Lemon curd een echte Engelse lekkernij dat vaak geserveerd wordt bij een high tea of afternoon tea zoals het vaak in Engeland genoemd word. Wist je dat een afternoon tea vaak veel uitgebreider is met zoetigheid dan de high tea hoe wij deze in Nederland kennen?
Naast dat je lemon curd kan gebruiken als spread of topping op scones of cakejes zie je het ook vaak als vulling terug komen in gebakjes of taarten. Deze lemon curd heb ik gebruikt als vulling in een taart, in combinatie met een vanille sponge cake en frambozen. Lemon curd en frambozen zijn echt voor elkaar gemaakt! Maar je kan ook een tartelette bodem vullen met lemon curd en afmaken met een laag meringue.
Maar wat is lemon curd nou eigenlijk en hoe maak je het? Curd een dikke substantie gemaakt van boter, eieren, suiker en citrusvruchten. De meeste bekende is natuurlijk citroen maar je kan curd ook maken met grapefruit, sinaasappel of limoen. Het maken van curd is niet heel lastig alleen vraagt het wel een beetje geduld. De curd laat je in 20 minuten langzaam garen (au-bain-marie) door steeds te roeren anders krijg je stukje ei in je curd en dat wil je natuurlijk niet.
Als je lemon curd op een mooie dikte is laat je deze opstijven in de koelkast. Je kan curd in een glazen potje wel 2 weken in de koelkast bewaren.