Vegetarische lasagne

met aubergine en courgette

2 personen

Bereidingstijd: 60 minuten

Vegetarische gerechten worden steeds populairder en daarom kan deze heerlijke vegetarische lasagne niet achterblijven! De naam lasagne is afgeleid van het het woord ‘laganum’ wat dunne lap deeg betekend. De originele lasagne wordt ook gemaakt met een lap pastadeeg maar dat kan ook prima vervangen worden door gegrilde groente. Minder koolhydraten en meer vezels en vitamine!

Door het toevoegen van het vegetarische gehakt krijgt de lasagne wat meer textuur en een bite. Om het gerecht helemaal vegan te maken gebruik ik in dit recept vegan kaas. Mocht je nou niet vegan zijn maar wel vegetarisch en tegen lactose kunnen kan je ook gewone mozzarella of kaas gebruiken.

Het gerecht staat al in 1 uur op tafel en dus een perfecte gezonde maar simpele maaltijd. Je zou de lasagne zelfs eerder op de dag al kunnen maken en dan 30 minuten voor etenstijd in de oven schuiven!

 

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines
  • 1 grote courgette
  • 300 gr vegetarisch geruld gehakt
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 10 champignons
  • 2 el groene pesto, zie hier het recept
  • 75 gr verse spinazie
  • 150 gr vegan kaas of vegan mozzarella
  • italiaanse kruiden gemalen
  • zout en peper

Verder nog nodig

  • ovenschaal 27 x 18 cm
  • contactgrill of een grill pan

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 185 graden. We starten eerst met het grillen van de groente. Was de aubergines en courgette goed en snij ze in schijven van ongeveer ruim een halve cm dik. Bestrooi ze met een beetje zout en gril ze in een contactgrill of grillpan totdat ze mooie grillstrepen hebben. Leg ze na het grillen even apart op een bord.

Snij ondertussen de sjalot en de knoflook fijn en de champignons in vieren. Fruit de sjalots, knoflook en champignons aan met een beetje olijfolie in een grote koekenpan. Voeg dan het vega gehakt toe en het blik tomaten pulp. Roer de pesto erdoor en zorg dat het gehakt vermengd is met de saus. Kruid met zout, peper en de italiaanse kruiden. Was de spinazie goed en laat uitlekken. We zijn nu klaar om de lasagne te gaan opbouwen.

Pak nu een ovenschaal en leg op de bodem een laagje gegrilde courgette. Leg de courgette schijfjes een beetje over elkaar heen. Schep daaroverheen de helft van het gehaktmengsel en verdeel hierover de helft van de spinazie. Leg vervolgens weer een laag gegrilde groente erop, maak eerst de courgette op en vul dan aan met de aubergine. Probeer de grootste schijfjes aubergine voor de bovenste laag te bewaren. Ook hier geldt weer leg je schijfjes een stukje over elkaar heen. Verdeel dan de rest van het gehakt erover en de rest van de spinazie.

Als laatste gaan we de lasagne afdekken met de gegrilde aubergine, leg ze steeds een stukje over elkaar heen dat het mooi afgedekt wordt. Strooi dan de vegan kaas over de bovenkant. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de lasagna in 30 minuten mooi goudbruin.

Enjoy!

Heb je lasagne over? Bewaar het voor de volgende dag in tupperware of vries het in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu