Vegan chocolate bars

met dadel karamel

7 bars

Bereidingstijd: 70 minuten + 2,5 uur opstijven

Twix, Snickers, Mars, Bounty we lusten ze allemaal wel chocolade bars! Maar hoe leuk is het om je eigen chocolade bar te maken? Nou dat heb ik gedaan en deze bar is nog eens helemaal vegan ook!

Toen ik deze bar aan het bedenken was wilde ik het lekkerste van alle repen combineren in een bar. Ik vind de koekbodem van een Twix altijd erg lekker en kokos van de bounty dus dat werd een kokos koekbodem met daarop chocolade fudge en natuurlijk een karamel laag. Normaal maak ik karamel met gecondenseerde melk maar dat is niet vegan en er zit lactose in dus daar moest ik wat op verzinnen. Ik had ergens wat gelezen over dat je van dadels ook lekkere karamel kan maken. Nou dat is het proberen waard.

Voor de karamel is het wel belangrijk dat je goede medjool dadels gebruikt. Deze dadels zijn heel zacht en zijn perfect om een mooie gladde karamel van te maken. Ik koop deze dadels altijd bij een turkse supermarkt. Voor die bounty style in mijn bar heb ik kokosmelk gebruikt in de karamel om dat romige effect te krijgen. Tot slot giet je er een laag heerlijke 70% pure chocolade overheen. Als je deze bars eenmaal hebt geproefd wil je niet anders meer. Ze bevatten (bijna) geen toegevoegde suikers en dat proef je! Laat je niet demotiveren door de vele lagen want het is ontzettend leuk om je eigen bar samen te stellen en je haalt echt voldoening uit als je dit plaatje op tafel zet. Veel plezier met maken van je eigen chocolate bar!

Dit gerecht is

Ingrediënten

Koekbodem

  • 25 gr glutenvrije bloem
  • 25 gr plantaardige boter
  • 25 gr kokosrasp
  • 10 gr suiker
  • ½ tl bakpoeder
  • snuf zout

Chocolade fudge

  • 90 gr pure chocolade
  • 3,5 el agavesiroop (niet vegan gebruik dan honing)
  • 3,5 el cacaopoeder
  • 3,5 el kokosolie
  • 50 gr ongebrande noten (cashewnoten, hazelnoten of amandelen)

Karamel

  • 7 medjool dadels
  • 2 el kokosolie
  • 1 el kokosmelk
  • 65 ml water
  • snuf zout
  • ½ tl vanille extract

Chocolade laag

  • 200 gr pure chocolade (70%)
  • snuf zout
  • rozenblaadjes

Verder nog nodig

  • kleine cakevorm (20 x 11 cm)
  • smeltpan
  • hakmolen + staafmixer

Bereidingswijze

Koekbodem
Verwarm de oven voor op 175 graden. Pak een kom en doe hier de bloem, kokos, suiker, bakpoeder en het zout in. Roer dit door elkaar met een houten pollepel. Smelt de boter dan even in de magnetron en roer deze met de pollepel door de droge ingrediënten heen. Bekleed de cakevorm met een stuk bakpapier, zorgt wel dat het bakpapier aan de zijkant een behoorlijk stuk uitsteekt, dan kan je de bodem er makkelijk uittillen. Schep het deeg in de vorm en druk met een gewone lepel goed aan. Zorg dat het deeg egaal over de bodem is verdeeld. Zet de bakvorm ongeveer 15 minuten in de oven. Als de bodem mooi goudbruin is kan je deze eruit halen en volledig laten afkoelen buiten de oven.

Chocolade fudge
Voor de fudge laag die op de koekbodem komt gaan we eerst de chocolade smelten. Gebruik hiervoor een kleine steelpan met wat heet water erin die je op middelhoog vuur zet. Zet er een smeltpan of een kom op en doe hier de pure chocolade in stukjes in. Roer regelmatig met een spatel totdat de chocolade gesmolten is. Voeg dan de cacao, agavesiroop en kokosolie toe en roer goed door elkaar tot een homogene massa. Breek de noten in stukjes boven de massa en roer ze erdoorheen. De smeltpan of kom gebruiken we later nog voor de chocolade laag.

Als de koekbodem helemaal is afgekoeld kan je de chocolade fudge erop gieten, zorg dat deze evenredig verdeeld is over de bodem. Dek de cakevorm af met vershoudfolie en zet minimaal 1 uur in de vriezer. Zorg wel dat de cakevorm recht staat anders heb je straks geen mooie lagen in je bar.

Karamel
We gaan nu de karamel laag maken die op de fudge laag komt. Snij de medjool dadels open en verwijder de pit en eventueel het kruintje. Doe ze in de hakmolen met de rest van de ingrediënten. Mix het geheel nu tot een gladde egale massa. Het moet eruit ziet als karamel en geen stukjes dadels meer hebben. Haal de cakevorm dan uit de vriezer en giet de karamel laag op de fudge, ook hier geldt weer verdeel de karamel goed egaal over de vorm. Dek de cakevorm dan weer af met vershoudfolie en zet minimaal 1 uur in de vriezer.

Chocolade laag
Haal de cakevorm na 1 uur uit de vriezer en haal voorzichtig de hele inhoud eruit door het bakpapier omhoog te trekken. Verwijder het bakpapier en snij het geheel dan over de lengte van de cakevorm in repen zoals een mars reep. Je zou 7 bars eruit moeten halen. Leg dan een bakplaat neer en daarop een rooster. Hier leg je de repen op met wat ruimte tussen elke reep. Ondertussen gaan we de chocolade smelten in de dezelfde smeltpan of kom die je eerder hebt gebruikt voor de fudge. In de kom of smeltpan doe je 140 gram pure chocolade en deze laat je smelten door af en toe een beetje te roeren met een spatel. De overige 60 gram snij je fijn. We gaan nu chocolade op een eenvoudige manier temperen zodat je chocolade knakt als die gestold is. Zodra je chocolade in de pan gesmolten is haal je deze van het vuur en roer je even een halve minuut de massa door met je spatel. Dan voeg je de fijngesneden chocolade toe en roer het goed door totdat alles opgenomen is en een egale massa is. Blijf dan nog even 1 minuut roeren zodat je chocolade iets afkoelt.

Giet dan de chocolade over de repen heen. Zorg dat ze rondom goed bedekt zijn met chocolade. Mocht je nog wat plekjes onbedekt hebben giet de chocolade uit de bakplaat dan even in je kom of smeltpan en bedek deze plekjes dan met wat chocolade. Tik dan zachtjes het rooster op de bakplaat zodat de overtollige chocolade eraf druipt. Haal ze er dan heel voorzichtig met een taartschep af en leg ze op een bord. Zet het bord met de repen in de koelkast zodat de chocolade laag kan gaan stollen.

Giet de chocolade uit de bakplaat in een kom en verwarm deze 45 seconde in de magnetron zodat deze weer vloeibaar wordt. Haal de repen na een half uur uit de koelkast, de chocolade zou nu mooi gestold moeten zijn. Pak dan een kleine lepel en doop deze in de gesmolten chocolade en maak een snelle beweging van links naar rechts met je arm (vanuit je pols) boven de repen zodat je dunne chocolade slierten op je repen krijgt. Decoreer de repen dan met wat zeezout en gedroogde rozenblaadjes.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu