Mexicaanse bonen

met mais en guacamole

2 personen

Bereidingstijd: 30 minuten

In de Mexicaanse keuken worden bonen bij elke maaltijd gegeten en dat is niet voor niets. Bonen zitten vol goede voedingsstoffen en bevatten vooral veel eiwitten. Een ideale proteïne voor de vegetariërs onder ons maar ook voor de sporters.

Zeker een keer in de week eten maak ik deze Mexicaanse bonenschotel die je binnen een half uur op tafel zet. Ideaal voordat je gaat sporten of als je weinig tijd hebt om te koken. Het leuke van dit recept is dat je kan variëren met allerlei bonen die te vinden zijn. De voedingswaarde van de bonen variëren wel, zwarte bonen bevatten veel eiwitten maar ook veel koolhydraten, de tuinboon bevat weer de minste koolhydraten maar ook weer veel minder eiwitten.

In dit recept gebruik ik de maistortilla’s van La Morena omdat deze van mais worden gemaakt zijn ze glutenvrij. Mocht je gewone tortilla’s of volkoren tortilla’s erbij serveren kan dat natuurlijk ook!

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 200 gr kidneybonen in blik
  • 400 gr zwarte bonen in blik
  • 400 gr witte bonen/blackeyed bonen/limabonen in blik
  • 200 gr maïs in blik
  • 1 grote el Diced Chipotle Peper La Morena (AH)
  • 200 ml tomatenblokjes
  • 1 avocado
  • 1 bekertje creme fraiche (optioneel)
  • 1 limoen
  • 1 pak maistortilla’s van La Morena (AH)
  • geraspte kaas (optie vegan kaas)

Verder nog nodig

Bereidingswijze

Pak een groot vergiet en giet hier alle bonen in en spoel deze goed met koud water af. Pak dan een grote koekenpan en verhit de pan met wat olijfolie. Doe er een flinke eetlepel van de chipotle pepers in. Indien je van pittig houdt kan je nog een halve eetlepel extra toevoegen. Laat deze even geuren en voeg dan de tomatenblokjes toe en meng even goed. Voeg vervolgens de bonen toe en laat deze 15 minuten even pruttelen. Indien het te droog wordt voeg je een klein beetje kokend water toe.

Guacamole maken

Ondertussen gaan we de guacamole maken. Snij de avocado met een mesje doormidden. Haal met een lepel de pit eruit en schraap met de lepel het vruchtvlees eruit. Doe het vruchtvlees in een kom en prak dit met een vork fijn. Strooi er 1 theelepel zout overheen en het sap van 1/2 limoen. Mocht je van koriander houden dan snij je wat blaadjes koriander fijn en roer je die door de guacamole.

Als de bonen zacht zijn is de schotel klaar. Giet het blikje mais af en voeg deze toe aan de bonenschotel en meng door elkaar. Pak een andere koekenpan en verwarm de tortilla’s op middelhoog vuur in een droge koekenpan even om en om. Je kan eventueel wat geraspte kaas op de tortilla doen zodat het een beetje smelt.

Serveer het met de guacamole, een beetje zure room, schijfje limoen en natuurlijk wat opgewarmde tortilla’s en voor de liefhebber wat geraspte kaas.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu