Je hebt ze vast wel eens zien liggen in de supermarkt rond deze periode, die lange groen/roze stengels, rabarber! Wist je dat rabarber een groente is hoewel het meer op fruit lijkt? Sinds 1900 wordt deze groente in Nederland gekweekt en een aantal maanden per jaar (eind maart tot eind juni) zijn deze heerlijke zoetzure stengels uit Nederlandse bodem verkrijgbaar.
Rabarber bevat net als vele andere groente veel vitamine en mineralen. Vooral vitamine K is goed aanwezig (24% adh) in rabarber en die soort voor onze bloedstolling. Ook bevat rabarber vitamine C, magnesium en is het een bron van vezels.
De smaak van rabarber is friszuur en wordt vaak gebruikt in gebak, desserts of er wordt compote van gemaakt. Dat is precies wat ik er van heb gemaakt een heerlijke frisse rabarber/aardbeien compote die je wel een paar weken in een potje kan bewaren. Bij het maken van compote wordt er vaak veel suiker toegevoegd om de smaak wat zoeter te maken. Dat heb ik in dit recept verminderd en gebruik gemaakt van natuurlijke suikers bijvoorbeeld uit sinaasappels.