Aardbeienmousse
We starten eerst met het maken van de aardbeienmousse aangezien deze wel 4 uur moet opstijven. Week de gelatine in een grote kom met koud water. Was 125 gram aardbeien en haal de kroontjes eraf. Probeer voor de decoratie de grote aardbeien apart te houden. Doe de aardbeien in een kom met de suiker, het citroensap en wat blaadjes munt en pureer het geheel fijn met de staafmixer.
Pak een kleine maatbeker en doe daar 15 ml heet water in. Haal de gelatine uit het water als die zacht is en voeg toe aan het hete water, meng gelijk goed door zodat de gelatine opgenomen wordt. Voeg dit nu toe aan de gepureerde aardbeien en zet ze even in de koelkast.
Klopt ondertussen de slagroom met een mixer stijf totdat je de kom onderste boven kan houden zonder dat de inhoud eruit valt. Pak een spatel en schep 1/3 van de slagroom bij de aardbeien en vouw dit erdoorheen. Dit noemen ze familie maken, later voeg je de rest van de slagroom erbij en vouw je die er met de spatel doorheen. Voorzichtig zodat je mousse luchtig blijft. Doe je mousse dan in een spuitzak en leg minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Taartbodem
Pak een grote kom of een foodprocessor met deeghaak en doe hierin de bloem, de boter, de kristalsuiker, de basterdsuiker, het bakpoeder, de citroenrasp, het zout en de koekkruiden. Breek het ei in een maatbeker en kluts die even goed, we gebruiken maar een half ei dus de rest van het ei kan je gebruiken in een omelet. Van het halve ei voeg je de helft toe aan de kom, de rest hou je even apart. Zet de mixer nu aan en laat het geheel een paar minuten mixen totdat het een deegbal vormt.
Haal het deeg dan uit de mixer en leg het op een stuk vershoudfolie. Wikkel het dicht en leg het deeg minimaal 1,5 uur in de koelkast. Ondertussen vermeng je de rest van het ei met de amandelspijs in een kom en leg je even apart.
Na 1,5 uur haal je het deeg uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakvorm op de bodem met wat bakpapier. Vet de randen van de vorm in wat boter.
Bestrooi een grote snijplank met wat bloem en rol hierop het deeg uit met een deegroller. Rol het deeg uit tot 1 cm dik. Pak dan de ring van de bakvorm en steek deze in het deeg. Snij het omliggende deeg weg en plaats het deeg in de bakvorm. Verdeel dan de amandelspijs over de bodem, zorg dat de amandelspijs in het midden verdeeld wordt tot 0,5 – 1 cm van de rand af.
Zet de bakplaat in de oven en bak de bodem in 25 minuten goudbruin.
Taart in elkaar zetten
Na 25 minuten haal je de bakvorm uit de oven en verwijder je bakvorm direct, voorzichtig want deze is heet. Laat de taartbodem helemaal afkoelen buiten de oven. Zodra de mousse goed opgesteven is kan je starten met de decoratie van de taart. Was 10 grote aardbeien en verwijder de kroontjes. Snij ze in de lengte in 4 dunne plakjes.
Spuit de aardbeienmousse vanuit het midden in een rondje op de bodem van de taart tot ½ cm van de rand af. Begin vanaf de rand met rondom een ring van de ‘hartjes’ aardbei neer te leggen met het puntje naar beneden, zie foto. Zorg dat de taart rondom helemaal bedekt is en leg dan de volgende laag erboven. Spuit dan weer een rondje mousse vanuit het midden tot aan de rand van de aardbeien zodat de volgende laag met aardbeien plakjes wat hoger komt te liggen. Leg weer een laag met aardbeienplakjes en ga zo door totdat je op de top bent, daar spuit je je laatste rondje mousse en leg je de rest van de plakjes aardbei op. Decoreer met wat blaadjes munt.
Enjoy! ♡