed.

Veel plezier met het maken van je eigen bao buns!

Dit gerecht is

Ingrediënten

Bao’s

  • 50 ml kokosmelk
  • 1 tl gedroogde gist
  • 1 el suiker
  • 45 ml heet water
  • 1 el olie
  • 175 gr all plain wheat flour
  • 1 tl bakpoeder

Burgertjes + vulling

  • 90 gr gepelde rauwe garnalen
  • 3 surimisticks
  • 2 cm verse gember
  • 1 limoenblaadje
  • ½ tl sambal
  • 2 lente-uien
  • 8 blaadjes koriander + extra voor garnering
  • 1 el sojasaus
  • 1 el paneermeel
  • snuf zout
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 75 gr bloem
  • 1 ei
  • 50 gr pankokruim
  • 10 gr zwarte sesamzaadjes
  • 7 blaadjes witte kool
  • ¼ wortel
  • 4 radijsjes
  • 2 el mayonaise
  • ½ el srirachasaus

Verder nog nodig

  • bamboo stoommand (10″)
  • frituur of koekenpan
  • hakmolen + staafmixer

Bereidingswijze

We starten met het maken van het deeg van de bao buns. Pak een kleine maatbeker en doe daar de kokosmelk, heet water, olie, gist en suiker in. Roer goed door en zet even op een warme plek weg zodat je gist kan werken. Weeg in een kom onderhand de bloem af en voeg daar het bakpoeder aan toe.

Zodra je gist mengsel een beetje begint te schuimen voeg je deze toe aan de bloem en kneed je het geheel tot een egale massa. Pak een snijplank en giet er een paar druppels olie op en leg het deeg erop. Maak je handen een beetje vettig met wat olie en kneed dan het deeg ongeveer 10 minuten door goed.

Pak dan een grote kom en vet deze in met een beetje olie. Plaats het deeg hierin en dek de kom af met een vershoudfolie. Laat het deeg 1,5 uur rijzen op een warme plek. Na 1,5 uur haal je het deeg er voorzichtig uit. Je deeg is nu twee keer zo groot geworden. Verdeel je deeg nu in 4 gelijke balletjes. Leg de balletjes in een diepe bakvorm en dek af met vershoudfolie. Laat ze nog 1 uur rijzen op een warme plek.

Na een uur haal je een balletje deeg eruit en rol je deze uit tot een ovale vorm van ongeveer 12 cm lang. Bestrijk het deeg met een beetje olie en vouw deze dubbel. Plaats deze op een bakpapiertje en leg deze in de stoommand. Dit doe je ook voor de andere deegballetjes. Zet dan de deksel op de stoommand en laat ze nog een uur rijzen zodat ze mooi fluffy worden.

We gaan nu de garnalen burgertjes maken. Doe de helft van de garnalen in een hakmolen. Verwijder het plastic om de surimi sticks en doe ze erbij. Snij een stuk van 2 cm van de gember af en verwijder de schil. Snij 1 lente-ui in stukjes.  Doe deze samen met het limoenblaadje, de sambal, korianderblaadjes, lente-ui, sojasaus, paneermeel en wat zout in de hakmolen. Blits het geheel fijn tot een mousse. Snij de andere helft van de garnalen in kleine stukjes en voeg deze toe aan de mousse en roer door. Maak met je handen nu 6 kleine hamburgertjes van het mengsel en leg deze op een bord met een stuk bakpapier.

We gaan de hamburgertjes zo paneren en daarvoor hebben we 3 bakjes nodig. De eerste met een laag bloem, in de tweede kluts je 1 ei en in de laatste doe je een laag panko kruim met wat sesamzaadjes. Haal de hamburgertjes één voor één door de bloem, dan door het ei en als laatste door de panko kruim. Leg ze dan op het bord met bakpapier erop. Dek de hamburgertjes af met bakpapier en dan met vershoudfolie en zet ze minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Ondertussen kunnen we de groente gaan voorbereiden voor de bao buns. Pel 6 blaadjes van de witte kool af en was deze goed, snij de blaadjes in lucifer dunne reepjes en leg ze in een kom. Vul die kom met water en een flinke snuf zout. Laat dit minimaal 1 uur staan. Voor de wortel kan je een spiraalsnijder gebruiken maar als je die niet hebt snij je in de lengte ook lucifer dunne reepjes. Was de radijsjes en snij met een dunschiller hele dunne plakjes en leg deze even apart. Snij de lente-uien in schuine dunne reepjes en leg ze even apart.

Tot slot gaan we de sriracha mayonaise maken. Doe de mayo en srirachsaus in een kommetje en meng goed door elkaar. Is die iets te scherp voeg dan een beetje limoensap toe.

Voor de burgers verhit je een koekenpan op hoog vuur met de zonnebloem olie of als je een frituurpan hebt verhit je deze op 180 graden. Test of je olie heet is door er wat druppels water in te gooien. Als het sist is je olie heet. Leg de burgertjes dan in de olie en frituur ze in 3-4 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Zet ondertussen een grote pan met kokend water op hoog vuur. Zet hier de stoommand met bao buns op en stoom ze 8 minuten.

Voor de burgers verhit je een koekenpan op hoog vuur met de zonnebloem olie of als je een frituurpan hebt verhit je deze op 180 graden. Test of je olie heet is door er wat druppels water in te gooien. Als het sist is je olie heet. Leg de burgertjes dan in de olie en frituur ze in 3-4 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Zet ondertussen een grote pan met kokend water op hoog vuur. Zet de stoommanden met de bao’s er op en stoom de bao buns 8 minuten. Zet het vuur na 8 minuten uit maar laat de deksel er nog enkele minuten op voordat je ze eruit kan halen.

Als je bao’s klaar zijn kunnen we starten met het maken van je bao buns. Vouw de bao open en doe hier wat van de kool, wortel en radijsjes in. Leg er dan een burgertje op en garneer met de lente-ui, koriander en srirachamayo.

Enjoy!♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu