Soto Ayam

Indonesische maaltijd soep saoto ayam

2 personen

Voorbereiding: 5 uur

Bereidingstijd: 30 minuten

Indonesische Soto Ayam is een van de bekendste soepen uit de Indonesische keuken en het is ook gelijk mijn favouriet! Met deze koude dagen vind ik niets lekkerder dan een goede gevulde soep als maaltijd.

Soto Ayam is te herkennen aan zijn geel achtige kleur wat komt door het gebruik van kurkuma oftewel geelwortel. Velen hebben denk ik wel een potje kurkuma in de kruidenkast staan maar ik gebruik vaak de verse geelwortel. Deze kan je kopen bij de Aziatische supermarkt of toko en kan je prima invriezen. Dit doe ik trouwens met al mijn Indische kruiden zoals verse laos, kurkuma, gember maar ook limoenblaadjes en sereh.

Deze Indonesische maaltijd soep is vaak gevuld met een hard gekookt ei, gepluisde kip en rijst. Ik vind het lekkerder om rijstnoedels te gebruiken in plaats van rijst vandaar ook de optie in mijn recept. De bouillon wordt getrokken van kippenpoten en dat vergt even wat tijd maar dan heb je ook wel een hele lekkere en gezonde soep. Wist je dat vers getrokken kippenbouillon goed is voor je weerstand of als je verkouden bent? Zeker door het gebruik van verse gember en kurkuma werkt dat extra verwarmend. De soep is voldoende voor 2 personen als maaltijdsoep.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 2 grote kippenpoten
  • 2 liter water
  • 1 witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el korianderpoeder
  • 3 el zout
  • 2 cm verse gember
  • 4 limoenblaadjes
  • 1 salamblad
  • 1 cm verse laos
  • 2 cm verse kurkuma
  • 1 sereh
  • 2 tl sambal (optioneel)
  • 150 gr tauge
  • 2 eieren
  • 3 lenteuien
  • 4 el gefrituurde uitjes
  • 120-150 gr ongekookte rijstnoedels, mihoen of rijst

Verder nog nodig

  • grote pan
  • zeef

Bereidingswijze

We starten eerst met wat snijwerk voor de soep. Snij de ui en tenen knoflook fijn. Zet een grote pan op middelhoog vuur waar je de soep in gaat maken. Doe wat olie in de pan en fruit de gesneden ui en knoflook aan. Voeg dan de kruiden toe namelijk de komijnpoeder,  korianderpoeder en het zout. Bak deze een beetje mee totdat ze gaan geuren. Voeg dan de kippenpoten toe. Kook ondertussen 2 liter water en voeg het gekookte water dan toe aan de pan.

Voeg nu de verse gember, 4 limoenblaadjes, 1 salamblad, verse laos, verse kurkuma en 1 sereh (breek deze even in het midden zodat die kneust) toe. Breng de soep nu aan de kook en zet het vuur dan zachter, laat 30 minuten pruttelen. Zet na 30 minuten het vuur uit. Laat de soep nu 2 uur staan met de deksel erop.

Na 2 uur haal je de kippenpoten eruit en haal je het vlees eraf. Het vlees doe je even in een aparte kom en zet in de koelkast. Doe de kippenbotten weer terug in de soeppan en laat het geheel nog 1-2 uur zachtjes pruttelen.

Ondertussen kan je vast de inhoud van de soep gaan voorbereiden.  Kook 2 eieren ongeveer 10 minuten totdat ze hard gekookt zijn. Was de tauge goed en zet deze even apart. Snij de lenteuien in fijne ringetjes en leg deze ook even apart in een bakje voor de garnering. Wil je rijst in je soep kook deze dan even volgens de verpakking. Als je noedels of mihoen gebruikt hoeft dat niet.

Als je soep helemaal klaar is met pruttelen gaan we de soep zeven. Pak een kom en een grote zeef. Zet de zeef op de kom en giet de soep in de zeef af. Nu hou je alleen een heldere kippenbouillon over. Giet de bouillon weer terug in de soeppan en zet op middelhoog vuur. De botten en kruiden kan je weggooien die hebben we niet meer nodig. Haal nu de kip uit de koelkast en pluis deze zoals pulled chicken. Doe de gepluisde kip weer terug in de soep.

Als de eieren gekookt zijn pel je deze en doe je ze heel in de soep samen met de rijst of noedels. Breng de soep even aan de kook en dan is het tijd om te serveren. Pak 2 diepe kommen en verdeel in elke kom 1 ei. Schenk dan de soep over de twee kommen en verdeel de rijst of noedels en de gepluisde kip. Garneer de soep met de tauge, lenteui en wat gefrituurde uitjes. Mocht je de soep wat meer pit willen geven voeg dan een theelepel sambal toe.

Enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu