Pandan kokosballen

20 stuks

Bereidingstijd: 30-40 minuten

Kokosballen zijn tegenwoordig een enorme hit, op menig foodtruck festival vind je wel een kraam waar deze heerlijkheden worden verkocht. Ik ben gaan experimenteren met kokosballen toen ik geen gluten mocht eten en zelfs iets lekkers moest gaan bakken. Deze versie is met pandan pasta die vaak wordt gebruikt in de Indonesische keuken bijvoorbeeld voor een pandan cake, dat recept vind je hier!

Pandan pasta wordt gemaakt van pandanblad en kenmerkt zich door de mooie groene kleur. Ik vind dat deze smaak perfect combineert met de smaak van kokos en zo is deze variatie ontstaan. Is weer eens wat anders dan een rum rozijnen kokosbal, hoewel ik daar ook een lekker recept voor heb. Die vind je hier.

Het maken van kokosballen is helemaal niet moeilijk, het bestaat uit eiwit, suiker en kokos en na 15 minuten in de oven kan je al genieten van je heerlijke pandan kokosbal. Ik leg je hieronder uit hoe eenvoudig het is.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 2 eieren (L)
  • 100 gr kristalsuiker
  • 200 gr kokosrasp
  • 2 tl pandan pasta (Koepoe Koepoe)

Verder nog nodig

  • kleine ijslepel
  • foodprocessor of mixer

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

Breek de eieren één voor één en doe het eiwit in een kom of een foodprocessor. De dooiers kun je bewaren voor een omelet of ander gerecht. Zet de foodprocessor of de mixer op een hoge stand en klop het eiwit stijf.

Hoe kan je nou zien of het eiwit goed stijf is ? Dit kan je herkennen als je je kom ondersteboven kan houden zonder dat de inhoud eruit valt. Een andere manier is om de mixer uit te zetten en omhoog te halen als je mooie pieken eiwitschuim hebt is het ook stijf genoeg.

Weeg ondertussen de suiker af en doe deze in een kom. In een apart schaal weeg je de kokos rasp af. Zet de mixer in de laagste stand en voeg nu eetlepel voor eetlepel de suiker toe. Klop dit goed door totdat je glanzende pieken hebt bijna als een soort marshmallow.

Voeg dan de pandan pasta toe en mix even door totdat je eiwitschuim mooi groen kleurt. Als alles goed gemengd is voeg je de kokos toe en meng nog even goed.

Met dit recept kan je ± 20 ballen (ter grootte van een golfbal) rollen met je handen of gebruik een kleine ijslepel. Tip: maak je handen even nat dan plakt het minder. Gebruik je een ijslepel schep dan wat van het kokosmengsel erin en druk goed aan met een lepeltje of je vingers. Maak de ijslepel tussendoor een beetje nat dan plakt het wat minder.

Leg ze op de bakplaat en bak ze +/- 15 minuten op 180°C totdat ze goudbruin zijn.

Enjoy! ♡

Je hoeft ze niet allemaal tegelijk op te eten. De kokosballen kan je prima een paar dagen in een glazen pot bewaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu