Sambal goreng boontjes

met tempeh en petéhbonen

2 personen

Bereidingstijd: 20-30 minuten

Sambal goreng boontjes een klassiek groente gerecht uit de Indonesische keuken die je in vele toko’s of Indonesische restaurants op de kaart ziet staan. Het maken van sambal goreng is heel eenvoudig en kan je zelf wat experimenteren met wat andere groentes zoals kool, peultjes of zelfs mais.

In dit recept voeg ik petehbonen toe, toen ik voor het eerst deze peulvrucht at was het gelijk liefde op het eerste gezicht. Niet iedereen is er gek op vanwege de uitgesproken smaak maar het geeft een bepaald aroma aan het gerecht. Ze zien eruit als een groene amandel en kunnen een beetje naar knoflook ruiken. Ze worden ook vaak ‘stinkbonen’ genoemd en dat merk je vooral aan de geur van je urine..

Combineer dit groentegerecht met wat rijst en een ander Indisch gerecht zoals Ajam Ketjap of Daging Rendang.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 250 gr sperziebonen
  • 50 gr petehbonen
  • 100 gr tempeh
  • ½ witte ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl sambal oelek
  • ½ tl trassi
  • ½ cm verse laos (of poeder)
  • 1 tl guala jawa
  • 1 sereh
  • 100 ml kokoscrème of melk (kara)
  • olijfolie
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Verder nog nodig

  • hakmolen + staafmixer

Bereidingswijze

Pak een koekenpan en verhit deze met een laag zonnebloemolie op hoog vuur. Snij de tempeh in plakken van een ½ cm dik. Zodra de olie heet is leg je de plakken tempeh erin. Je kan testen of je olie heet genoeg is door een paar druppels water erin te gooien als het gaat sissen is de olie heet.
Na 1-2 minuten draai je de plakken tempeh om en bak je de andere kant ook 1-2 minuten. Je wilt dat ze mooi goudbruin zijn. Als de tempeh klaar is haal je ze uit de olie en laat je ze uitlekken op een keukenpapiertje.

Was ondertussen de sperziebonen goed en snij de uiteindes eraf, snij de bonen vervolgens doormidden. We gaan nu de boemboe maken, doe in een hakmolen de ui, knoflook, sambal, trassi, guala jawa, laos, 1 el olie en een snuf zout. Meng dit goed tot een brei.

Pak een grote steelpan en verhit hier wat olie in op middelhoog vuur. Fruit de boemboe uit de hakmolen aan in de olie. Zodra dit begint te geuren doe je de sperziebonen en petehbonen erbij. Voeg dan de kokosmelk toe en 100 ml heet water. Laat sudderen op laag vuur.

Snij dan de gefrituurde tempeh in repen van 1 cm dik en voeg toe aan de boontjes. Laat het geheel 15 minuten zachtjes pruttelen.

Combineer dit Indische groente gerecht eens met wat witte rijst en een van mijn andere Indische gerechten! Zoals Ajam Ketjap, Daging Rendang of Duivelse kip.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu