Sinaasappel amandel cake

met tijm en cream cheese topping

12 personen

Bereidingstijd: 1 uur

Cake is typisch Hollands wat we graag op verjaardagen neerzetten. Het is dan ook een van de meest bereide recepten in de Nederlandse huishoudens. Gelukkig kan je enorm variëren met cake en heeft je niet meer een standaard vanille cake te bakken. Wat ook wel erg lekker kan zijn trouwens!

Oorspronkelijk is cake aan het begin van de 18e eeuw ontstaan in Engeland waar ze het ‘pound cake’ noemen. De naam pound cake stamt af van de gelijke hoeveelheden qua ingrediënten die je gebruikt voor het bakken van een cake.
Voor dit recept heb ik wat Italiaanse grondstoffen toegevoegd voor een andere smaakdimensie. Amandelen, sinaasappel en tijm is de combinatie die ik toevoeg aan deze cake. Sinaasappel en amandelen gaan erg goed samen en het vleugje tijm maakt het net even af.

Doordat ik de helft van het bakmeel vervang door amandelen voegen we nog iets van vitamine en gezonde vetten toe. Wist je dat amandelen veel antioxidanten bevatten en vitamine E? Helaas is cake niet heel erg goed voor onze lijn maar wel heel erg lekker. Af en toe mag je jezelf wel eens verwennen!

Dit gerecht is

Ingrediënten

Cake

  • 200 gr ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 200 gr lichte basterdsuiker
  • 4 eieren (M of L)
  • 100 gr zelfrijsend bakmeel (optie glutenvrij)
  • 100 gr amandelmeel
  • 1/2 tl bakpoeder
  • rasp van 1/2 sinaasappel
  • 3 takjes verse tijm

Topping

  • 200 gr Mon Chou
  • 2 el kokosyoghurt
  • 4 el poedersuiker
  • rasp van 1/2 sinaasappel
  • 1 takje verse tijm
  • 10 gr amandelstift of geschaafde amandelen

Verder nog nodig

  • cakevorm
  • foodprocessor of mixer

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Cake

We starten eerst met het maken van de cake. Weeg de suiker af en doe deze in een kom of in de foodprocessor. Voeg hier de boter (op kamertemperatuur) aan toe. Mix de boter en de suiker nu goed door elkaar tot een licht romig mengsel, ongeveer 3-4 minuten op een hoge stand.

Breek dan één voor één de eieren boven het mengsel. Laat het ei eerst helemaal opgenomen worden door te mixen voordat je het volgende ei toevoegt. Zijn alle eieren toevoegt zeef dan de bloem boven de kom.
Snij vervolgens het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg van één helft eruit en voeg toe aan het mengsel. Zet de mixer aan op de laagste stand totdat de bloem goed is opgenomen en verhoog dan naar een medium stand en laat het geheel even 5 minuten goed mengen.

Pak onderhand de cakevorm en bekleed deze met een stuk bakpapier. Giet het mengsel met behulp van een spatel in de cakevorm en zet voor 40 minuten in de oven. Als je de cake in de oven zet verlaag je de temperatuur gelijk naar 180 graden.

Na 40 minuten prik je even met een cakeprikker of satéprikker in de bovenkant van de cake. Komt die er droog uit is de cake goed en zet je de oven uit. Is de prikker nog nat dan bak je de cake nog 5 minuten langer en check je dan nog een keer.

Belangrijk! Laat de helemaal cake afkoelen in de oven anders zakt die in. Je kan eventueel een dubbelgevouwen theedoek tussen de deur doen.

 

Topping 

Nu de cake aan het afkoelen is gaan we verder met de topping.  Doe de Monchou, kokosyoghurt, poedersuiker en de helft van de rasp in een kom en meng goed door elkaar. Zet het mengsel dan even weg in de koelkast.

Als de cake afgekoeld is verwijder je het bakpapier en haal je de topping uit de koelkast en verdeel je dit met een spatel over de bovenkant van de cake. Garneer met de rest van de rasp, takjes tijm en de amandelen.

Enjoy!

Bewaar de vanillestokjes in een weckpot en doe daar kristalsuiker bij. Zo maak je je eigen vanillesuiker!

1 reactie. Reactie plaatsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu