Spicy chipotle beef taco’s

met frigolitos en mais tortilla's

2 personen

Voorbereiding: 7 uur

Bereidingstijd: 1 uur

Chipotle beef taco’s! Dit recept is geïnspireerd op een gerecht die mijn schoonmoeder graag voor ons maakt. Het is een stoofvlees gerecht maar dan Mexicaanse stijl met een pittige chipotle saus. Voor de saus gebruik ik twee verschillende soorten gedroogde pepers uit Mexico, namelijk de chili ancho en chili chipotle. De chili ancho is een grote bijna zwarte peper die voornamelijk de textuur aan de saus en het gerecht geeft. De chili chipotle is de pittige variant!

In Nederland zijn deze gedroogde chili’s prima te verkrijgen via mexicaanse winkels, bijvoorbeeld deze webshop.  Het is echt de moeite waard om eens te koken met deze chili’s! Wist je trouwens dat chili’s familie zijn van de paprika? Alleen zijn chili’s een stuk pittiger dat komt door het stofje capsaïcine, die activeren receptoren op je tong die warmte en pijn waarnemen.

Naast dat chili’s veel vitamine bevatten hebben de Maya’s en Azteken ook ontdekt dat het een effectief middel is tegen kiespijn. De capsaïcine voorkomt dat er pijnprikkels aan de hersenen worden gegeven en daardoor komt er endorfine vrij. Dat zijn natuurlijke pijnstillers. Je vind capsaïcine ook vaak in warmte pleisters tegen rugpijn. Maar daarnaast is het ook gewoon een heel erg lekker smaakvol gerecht en zal dit gerecht je een andere smaaksensatie uit de Mexicaanse keuken geven!

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 350-400 gr magere runderlappen
  • 2 gedroogde chili chipotle
  • 1 gedroogde chili ancho
  • 1 witte ui
  • 2 grote tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el tacokruiden
  • 6 soft gele mais tortilla’s (La morena)
  • 1 blik bruine bonen
  • 2 rijpe avocado’s
  • 125 gr crème fraîche
  • 2 limoenen
  • verse koriander
  • zout en peper

Verder nog nodig

  • hakmolen + staafmixer
  • slowcooker of ovenschaal

Bereidingswijze

Week de gedroogde chili’s 1 uur in heet water. Haal het vlees minimaal 30 minuten voor het bereiden uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Zet de slowcooker aan of de oven op 140 graden mocht je geen slowcooker hebben.

Verwijder dan de zaadjes uit alle chili’s en doe ze in een steelpan. Hier voeg je een gehalveerde ui aan toe, de tomaten en de knoflooktenen.  Vul de steelpan voor de helft met heet water en zet op middelhoog vuur. Laat het geheel 5 minuten koken totdat de ui en tomaten zachter zijn geworden. Giet dan het hete water af en pureer het geheel fijn met een staafmixer of in de hakmolen.

Snij het vlees dan in stukjes van 2 bij 2 cm en kruid goed met zout en water en wat tacokruiden. Verhit dan een koekenpan met wat olie op hoog vuur. Zodra de olie heet is doe je het vlees erin en bak je het enkele minuten aan totdat het vlees een beetje goudbruin kleurt. Voeg dan de saus en het sap van ½ limoen toe en roer nog 1 minuut door. Doe het geheel dan in de slowcooker en plaats de deksel erop en laat minimaal 6 uur stoven.

Heb je geen slowcooker dan kan je het vlees ook prima in de oven bereiden. Je moet alleen wat meer heet water toevoegen zodat het vlees voor 80-90% onder water staat. Doe het geheel in een ovenschaal en dek deze af met een stukje bakpapier. Zet de ovenschaal voor minimaal 4-5 uur in de oven.

Als het vlees bijna klaar is kan je de guacamole en frigolitos gaan maken. Voor de frigolitos hebben we een kleine steelpan nodig, doe hier de bruine bonen in en vul de pan met heet water zodat de bonen net onder water staan. Kook de bonen 15 minuten op middelhoog vuur totdat ze zacht zijn. Als ze zacht zijn giet je het water af en prak je de bonen fijn met een vork of een stamper. Kruid met wat zout en peper en voeg het sap van ¼ limoen toe. Zet even aan de kant met de deksel op de pan.

Dan gaan we de guacamole maken. Pak een kom, snij de avocado’s open en doe het vruchtvlees in de kom. Prak het vruchtvlees fijn met een vork, er mogen best een paar stukjes in zitten. Kruid de guacamole dan met 1 tl zout en ½ tl peper en voeg het sap van ½ limoen toe. Snij wat blaadjes koriander fijn en voeg deze toe aan de guacamole. Roer alles goed door elkaar en zet weg tot serveren.

Proef nu even de saus van het stoofvlees als deze te pittig voor je is, roer je er 1 of 2 eetlepels crème fraîche doorheen. Pak nu 2 diepe borden en verdeel de guacamole op beide borden en leg er wat crème fraîche bij. Snij 2 partjes limoen af en pluk wat blaadjes koriander die je bij de guacamole legt. We gaan nu als laatste de mais tortilla’s opwarmen. Pak een grote koekenpan en deze op hoog vuur, zonder olie!

Leg de tortilla’s er één voor één in en warm ze 1 minuut per kant op. Leg ze dan in een theedoek, die je dicht slaat om ze warm te houden. Herhaal dit voor alle tortilla’s. Schep op beide borden een flinke hoeveelheid frigolitos en leg op elk bord 3 tortilla’s. Verdeel het stoofvlees over de tortilla’s en druip een beetje saus over het vlees. Decoreer met wat blaadjes koriander.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu