Rabarber aardbeien plaatcake

12-15 personen

Bereidingstijd: 1 uur

Het rabarber seizoen is weer in volle gang en dat roept om een lekker recept. Deze plaatcake met rabarber is erg makkelijk om te maken en heel erg lekker. Je gebruikt voor dit recept een normaal cake recept. Voor die extra crunch aan de plaatcake gebruik je bovenop een kruimeldeeg voor die krokante stukjes.

Dit recept is ook perfect om melk/lactosevrij te maken. In het recept vervang je dan de gewone roomboter door de plantaardige versie van bijvoorbeeld Violife.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 100 gr ongezouten (plantaardige) boter + extra voor invetten
  • 100 gr lichte basterdsuiker
  • 2 eieren (M of L)
  • 100 gr zelfrijzend bakmeel
  • ½ vanillestokje
  • 3 stengels rabarber
  • 10 aardbeien
  • 1 el suiker
  • 1 el citroensap
  • 1 el maizena
  • 90 gr bloem
  • 60 gr ongezouten (plantaardige) boter (koud)
  • 45 gr lichte basterdsuiker
  • 1 tl bakpoeder

Verder nog nodig

  • diepe bakplaat of diepe brownievorm

Bereidingswijze

We starten eerst met het maken van een basis cakebeslag. Verwarm de oven voor op 200 graden. Weeg de suiker (100 gr) af en doe deze in een kom of in de mixer. Voeg hier de boter (100 gr) op kamertemperatuur aan toe. Meng de boter en de suiker nu goed door elkaar tot een licht romig mengsel, ongeveer 3-4 minuten op een hoge stand.

Breek dan één voor één de eieren boven het mengsel. Laat het ei eerst helemaal opgenomen worden door even te mixen voordat je het volgende ei toevoegt. Zijn alle eieren toevoegt zeef dan het zelfrijzend bakmeel (100 gr) boven de kom. Snij vervolgens het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg van één helft eruit en voeg toe aan het mengsel. Zet de mixer aan op de laagste stand totdat de bloem goed is opgenomen en verhoog dan naar een medium stand en laat het geheel even 5 minuten goed mengen.

Vet de bakvorm in met wat (plantaardige) boter en giet hier het cakebeslag in. Verdeel het evenredig tot een dikte van 2 cm hoog. Was de rabarber goed en snij de stengels in plakjes van 0,5 cm dik, doe deze in een kom. Was de aardbeien goed, verwijder het kruintje en snij deze ook in kleine stukjes. Doe de aardbeien samen met 1 el suiker, 1 el citroensap, 1 el citroenrasp en 1 el maizena bij de rabarber en meng goed door elkaar. Verdeel dan het rabarber/aardbeienmengsel over de cake heen.

Tot slot maken we een snelle crumble die bovenop de rabarber gaat. Doe de bloem, suiker en bakpoeder in een kom en voeg hier stukjes van de koude (plantaardige) boter aan toe. Kneed het geheel grof zodat je mooie crumble stukken hebt. Verdeel de crumble over de rabarber en zorg dat het evenredig verdeeld is.

Zet de bakvorm nu 30 minuten in de oven. Controleer na 30 minuten de cake even door er met een sateprikker in te prikken. Komt die er droog uit dan is je cake klaar. De crumble mag goudbruin zijn maar niet te donker. Is je cake nog niet klaar zet hem dan nog 5 minuten in de oven en controleer daarna opnieuw, elke oven is weer anders. Laat de cake afkoelen in de oven met de deur op een kiertje. Als de cake is afgekoeld kan je er mooie rechthoeken van snijden.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu