De flammkuchen vind zijn oorsprong in de Frans-Duitse streek Elzas en wordt in het Frans ook wel tarte flambée genoemd. De naam flammkuchen die wij in Nederland kennen komt van de Duitse kant vandaan.
In de laatste jaren is de flammkuchen enorm populair geworden in restaurants maar ook op menig foodfestivals. De dunnere variant van de pizza werd voornamelijk in de jaren ’60 op het platteland bereid om de hitte van de oven te testen. De klassiek flammkuchen wordt belegd met crème fraîche, ui en spek maar er zijn genoeg variaties op te bedenken want alles smaak er lekker op.
In tegenstelling tot veel andere recepten gaan we in dit recept zelf het deeg voor flammkuchen maken. Wat ontzettend eenvoudig is, je moet het alleen 1 uur de tijd geven om te rijzen. Het deeg is genoeg voor 1 grote flammkuchen. Mijn flammkuchen is geïnspireerd op de Italiaanse keuken met parmaham, tomaatjes, pesto en heerlijke zoete balsamico uien. Wist je dat een flammkuchen ook heerlijk als lunch is!