Pizza quattro stagioni

2 pizza's

Voorbereiding: 6 uur

Bereidingstijd: 30 minuten

Pizza wie is er niet gek op?! Het is een van het meest populaire italiaanse gerecht wereldwijd. En dan te bedenken dat pizza als armenluis eten is ontstaan vanwege de lage kosten.

In de 17e eeuw zijn de Napolianen begonnen met het maken van pizza’s. Deeg gemaakt van water en bloem met een klodder tomatensaus erop. Pas veel later werd er kaas aan toegevoegd en zo ontstond de pizza margherita. Tegenwoordig worden pizza’s met allerlei lekkere ingrediënten belegd en zijn er zelfs zoete pizza’s te krijgen met chocopasta.

Het maken van je eigen pizza is niet alleen leuk maar ook nog eens erg lekker. Je kan je pizza beleggen met de ingrediënten die je zelf het lekkerst vind. Het maken van pizza deeg is in tegenstelling tot wat mensen vaak denken niet erg lastig. Je moet alleen het deeg de tijd geven om goed te kunnen rijzen voor een luchtig deeg. Het beste is als je het deeg in de ochtend direct maakt dan kan het deeg de hele dag rijzen.

We gaan een echte klassieker maken namelijk pizza Quattro Stagioni. Wist je dat deze pizza ingrediënten van de vier seizoenen symboliseert?

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 350 gr ’00’ bloem
  • 1,5 el olijfolie
  • 2 gr zout
  • 3 gr gedroogde gist
  • 190 ml warm water
  • 200 ml passata
  • 125 gr mozzarella
  • 6 olijven (mix)
  • 1 witte ui
  • 6 champignons
  • 4 plakjes salami
  • 4 dunne plakjes ham
  • 200 gr geraspte kaas
  • zout en peper
  • italiaanse kruiden
  • verse oregano

Verder nog nodig

  • deegroller
  • oven

Bereidingswijze

Pak een maatbeker en meet hierin 50 ml heet water af. Doe de gist erbij en roer goed door laat even 2-3 minuten staan. Weeg ondertussen de bloem af en doe de bloem in een kom of in een foodprocessor met deeghaak. Doe de olijfolie en 140 ml warm water erbij. Giet dan het gistmengsel erbij en meng het deeg goed tot een egaal deeg. Voeg dan pas het zout toen en kneed het deeg voor ongeveer 5 minuten. Mocht je geen keukenmachine hebben met een deeghaak dan kneed je het deeg 5 minuten met de hand. Duw met de muis van je hand in het deeg en trek het dan weer terug, dat herhaal je steeds. Totdat het een mooi egaal deeg is geworden.

Als het deeg gekneed is pak je een grote kom die je een beetje invet met olijfolie. Leg het deeg erin en dek de kom af met een vochtige schone theedoek.  Zet de kom op een warme plek weg, laat het deeg 3 uur rijzen.

Na 3 uur zal je zien dat het deeg in volume is verdubbeld. Haal het deeg voorzichtig uit de kom en leg het op een werkblad bestrooid met een beetje bloem. Verdeel het deeg met een spatel door de helft en maak er 2 bollen van. Pak nog een extra kom en vet deze in met wat olijfolie. Leg in elke kom en bol deeg en dek de kommen af met een vochtige theedoek. Zet weer terug op de warme plek en laat nog minimaal 3 uur rijzen.

Als het pizzadeeg de hele dag heeft gerezen kunnen we gaan starten met wat snijwerk. Snij de ui doormidden en dan in dunne ringetjes, leg even apart. Borstel eventuele aarde van de champignons af en snij ze dan in dunne plakjes. Ook de olijven snij je in dunne plakjes. De salami en ham snij je in reepjes en leg je ook even apart.

Verwarm de oven voor op 250 graden, zorg dat er 2 bakplaten in liggen. We gaan nu het pizzadeeg uitrollen. Leg 2 vellen bakpapier op de aanrecht of een tafel, bestrooi met wat bloem. Leg nu voorzichtig het deeg op beide vellen bakpapier en rol deze met een deegroller uit tot een dun pizzadeeg van ongeveer 25-30 cm diameter. Je wilt een dun deeg van een paar millimeter dik en vorm met je duim en wijsvinger een korst door rondom knijpbewegingen in de rand van het deeg te maken.

Als je helemaal tevreden bent met je pizzabodem verdeel je de passata erover heen ook goed dicht langs de rand. Kruid met zout, peper en italiaanse kruiden. Verdeel dan de mozzarella en de geraspte kaas over beide bodems. Bij quattro stagioni heeft elk kwart van de pizza een andere topping, dat doen wij ook dus je belegt ¼ met ui, ¼ met champignons, ¼ met olijven en het laatste kwart met salami en ham.

Als de oven op temperatuur is haal je heel voorzichtig de hete bakplaten eruit en schuif je de pizza’s met bakpapier erop. Doordat je met een hete bakplaat werkt wordt de onderkant ook gelijk verhit. Schuif de pizza’s nu 12-15 minuten in de oven. Wissel halverwege de bakplaten even qua hoogte. Kijk na 12 minuten even of de pizza mooi goudbruin is anders laat je hem nog 1 à 2 minuten staan. Elke oven is anders dus je zal het even in de gaten moeten houden.

Verdeel eventueel wat verse oregano over de pizza’s als die uit de oven zijn.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu