Kokosballen

Diverse variaties

20 stuks

Voorbereiding: 30-45 min

Bereidingstijd: 15 min

Er gaat wat mij betreft niets boven vers gebakken kokosballen of kokosmakronen hoe we ze ook noemen 🙂 De krokante buitenkant met een guewy binnenkant is typerend voor deze makkelijk te maken lekkernij. Op mening foodtruck festivals of evenementen is er tegenwoordig wel een stand te vinden voor kokosballen. Het is een eenvoudig koekje om te maken, de basis bestaat uit slechts 3 ingredienten suiker, eiwit en kokosrasp. Kind kan de was doen toch zou je zeggen 🙂

Daarnaast zijn kokosballen ideaal voor mensen die graag lactosevrij en glutenvrije koekjes willen eten en zelf willen maken. Let op: niet alle variaties zijn gluten/lactose vrij. Rum/Rozijnen, Gember/Limoen, Pandan zijn lactose/glutenvrij. Er zijn wel diverse opties lactose vrij beschikbaar voor pure chocolade zoals de delicata reep van AH pure chocola.

Hieronder vind je het basisrecept voor 20 stuks die je nog extra lekker kan maken met 1 of meerdere variaties. Het hoeft dus niet maar ik geef graag wat opties. Maak dus altijd eerst het basis recept en voeg dan de extra ingredienten toe die je lekker vindt. Wil je de meerderheid proberen verdubbel dan je recept.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Basis recept (naturel) 20 stuks

  • 2 eieren (L)
  • 100 gr kristalsuiker
  • 200 gr kokosrasp

Kokos rum rozijnen (voor 10 stuks)

  • 40 gr rozijnen
  • 15 ml rum

Kokos pure chocolade (voor 10 stuks)

  • 40 gr pure chocola (fijngesneden of druppels)
  • snufje zout

Kokos macadamia & witte chocolade (voor 10 stuks)

  • 20 gr witte chocola (fijngesneden of druppels)
  • 20 gr ongezouten macadamia noten ( grof gehakt)

Kokos limoen & gember (voor 10 stuks)

  • 2 bolletjes stemgember (fijngesneden)
  • rasp van ½ limoen
  • 1 tl limoensap

Kokos Pandan (voor 10 stuks)

  • 1 tl Koepoe pandanpaste

Verder nog nodig

Bereidingswijze

We gaan starten met het basisrecept voor de kokosballen. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

 

Breek de eieren één voor één en doe het eiwit in een kom of een foodprocessor. De dooiers kun je bewaren om een eigen lemon curd te maken. Zet de foodprocessor of de mixer op een hoge stand en klop het eiwit stijf. Weeg ondertussen de suiker af en in een apart schaal de kokos rasp.

Hoe kan je nou zien of het eiwit goed stijf is ? Dit kan je herkennen als je je kom ondersteboven kan houden zonder dat de inhoud eruit valt. Een andere manier is om de mixer uit te zetten en omhoog te halen als je mooie pieken eiwitschuim hebt is het ook stijf genoeg.

Doe vervolgens de suiker er beetje voor beetje bij terwijl de mixer in de laagste stand staat. Klop dit goed door totdat je glanzende pieken hebt bijna als een soort marshmallow.

Voeg dan de kokos toe en meng nog even goed. Met dit basisrecept kan je 20 kokosballen ter grootte van een golfbal maken. Vind je ze neutraal al heerlijk? Dan kan je zelf kleine balletjes (net iets groter dan een golfbal) rollen met je handen (maak ze even nat) of gebruik een kleine ijslepel.

Wil je een of meerdere variaties proberen lees dan hieronder even verder.

Bak ze +/- 15 minuten op 180°C totdat ze goudbruin zijn.

Variaties:

  • Rum/rozijnen (10 stuks): Doe de rozijnen in een kommetje en giet hier de rum bij. Laat dit minimaal 3o min staan zodat de rum goed in de rozijnen trekt. Na een half uur giet je het overtollige vocht af en voeg de rozijnen toe aan het gemaakte kokosmengsel.
  • Pure chocola (10 stuks): Voeg de stukjes pure chocola met een snufje zout toe aan het gemaakte kokosmengsel.
  • Witte chocola/Macadamia (10 stuks):Voeg de stukjes chocola en macadamia noten toe aan het gemaakte kokosmengsel.
  • Limoen/Gember (10 stuks):Voeg de stukjes gember samen met de limoenrasp en sap toe aan het gemaakte kokosmengsel.
  • Pandan (10 stuks):Voeg de pandanpasta toe aan het gemaakte kokosmengsel en meng het geheel goed.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu