Flammkuchen parmaham

met balsamico uien

2 personen

Voorbereiding: 1 uur

Bereidingstijd: 30 minuten

De flammkuchen vind zijn oorsprong in de Frans-Duitse streek Elzas en wordt in het Frans ook wel tarte flambée genoemd. De naam flammkuchen die wij in Nederland kennen komt van de Duitse kant vandaan.

In de laatste jaren is de flammkuchen enorm populair geworden in restaurants maar ook op menig foodfestivals. De dunnere variant van de pizza werd voornamelijk in de jaren ’60 op het platteland bereid om de hitte van de oven te testen. De klassiek flammkuchen wordt belegd met crème fraîche, ui en spek maar er zijn genoeg variaties op te bedenken want alles smaak er lekker op.

In tegenstelling tot veel andere recepten gaan we in dit recept zelf het deeg voor flammkuchen maken. Wat ontzettend eenvoudig is, je moet het alleen 1 uur de tijd geven om te rijzen. Het deeg is genoeg voor 1 grote flammkuchen. Mijn flammkuchen is geïnspireerd op de Italiaanse keuken met parmaham, tomaatjes, pesto en heerlijke zoete balsamico uien. Wist je dat een flammkuchen ook heerlijk als lunch is!

Dit gerecht is

Ingrediënten

Flammkuchen deeg

  • 125 gr bloem (optie glutenvrije bloem)
  • 65 ml warm water
  • 2 gr gedroogde gist
  • 1 tl olijfolie

Topping

  • 2 sjalotjes
  • 2 el balsamico azijn
  • 1 el suiker
  • zout en peper
  • 1 buffel mozzarella
  • 12 zongedroogde tomaatjes
  • 6 mini tomaatjes
  • 10 gr blauwe kaas
  • 30 ml crème fraîche
  • 2 el verse pesto
  • 50 gr rucola
  • 5 plakken parmaham
  • truffelolie
  • balsamico azijn

Verder nog nodig

  • deegroller

Bereidingswijze

Flammkuchen deeg
Als eerste gaan we starten met het maken van flammkuchen deeg, heel eenvoudig! Doe de bloem met een snuf zout en de gist in een kom. Meng door elkaar en voeg dan het warme water toe met de olijfolie. Kneed het deeg nu 5 minuten. Is het deeg te nat dan voeg je nog wat bloem toe.

Na het kneden leg je het deeg in een kom en dek je die af met een schone theedoek. Zet het deeg nu 1 uur op een warme plek om te laten rijzen.

Balsamico uien
Ondertussen gaan we de balsamico uitjes maken. Snij de sjalotjes in ringen en verhit deze op middelhoog vuur in een koekenpan met wat olie. Zodra de uitjes wat zachter worden voeg je 1 eetlepel suiker toe, 2 eetlepels water en 2 eetlepel balsamico azijn. Laat het 5 minuten pruttelen totdat de uien gekarameliseerd en zacht zijn. Pas op dat ze niet aanbranden dan voeg je wat extra water toe.

Verwarm de oven voor op 240 graden. Leg het deeg op een bebloemde houten snijplank. Rol het deeg uit tot 2 mm dik, nog dunner dan pizzadeeg. Pak een bakplaat en bekleed deze met bakpapier, leg hier de flammkuchen op.

Verdeel de crème fraîche over de bodem. Bekleed de flammkuchen met de balsamico uien, zongedroogde tomaatjes, blauwe kaas, pesto en een derde van de buffel mozzarella.

Bak de flammkuchen 15 minuten in de oven. Als de flammkuchen uit de oven is garneer je die met de mini tomaatjes, rucola, parmaham en de rest van de mozzarella. Besprenkel met wat truffelolie en balsamico azijn.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu