Vietnamese rijstrolletjes

met garnalen en krab

2 personen

Bereidingstijd: 30 minuten

De Vietnamese keuken behoort bij mij tot één van mijn favoriete keukens. Tot een paar jaar geleden was deze keuken nog redelijk onbekend in Nederland met de komst van een aantal Vietnamese restaurants ging er een wereld voor mij open.

Verse kruiden, diverse groentes, gember en citroengras typeren voor mij de Vietnamese keuken. Gerechten als de traditionele Pho soep,  vietnamese kipsalade en vietnamese rijstrolletjes zijn niet weg te denken uit deze keuken. Die laatste gaan we vandaag maken!

Deze vietnamese rijstrolletjes gevuld met garnalen en krab zijn het ultieme gerecht op een warme zomerse dag. Lichte rijstvelletjes gevuld met allerlei verse groente met een heerlijke hoisin dip. Snel, eenvoudig en vers! Je kan ze ook als lunchgerecht eten.  Ideaal voor een Paleo voedingsstijl. Dit recept is voor 4 hele rijstrollen, mocht je er niet genoeg van krijgen kan je de hoeveelheden verdubbelen.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 4 rijstvellen
  • 8 rauwe garnalen
  • 8 surimi sticks
  • 1/2 rijpe mango
  • 1/2 winterpeen
  • 2 mini komkommers
  • 150 gr tauge
  • verse koriander
  • verse munt
  • 4 el hoisin saus
  • sesamzaadjes
  • sesamolie
  • bosje lente-ui

Verder nog nodig

Bereidingswijze

Voorbereiden
Het meeste werk zit hem in de voorbereiding van de rijstrolletjes namelijk het snijden van alle groenten. We starten met de wortel, komkommer en lente-ui. We gaan de groente nu julienne (dunne lucifer reepjes) snijden. Snij de wortel in de lengte in dunne reepjes van 2-3 mm, zijn vervolgens de plakjes weer in de lengte in lange dunne reepjes van 2-3 mm. Nu heb je een soort lucifer wortel reepjes. Dit doe je precies hetzelfde voor de mini komkommers. Voor de lente ui snij je een stuk van 5 cm af die je in de lengte door de helft snijd en vervolgens nogmaals door de helft.

Schil nu de halve mango en snij in dunne repen. Pak een bord en leg daar de gesneden komkommer, bosui, mango en wortel op. Haal de surimi sticks uit het plastic en leg ze ook op het bord.

Pak een steelpan en vul die met een laag heet water, breng aan de kook op hoog vuur. Ontdoe de garnalen van eventuele schillen en staarten en zodra het water kookt doe je ze in de steelpan. Kook de garnalen 2 minuten totdat ze mooi roze zijn. Giet het water af en leg de garnalen op het bord.

Was nu de taugé, korianderblaadjes en muntblaadjes goed en leg ze op het bord bij de rest.

Rijstrolletjes maken
Voor het maken van de rijstrolletjes hebben een diep bord nodig die vul je met een laagje koud water. Leg één rijstvel in het water en laat even 1 minuut weken. Pak een grote snijplank waar je het geweekte rijstvel op legt. Nu ga je horizontaal wat komkommer, wortel, bosui, mango en taugé op het rijstvel leggen. Per rijstvel leg je 2 garnalen en 2 surimi sticks bovenop de groente en als laatste wat blaadjes koriander en munt naar smaak.

Nu gaan het rijstvel oprollen als een soort loempia. Pak het uiteinde van het velletje (die het dichtstbij je is) en sla die over de vulling heen, vouw de zijkanten naar binnen en rol op. Snij de rol nu doormidden en plaats ze in een kom met de dichte kant naar beneden. Dit herhaal je voor de rest van de rolletjes.

Pak een klein kommetje en doe hier de hoisin saus met 3 à 4 druppels sesamolie in, roer door elkaar en strooi wat sesamzaadjes erover. Serveer deze dipsaus met de rijst rolletjes.

Enjoy! ♡

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Ook heerlijk met een dip van vissaus:

    – scheut vissaus
    – wat water
    – knoflook in dunne schijfjes
    – wat rietsuiker
    – limoensap

    Even opwarmen om de suiker op te lossen en dan weer laten afkoelen.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu