Homemade Turkse pizza

met kip gyros

2 personen

Voorbereiding: 2 uur

Bereidingstijd: 60 minuten

Turkse pizza, de Turkse versie van fastfood! We zijn er allemaal gek op zo’n lekkere zachte bodem met pittig gehakt en wat salade erop. De turkse pizza komt vaak in verschillende variaties met gesmolten kaas maar ook met doner kebab erop.  Die laatste vind ik erg lekker!

Helaas heeft niet iedereen een heel braadspit staan waaraan je het vlees kan roosteren dus moeten we op zoek naar een alternatief. En dat alternatief is afgeleid van de turkse kebab namelijk de griekse gyros. Voor dit recept gebruik ik kip gyros maar je kan natuurlijk altijd ook gyros van varkensvlees gebruiken als je dat lekkerder vind. Ik haal mijn gyros altijd bij de slager. Wil je het liever zelf maken dat kan ook. Snij je kipfilet in dunne gyros reepjes en kruid die met gyros kruiden net zo lekker.

Zelf had ik nog nooit zelf turkse pizza gemaakt maar het leek me erg leuk om eens te proberen. Het is eigenlijk net als een pizza maken alleen rol je het deeg nog dunner uit totdat je er bijna doorheen kan kijken.  Met dit recept kan je vier medium turkse pizza’s maken. Veel plezier met het maken van je eigen turkse pizza’s!

Dit gerecht is

Ingrediënten

Turkse pizza

  • 200 gr ’00’ bloem
  • 3 gr gedroogde gist
  • 110 ml warm water
  • 15 gr turkse yoghurt of gewone yoghurt
  • 25 ml olijfolie
  • snuf zout
  • ½ tl suiker
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 kleine trostomaten
  • 1 el milde harissa (Souq)
  • 1 sjalotje
  • handje verse peterselie
  • zout en peper

Overig

  • 1 sjalotje
  • 400 gr kip gyros
  • 75 gemengde salade
  • 5 trostomaten
  • ¼ komkommer
  • 1 avocado
  • 2 el tomaat-basilicum azijn (Foodelicious)
  • knoflooksaus
  • sriracha saus
  • verse peterselie

Verder nog nodig

  • deegroller
  • hakmolen + staafmixer

Bereidingswijze

We gaan starten met het maken van het deeg voor de turkse pizza. Pak een kleine maatbeker en doe daar het warme water met de gedroogde gist en suiker in. Roer goed door en zet even op een warme plek weg zodat je gist kan werken. Weeg in een kom onderhand de bloem af en voeg daar de olie en yoghurt aan toe. Zodra je gist mengsel een beetje begint te schuimen voeg je deze toe aan de bloem en kneed je het geheel tot een egale massa. Pak een snijplank en giet er een paar druppels olie op en leg het deeg erop. Strooi dan pas het zout op het deeg. Maak je handen een beetje vettig met wat olie en kneed dan het deeg ongeveer 10 minuten door goed.

Pak dan een grote kom en vet deze in met een beetje olie. Plaats het deeg hierin en dek de kom af met een vochtige schone theedoek. Laat het deeg minimaal 90 minuten rijzen op een warme plek.

Als het deeg 1,5 uur gerezen heeft kan je starten met het maken van de saus op de turkse pizza en de salade. Voor de saus hebben we een hakmolen nodig. Doe hierin de tomatenpuree, de harissa, de trostomaten, het sjalotje (zonder schillen), handje verse peterselie en wat zout en peper. Mix dit tot een gladde saus en zet even apart in de koelkast.

Voor de salade hebben we een grote kom nodig waarin je de gemengde salade doet. Was de komkommer goed en snij een kwart eraf en vervolgens in kleine stukjes. Was dan de tomaten goed en snij ze in fijne blokjes. Snij de avocado door de helft, verwijderd de pit en snij rondom de rand het vruchtvlees los. Snij de 2 helften avocado in kleine blokjes. Doe de komkommer, tomaat en avocado bij de sla en maak de salade aan met azijn.

Dan kunnen we nu gaan starten met het rollen van de turkse pizza. Verdeel het gerezen deeg in vier gelijke bolletjes. Leg een bolletje op een met bloem bestoven werkblad en leg de andere drie even onder de theedoek, anders drogen ze uit. Rol het bolletje uit tot een platte pizza van 1 mm dik. Smeer dan een eetlepel van de saus op de pizza en verdeel deze goed tot aan de randen. Verhit ondertussen een grote koekenpan op middelhoog vuur zonder olie. Zodra deze heet is doe leg je de pizza erin en doe je een deksel op de pan. Laat de turkse pizza nu 4-5 minuten bakken in de pan. Controleer wel af en toe of de onderkant niet verbrand, de onderkant mag goudbruin zijn. Ondertussen kan je verder met het maken van de volgende turkse pizza.

Als je pizza gebakken is pak je een schone theedoek en leg je deze hierop. Leg op de bovenkant een stukje bakpapier en sla dan de andere helft van de theedoek eroverheen. Stapel zo alle turkse pizza op totdat je klaar bent.

Verwarm de oven voor op 80 graden. Verhit een andere grote koekenpan op hoog vuur en bak hierin de kip gyros gaar in ongeveer 10 minuten. Ontdoe ondertussen het sjalotje van schillen en snij deze heel fijn. Als je alles hebt gemaakt kan je starten met het rollen van je turkse pizza. Haal een turkse pizza onder theedoek vandaan en verdeel er wat gesneden ui en salade op de bodem. Schep hier dan een kwart van de kip gyros op en garneer met knoflooksaus en eventueel sriracha saus als je van pittig houdt en verse peterselie. Rol de turkse pizza dan op en leg deze even in de oven zodat ze warm blijven. Nu kan je de rest van de turkse pizza’s ook gaan rollen.

Enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu