Sticky tempeh

2 personen

Bereidingstijd: 30 minuten

Tempeh wat is dat nou eigenlijk? Tempeh is een van de bekendste soja producten uit de Aziatische keuken. Het is een plantaardige eiwittenbron op  basis van sojabonen. Ze noemen het ook wel de sojabonen cake die wordt gemaakt van gedroogde sojabonen. Kijk maar eens goed naar tempeh dan zie je de sojabonen nog zitten.

Tempeh is ook een stuk steviger dan zijn broertje tofu. Doordat de sojabonen gefermenteerd zijn kunnen we tempeh makkelijk verteren en bevat het veel vitamine. Wist je dat tempeh maar liefst 21% eiwitten bevat? Dat is net zo veel als vlees.

Dit gerecht is een typisch bijgerecht in de Indonesische keuken, ik ben er gek op en het is ook nog eens makkelijk om te maken!

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 200 gr tempeh
  • ½ witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 lombok pepers
  • ½ cm verse laos (of 1 volle tl laospoeder)
  • 1 ¼ schijf guala jawa
  • 1 tl tamarinde pasta
  • 1 limoenblaadje
  • zout
  • zonnebloemolie

Verder nog nodig

Bereidingswijze

Pak een koekenpan en verhit deze met een laag zonnebloemolie op hoog vuur. Snij de tempeh in plakken van een ½ cm dik. Zodra de olie heet is leg je de plakken tempeh erin. Je kan testen of je olie heet genoeg is door een paar druppels water erin te gooien als het gaat sissen is de olie heet.
Na 1-2 minuten draai je de plakken tempeh om en bak je de andere kant ook 1-2 minuten. Je wilt dat ze mooi goudbruin zijn. Als de tempeh klaar is haal je ze uit de olie en laat je ze uitlekken op een keukenpapiertje.

Giet de zonnebloemolie uit de pan en verhit deze opnieuw op middelhoog vuur. Snij de ui en knoflook fijn en bak deze aan in een koekenpan totdat ze lichtbruin kleuren. Snij dan de peper doormidden, verwijder de zaadjes en snij in hele dunne ringetjes. Haal de ui en knoflook uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Bak nu de pepers even aan in de pan voor ongeveer 1-2 minuten en laat ze daarna ook uitlekken.

Zet een klein steelpannetje op middelhoog vuur en doe daar de guala jawa in met de tamarinde pasta en 50 ml water. Laat de schijf guala jawa zachtjes smelten. Zodra het gesmolten is voeg je de laos, het mengsel van ui/knoflook/pepers, het limoenblaadje en een beetje zout toe. Laat het nu op zacht vuur pruttelen totdat het de dikte van een siroop heeft.

Nu de tempeh is afgekoeld snij je de blokjes in de lengte doormidden en voeg je ze toe aan de siroop. Meng het goed door elkaar dat de siroop zich goed verdeeld over de tempeh.

Combineer dit bijgerecht met mijn andere Indonesische gerechten, die vind je hier terug!

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu