Chipotle beef taco’s! Dit recept is geïnspireerd op een gerecht die mijn schoonmoeder graag voor ons maakt. Het is een stoofvlees gerecht maar dan Mexicaanse stijl met een pittige chipotle saus. Voor de saus gebruik ik twee verschillende soorten gedroogde pepers uit Mexico, namelijk de chili ancho en chili chipotle. De chili ancho is een grote bijna zwarte peper die voornamelijk de textuur aan de saus en het gerecht geeft. De chili chipotle is de pittige variant!
In Nederland zijn deze gedroogde chili’s prima te verkrijgen via mexicaanse winkels, bijvoorbeeld deze webshop. Het is echt de moeite waard om eens te koken met deze chili’s! Wist je trouwens dat chili’s familie zijn van de paprika? Alleen zijn chili’s een stuk pittiger dat komt door het stofje capsaïcine, die activeren receptoren op je tong die warmte en pijn waarnemen.
Naast dat chili’s veel vitamine bevatten hebben de Maya’s en Azteken ook ontdekt dat het een effectief middel is tegen kiespijn. De capsaïcine voorkomt dat er pijnprikkels aan de hersenen worden gegeven en daardoor komt er endorfine vrij. Dat zijn natuurlijke pijnstillers. Je vind capsaïcine ook vaak in warmte pleisters tegen rugpijn. Maar daarnaast is het ook gewoon een heel erg lekker smaakvol gerecht en zal dit gerecht je een andere smaaksensatie uit de Mexicaanse keuken geven!