Appel noten taartjes

6 personen

Voorbereiding: 1,5 uur rusten

Bereidingstijd: 90-120 minuten

Hoe leuk is het om je eigen gebakjes te maken! Ik ben gek op tartelettes gemaakt van sloffendeeg. Het leuke aan tartelettes is dat ze kan vullen met wat je lekker vindt banketbakkersroom, mousse, ganache, appelcompote noem het maar op. In de zomer maak ik ze vaak met vers fruit maar in deze periode is juist die combinatie van appel/caramel zo lekker.

Wat ook fijn is, is dat je tartelette deeg ook heel goed kan invriezen en dus altijd snel eigen taartjes kan maken. Veel plezier met het maken van deze heerlijke taartjes!

Dit gerecht is

Ingrediënten

Sloffenbodem

  • 135 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 60 gr kristalsuiker
  • 75 gr bruine basterdsuiker
  • rasp van 1/2 citroen
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl koekkruiden
  • 190 gr bloem
  • 1 ei
  • snuf zout
  • ½ pakje marsepein

Appel compote

  • 2 pinklady’s
  • 200 ml water
  • 4 el suiker
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 3 steranijs
  • kaneel poeder 1 el

Noten karamel

  • 150 gr suiker
  • 80 ml water
  • 100 ml slagroom
  • 10 gr boter
  • 80 gr gemengde noten ongezouten

Verder nog nodig

  • 6 uitsteek ringen ovenbestendig (8-9 cm ∅)

Bereidingswijze

Sloffenbodem
Pak een grote kom of een foodprocessor met deeghaak en doe hierin de bloem, de boter, de kristalsuiker, de basterdsuiker, het bakpoeder, de citroenrasp, het zout en de koekkruiden. Breek het ei in een maatbeker en kluts die even goed, voeg de helft van het ei toe aan de kom. Zet de mixer nu aan een laat het geheel een paar minuten mixen totdat het een deegbal vormt.

Haal het deeg dan uit de mixer en leg het op een stuk vershoudfolie. Wikkel het dicht en leg het deeg minimaal 1,5 uur in de koelkast. Ondertussen vermeng je de rest van het ei met de amandelspijs in een kom en leg je even apart.

Ondertussen gaan we aan de slag met de appel compote. Schil de pinklady’s en verwijder het klokkenhuis. Snij de appels dan in grove stukken en doe ze in een steelpannetje. Voeg het water, suiker, kaneelstokje, steranijs en sinaasappel sap toe. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan zachtjes en de laat de appels 20 minuten pruttelen. Prik na 20 minuten in de appel, ze moeten beetgaar zijn en het meest vocht is inmiddels verdampt. Snij de stukken appel eventueel nog wat kleiner en laat ze afkoelen.

Na 1,5 uur haal je het deeg uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestrooi een grote snijplank met wat bloem en rol hierop het deeg uit met een deegroller. Rol het deeg uit tot 1 cm dik.

Vet de 6 uitsteek ringen aan de binnenkant in met een beetje boter. Steek dan de uitsteek ring in de plak deeg en leg deze op de bakplaat. Herhaal dit voor de rest. Kneed het resterende deeg weer tot een bal en rol deze uit in een lange plak van minimaal 6 cm breed en 10 cm lang.

Snij nu 6 lange repen van 1 cm dik en 10 cm lang en leg deze aan de binnenkant van elke uitsteek ring. Zorg dat de uiteindes netjes op elkaar aansluiten. Verdeel dan de amandelspijs over het midden van de bodems. Zet de bakplaat in de oven en bak de bodems in 20-25 minuten goudbruin. Laat de taartbodems buiten de oven afkoelen voordat je de uitsteek ringen verwijderd.

Als de bodems zijn afgekoeld roer je 1 eetlepel kaneel door de appelcompote en verdeel je de compote over de 6 bodems.

Notenkaramel
Als laatste gaan we de notenkaramel maken. Zorg dat je alles afgewogen klaar hebt staan. Pak een kleine steel pan en doe hierin de suiker met het water en laat dit op middelhoog vuur pruttelen. Je wilt een amberkleurige caramel krijgen. Zodra de caramel deze kleur bereikt voeg je de slagroom toe. Pas op dit kan spetteren! Roer direct goed door tot er een mooie romige caramel ontstaat. Roer dan de boter erdoor en als die opgenomen is de noten. Roer goed door en verdeel de noten karamel over de 6 taartjes.

Laat de taartjes even afkoelen in de koelkast voordat je ze serveert.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu