Chocolade cantuccini

met pistache en hazelnoten

15 stuks

Bereidingstijd: 60 minuten

Cantuccini (spreek je uit als can-tu-ci-ni), is denk wel het meest bekende koekje uit Italië. Je krijgt ze hier bij Italiaanse restaurants vaak bij de koffie om heerlijk mee te dopen.  De oorsprong van deze typische amandelkoekjes ligt in de provincie Prato in Toscane. Biscotti di Prato is eigenlijk de originele benaming voor dit harde koekje, dat twee keer gebakken betekend. Dat is ook precies wat we gaan doen.

Wist je dat cantuccini eigenlijk als dessert gegeten wordt in Italië met een glaasje Vin Santo (Toscaanse dessertwijn) erbij?

De originele cantuccini is eigenlijk heel licht van kleur en bevat amandelen maar tegenwoordig zijn ze ook in Italië in verschillende versies te krijgen zoals bijvoorbeeld deze pure chocolade cantuccini met pistache en hazelnoten.  Heerlijk en eenvoudig te maken!

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 70 gr bloem (glutenvrij)
  • 15 gr cacao
  • 1 ei
  • 45 gr donkere basterdsuiker
  • 40 gr poedersuiker
  • 1 tl kaneel
  • snuf zout
  • ¾ tl bakpoeder
  • 40 gr hazelnoten
  • 40 gr pistachenoten (ongezouten)
  • 40 gr pure chocolade (70%)

Verder nog nodig

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de bloem, de cacao, beide soorten suiker, een snuf zout, de kaneel en het bakpoeder in een kom. Klop in een kleine maatbeker het ei los en voeg de helft toe aan de kom. De andere helft gebruiken we later voor het bestrijken van de cantuccini. Mix het geheel goed door elkaar. Let op het deeg wordt best plakkeriger, voeg wat bloem als het te plakkerig is. Wordt je deeg juist te droog? Voeg dan 1 tl water toe.

Snij de pistache en hazelnoten in stukjes net als de pure chocolade. Als het een homogeen deeg is voeg je de stukjes noten en chocolade toe. Zorg dat de vulling goed verdeel wordt. Pak een bakplaat en bekleed deze met wat bakpapier en leg het deeg hierop. Maak dan van het deeg een lange rol van 3-4 centimeter dik en ruim 1 cm hoog. Bestrijk de rol met de rest van het geklopte ei en zet de bakplaat 25 minuten in de oven.

Na 25 minuten haal je de bakplaat uit de oven, verlaag de oventemperatuur naar 130 graden. Snij de rol direct in schuine plakjes van 1 cm dik. Die leg je vervolgens op de zijkant. Zet de bakplaat dan weer terug in de oven voor 15 minuten.

Laat de koekjes volledig buiten de oven afkoelen. Let op het zijn harde koekjes die je lekker kan dippen in thee of koffie of een glaasje Vin Santo!

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu