Klassieke slagroom taart

8 personen

Bereidingstijd: 2 uur

Een echt klassieke slagroomtaart, we hebben hem allemaal wel eens gegeten op een verjaardag. Maar heb jij hem wel eens zelf gemaakt of haal je hem vaak in de winkel? Het is namelijk een makkelijke taart om zelf te maken en je kan hem vullen en decoreren met wat je wilt.

In dit recept vul ik de slagroomtaart met aardbeienjam maar je kan elke soort gebruiken die je lekker vindt. Wat ook lekker is, is een beetje lemoncurd toevoegen aan de vulling.

Voor de taart maak ik gebruik van biscuit deeg wat een heel luchtige cake is, bijna een soort wolkencake. Dat is klassiek voor de slagroomtaart maar je kan ook gewone cake gebruiken als je dat lekkerder vind. De kunst aan het maken van biscuitdeeg is dat je de tijd neemt om het heel luchtig en fluffy te mixen dat duurt zeker 10 minuten.  Nadat je de lagen biscuit hebt gestapeld en gevuld ga je de taart rondom afsmeren met opgeklopte slagroom, het hoeft niet perfect strak te zijn want je bekleed de taart aan de buitenkant met geroosterde amandelen. Dit is een leuke recept om met je kinderen te maken.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 4 eieren (L)
  • 120 gr kristalsuiker
  • 120 gr bloem
  • rasp van ¼ citroen
  • 1 el vanille extract
  • snuf zout
  • 400 ml slagroom
  • 4 el kristalsuiker
  • 1,5 zakje klopfix
  • 200 gr jam (naar keuze)
  • 1 kiwi
  • 10 frambozen
  • 10-15 blauwe bessen
  • 75 gr amandelschaafsel

Verder nog nodig

  • hittebestendige kom
  • handmixer
  • 2 ronde bakvormen ∅15 cm
  • spuitzak + large spuitmond (star of open star)
  • optioneel: cakeboard ∅20 cm

Bereidingswijze

We starten eerst met het maken van de biscuit. Doe de eieren, citroenrasp, kristalsuiker (120 gr) en een snuf zout in een hittebestendige kom. Pak een kleine steelpan en vul die met een ruime laag heet water. Zet de steelpan op middelhoog vuur en zet de hittebestendige kom erin. Mix het mengsel met de handmixer tot lichaamstemperatuur. Als je met je vingers het beslag aanraakt en deze niet meer koud is, is je mengsel goed.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de kom van de steelpan af en mix je mengsel ongeveer 10 minuten totdat het een heel licht en luchtig mengsel is. Heb je een keukenmixer dan doe je het mengsel uit de kom daarin en laat je het in 10 minuten mooi luchtig kloppen.  Je beslag moet bijna een soort wolkachtige substantie zijn. Voeg dan 1 el vanille extract toe en zeef je bloem boven je mengsel. Met een spatel vouw je nu heel voorzichtig de bloem door het beslag, niet roeren maar maak een letter J en dan een rondje. Belangrijk is dat je dit heel voorzichtig doet anders wordt je beslag niet luchtig.

Als de bloem helemaal opgenomen is in het beslag gaan we de bakvormen invetten. Dit kan je doen met een bakspray of wat gesmolten boter. Omdat we 3 lagen biscuit gaan maken moet je een van de bakvormen wat hoger maken. Dit doe je door een stuk bakpapier rondom langs de rand van de vorm te zetten. Giet in deze bakvorm 2/3 van het beslag en de rest van het beslag doe je in de lage bakvorm. Zet de bakvormen in het midden van de oven en bak in 30-35 minuten gaar. Prik na 30 minuten even met een satéprikker in het midden van je biscuit. Komt deze er droog uit dan is je biscuit klaar anders nog even 5 minuten langer in de oven laten staan en dan nogmaals prikken.

Laat je bakvormen met biscuit helemaal afkoelen buiten de oven. Ondertussen zet je een koekenpan op middelhoog vuur en doe je hier het amandelschaafsel in. Doe geen olie in de pan, je wilt de amandelen mooi goudbruin roosteren. Schud regelmatig om in de pan anders verbranden ze. Laat het geroosterde schaafsel afkoelen op een schaaltje.

Nu alles aan het afkoelen is kan je mooi de slagroom stijf gaan kloppen. Doe de slagroom met 4 el suiker en 1,5 zakje klopfix in een kom en klop dit met een mixer stijf. Je moet de kom slagroom onderste boven kunnen houden zonder dat de slagroom eruit valt.

Als je biscuit is afgekoeld haal je deze voorzichtig uit de bakvorm en leg je de enkele laag op een bord of cakeboard. Smeer dan de helft van de jam op de bovenkant van je biscuit. Snij de hogere biscuit horizontaal door midden dat je 2 lagen krijgt. Leg dan voorzichtig een laag op de biscuit met de jam. Verdeel dan de rest van de jam op de tweede biscuit laag en een laag van de opgeklopte slagroom. Leg tot slot de laatste biscuit laag erop. Smeer de taart nu helemaal rondom en bovenop in met slagroom. Gebruik hiervoor een paletmes of een gewoon mes. Laat wel wat slagroom over voor de bovenkant van de taart.

Is je taart helemaal met slagroom bedekt dan kan je aan de zijkanten het geroosterde amandelschaafsel er tegenaan duwen. Zorg ervoor dat het mooi verdeeld is en werk van beneden naar boven toe tot de rand. Het amandelschaafsel wat je over hebt verdeel je bovenop in het midden van de taart. Pak nu de spuitzaak en knip aan het eind een puntje eraf. Doe dan je spuitmond in de spuitzak, misschien moet je het uiteinde iets groter maken zodat het mondje van de spuitmond er aan het eind uit komt. Doe nu de rest van de slagroom in de spuitzak. Spuit nu bovenop de taart aan de rand mooie toeven slagroom, helemaal rondom.

Tot slot kan de decoratie van de taart beginnen. Schil de kiwi en snij hier mooie plakken van en verdeel deze tussen de toeven slagroom. Tot slot decoreer je de taart met de verse frambozen en blauwe bessen. Je kan de taart natuurlijk decoreren met elk fruit wat je lekker vind. Zorg alleen wel dat je altijd vers fruit gebruikt.

Enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu