Vietnamese zalm

met paksoi

2 personen

Bereidingstijd: 30-40 minuten

Wil je eens variëren met zalm? Dan is dit gerecht echt ideaal. Het is eenvoudig, snel en smaakvol. Met dit gerecht krijg je gegarandeerd blije gezichten aan tafel.

Key is het maken van de saus waar je de zalm zachtjes in laat garen. In de Vietnamese keuken wordt veel gekookt met het trio gember, knoflook en chili. Dit zijn de ultieme smaakmakers in dit gerecht. Allereerst start je met het maken van een karamel. Suiker, honing en water zachtjes laten inkoken zonder er teveel aan te komen. Zodra je die mooie amber achterige kleur krijgt blus je de karamel af met sojasaus, let op dit kan gaan pruttelen en misschien een beetje spetteren.  Zodra je alles hebt toegevoegd aan de saus leg je de zalm erbij en laat je deze zachtjes garen.

Het lekkere aan dit gerecht is die kleverige saus over de zalm en groente. Daarvoor moet je de saus goed laten inkoken totdat die de dikte heeft van honing. Het inkoken van een saus doe ik altijd op hoog vuur maar zorg wel dat je zalm dan al uit de pan is anders gaar je die te ver door.  De groente kan je prima tijdens het inkoken in de pan leggen. Krijg je al trek in deze heerlijke zalm met een Vietnamese twist? Het volledige recept vind je hieronder.

Dit gerecht is

Ingrediënten

 • 2 moten zalm op de huid (± 300 gr)
 • 1 paksoi of 2 shanghai paksoi
 • 50 gr kristalsuiker
 • 25 gr honing
 • 3 el water
 • 2 cm verse gember
 • 1 kleine rode chilipeper
 • 2 tenen knoflook
 • 2 el vissaus
 • 2 el sojasaus (glutenvrije variant)
 • 2 lenteui
 • 120 gr rijst

Verder nog nodig

Bereidingswijze

We starten eerst even met wat snijwerk. Snij de chilipeper in de lengte door en verwijder de zaadjes. Snij de chili nu in dunne reepjes. Pel de knoflooktenen en snij deze in dunne plakjes. Tot slot schil je de gember en snij je deze in lange dunne reepjes. Doe de chili, knoflook en gember in een bakje.

Nu kunnen we de saus gaan maken, doe de suiker, honing en het water in een grote wok. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan iets zachter. Je gaat nu een karamel maken wat de basis van de saus is. Zodra je karamel een mooi amber kleur krijgt giet je de sojasaus erbij en roer je het goed door. Laat het geheel nu pruttelen totdat de saus de dikte van honing krijgt.

Voeg dan de gesneden gember, knoflook en chili toe en de moten zalm met de huid kant naar beneden. Voeg dan het water en de vissaus toe en plaats een deksel op de pan. Laat het geheel 5 minuten pruttelen.

Ondertussen was je de paksoi en snij deze vanaf de onderkant in de lengte door de helft. Snij de helften paksoi nu weer in de lengte door de helft. Snij de lenteuien in dunne reepjes en leg even apart in een bakje voor de garnering.

Zet nu een steelpan met water op hoog vuur. Zodra het water kookt, giet je de rijst in de pan en kook je dit volgens de verpakking.

We gaan nu weer terug naar de zalm. Haal de deksel van de pan en draai de zalm even om. Laat nog 2 minuten op deze kant liggen. Haal dan de zalm eruit en leg de zalm in een stuk aluminium folie.

Zet het vuur hoger en laat de saus inkoken. Leg ondertussen de paksoi in de pan en draai deze na 2 minuten om. Je saus wordt nu steeds stroperiger en je paksoi is langzaam zacht geworden. Leg de zalm op een mooi groot bord, leg de paksoi erlangs en schenk de saus over het geheel heen. Decoreer met de gesneden lenteui en serveer het met de witte rijst.

Enjoy! ♡

2 reacties. Reactie plaatsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu