Indonesische Soto Ayam is een van de bekendste soepen uit de Indonesische keuken en het is ook gelijk mijn favouriet! Met deze koude dagen vind ik niets lekkerder dan een goede gevulde soep als maaltijd.
Soto Ayam is te herkennen aan zijn geel achtige kleur wat komt door het gebruik van kurkuma oftewel geelwortel. Velen hebben denk ik wel een potje kurkuma in de kruidenkast staan maar ik gebruik vaak de verse geelwortel. Deze kan je kopen bij de Aziatische supermarkt of toko en kan je prima invriezen. Dit doe ik trouwens met al mijn Indische kruiden zoals verse laos, kurkuma, gember maar ook limoenblaadjes en sereh.
Deze Indonesische maaltijd soep is vaak gevuld met een hard gekookt ei, gepluisde kip en rijst. Ik vind het lekkerder om rijstnoedels te gebruiken in plaats van rijst vandaar ook de optie in mijn recept. De bouillon wordt getrokken van kippenpoten en dat vergt even wat tijd maar dan heb je ook wel een hele lekkere en gezonde soep. Wist je dat vers getrokken kippenbouillon goed is voor je weerstand of als je verkouden bent? Zeker door het gebruik van verse gember en kurkuma werkt dat extra verwarmend. De soep is voldoende voor 2 personen als maaltijdsoep.