Halloumi vega burger

met zoete aardappelfriet

2 personen

Voorbereiding: 6 uur

Bereidingstijd: 1,5 uur

Vegetarische burgers zijn steeds meer upcoming en bijna overal te krijgen zelfs bij de fastfood ketens. Tijd om eens wat te experimenteren!

Deze vega burger is zo onwijs lekker en helemaal zelf gemaakt, zelfs het broodje! Schrik niet van de hoeveelheid onderdelen, ingrediënten of stappen. Je kan onderdelen al van te voren maken zoals de tomatenjam. Deze laatste is een onwijs lekkere combinatie met een stuk gegrilde halloumi kaas. Heb jij deze rubberachtige kaas wel eens gegeten? Halloumi is een kaas die gemaakt wordt van een mengsel van schapen-, geiten- en koeienmelk en veel eiwitten bevat. Het is een ideale kaas om lekker te grillen omdat de kaas niet smelt.

Geloof me het is de moeite waard om zelf eens deze vega burger te maken i.p.v. een klant en klare vega burger uit de supermarkt. Het is aan te raden om het deeg voor de focaccia broodjes ruim van te voren te maken aangezien die 6 uur moeten rijzen. Veel plezier!

Dit gerecht is

Ingrediënten

Focaccia broodjes

  • 85 gr bloem
  • 1 gr zout
  • 1 gr gedroogde gist
  • 5 ml olijfolie
  • 60 ml heet water
  • 3 zwarte olijven (plakjes)
  • 2 zongedroogde tomaatjes (stukjes)
  • verse rozemarijn

Burger vulling

  • 250 gr halloumi kaas
  • 2 portobello’s
  • 2 el baba ganoush, zie hier het recept
  • 1/2 avocado
  • 2 tenen knoflook
  • verse tijm, rozemarijn en oregano
  • zout en peper
  • olijfolie

Tomatenjam

  • 8 kleine trostomaten
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 1 el suiker
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 takje verse rozemarijn, oregano en tijm

Zoete aardappelfriet

  • 3 medium zoete aardappels
  • 2 el maizena
  • 2 el zeezout
  • 2 el gerookte paprikapoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • 3 el mayonaise
  • 1 el cayennepeper

 

Verder nog nodig

  • ovenschaal
  • dunschiller
  • zipbag
  • foodprocessor met deeghaak
  • knoflookpers
  • grillpan of contractgrill

Bereidingswijze

Focaccia deeg
We gaan starten met het maken van het deeg voor het broodje waarvoor we een focaccia met olijven en zongedroogde tomaten gebruiken. Het deeg moet 6 uur rijzen dus begin daar de avond van te voren mee of vroeg in de ochtend.

Doe het hete water in een maatbeker met de gist en mix door elkaar. Zet even weg op een warme plek zodat de gist gaat werken. Ondertussen weeg je de bloem af met de olijfolie en doe je deze in de foodprocessor met deeghaak of een kom. Zodra de gist is gaan borrelen of beetje gaan schuimen voeg je die toe aan de bloem. Mix of kneed met de hand dan het deeg tot een egale bal. Voeg dan het zout toe en kneed het deeg nu 5 minuten. Na het kneden vet je een grote kom in met wat olijfolie en leg je je deeg erin. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het 5 uur rijzen.

Na 5 uur pak je een diepe bakplaat die je invet met een beetje olie. Verdeel het deeg in 2 bolletjes en leg ze in de bakplaat. Vorm met je vingers het deeg in de vorm van een burger broodje door met je vingers te drukken. Besprenkel wat olijfolie over het deeg en verdeel dan de plakjes olijven en stukjes zongedroogde tomaat erover. Strooi wat blaadjes rozemarijn en wat grof zeezout erover. Laat het deeg nu weer 1 uur rijzen op een tochtvrije warme plek.

Focaccia deeg
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Zodra het focaccia deeg 1 uur gerezen heeft druk je met je vingers wat kuilen in het deeg. Bak de focaccia broodjes in 20-25 minuten goudbruin. Laat de focaccia broodjes afkoelen buiten de oven. Verlaag de temperatuur van de oven naar 195 graden.

Tomatenjam
We gaan nu de tomatenjam maken. Was de tomaten en leg ze in een ovenschaal, besprenkel met wat olijfolie, zout en peper. Leg de 2 tenen knoflook er ook bij samen met 1 takje rozemarijn, 1 takje verse oregano en 1 takje verse tijm.

Zet de ovenschaal ongeveer 30 minuten in de oven.

Zoete aardappel frieten
We gaan nu verder met het snijden van de zoete aardappel frieten. Verwijder met een dunschiller de schil van de zoete aardappelen en snij ze in frieten van net geen 1 cm dik. Doe de frieten in een grote zip-bag of pedaalemmer zak met de rest van de ingrediënten. Knoop de zak dicht en schut de zak goed door elkaar zodat alle kruiden goed verdeeld worden over de frieten.

Pak dan een bakplaat en bekleed deze met bakpapier en leg daar de frieten op, besprenkel met wat olijfolie.

Tomatenjam
Haal na 30 minuten de ovenschaal met de tomaten eruit. Verlaag de temperatuur naar 190 graden en zet de bakplaat met de frieten erin. De frieten moeten minimaal 30 minuten in de oven staan.

Doe de tomaten, de knoflook en de kruiden in een klein steelpannetje. Giet ongeveer 100 ml heet water in de ovenschaal en schraap even met een houten lepel langs de randen zodat je alle aangekoekte stukjes een beetje los maakt. Giet dit nu in het steelpannetje bij de tomaten en voeg de suiker en balsamico toe.  Laat de tomatenjam op laag vuur in koken totdat al het vocht verdwenen is. Plet dan met een vork de tomaten en knoflook en zet het apart tot serveren.

Portobello’s
In de ovenschaal van de tomaten leg je nu de twee portobello’s, besprenkel met een heel klein beetje olijfolie, grof zeezout en wat rozemarijn en tijm. Pers dan 2 tenen knoflook in de knoflookpers en verdeel deze over de portobello’s. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet deze onderop in de oven bij de frieten.

Check na 30 minuten even of de portobello’s mooi zacht zijn en de zoete aardappel frieten goudbruin. Zet dan de oven uit, laat beide in de oven staan tot het laatste moment.

Vega burger opbouwen
Als laatste verhit je een grillpan of contactgrill. Snij de halloumi horizontaal doormidden en grill deze totdat de halloumi aan beide kanten goudbruin is. We gaan nu de vega burger opbouwen. Snij de focaccia broodjes horizontaal doormidden. Verdeel 1 el baba ganoush per broodje op de onderkant. Snij de avocado in dunne plakjes er verdeel deze over de broodjes. Leg dan op beide broodjes de portobello en daarop het stuk gegrilde halloumi. Schep een royale hoeveelheid tomatenjam op de halloumi en dek de burger af met de andere helft van het broodje. Voor wat stabiliteit prik je er een bamboo prikker in.

Serveer de zoete aardappel friet in een schaaltje met wat mayonaise erbij. Kruid als laatste de frieten met grof zeezout en wat gerookte paprikapoeder.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu