Voorbereidingen
Zet een pan water op en kook de zilvervlies 8 minuten. Geniet de rijst af en laat afkoelen zonder deksel op de pan.
Snij ondertussen de witte gedeeltes van de lenteui af en leg de rest apart. Snij het witte deel in fijne plakjes. Pak een maatbeker en kluts hierin de 2 eieren met een beetje zout.
Snij voor de spiesjes 12 stukken lenteui van ongeveer 2 cm lang. Ik begin altijd met de stukken waar het witte gedeelte net een beetje lichtgroen wordt. Mocht je een kleine lenteui hebben en niet aan de 12 stukken komen dan pak je er nog 1. Het groene gedeelte van de lenteui snij je heel fijn en zet je even apart voor de garnering.
Spicy fried rice
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met een beetje olie en doe de eieren hierin, maak er roerei van. Zodra het roerei klaar is voeg je de rijst toe en bak je de rijst mee. Voeg dan de ketoembar, djinten, djahe toe en kruid met zout en peper. Tot slot voeg je de sriracha saus, sojasaus, rijstazijn, sesamolie en de limoensap toe. Bak het geheel goed op hoog vuur. Het is fried rice dus blijf regelmatig roeren maar er mag best een beetje verbrand (niet zwart) korstje vormen.
Als de fried rice mooi lichtbruin van kleur is zet je het vuur uit en laat je het even met een deksel erop apart staan.
Was nu de shanghai paksoi heel goed en snij hem in de lengte doormidden. Zet een koekenpan op middelhoog vuur met een beetje olie. Bak de paksoi 3 minuten met de opengesneden kant in de pan. Keer daarna om en bak ze nog 3 minuten.
Zalm spiesjes
Vervolgens gaan we de zalm snijden, als je zalm met huid hebt snij je de huid er heel voorzichtig. Het is even afhankelijk van de dikte van je moot hoe grote stukjes je snijdt maar probeer blokjes te maken van 1,5-2 cm. Ze moeten inmiddels wel aan een satéprikker passen en niet eraf vallen omdat ze te groot zijn. Pak de satéprikkers en begin eerst met een stukje zalm dan lente-ui en dan weer zalm. Herhaal dit tot je 4 stukjes zalm hebt en 3 stukken lente-ui.
Maak ondertussen de saus door de sojasaus, rijstazijn, limoensap, ketjap manis, honing, sesamolie te mengen in een maatbeker. Verwijder de schil van gember en rasp de gember boven de maatbeker.
Verwarm de contactgrill of grillplaat met een beetje olie. Zodra die heet is leg je hier de zalm spiesjes op en bestrijk met de saus en bestrooi met sesamzaadjes. Na 2 minuten keer je ze om in de grillpan en bak je ze nog 1 a 2 minuten. In de contactgrill gril je ze 3-4 minuten totdat ze mooie grillstrepen hebben.
Giet de saus na het bakken in een kommetje zodat je je zalm spiesjes er nog lekker mee kan bedruipen.
Pak nu 2 kommen en schep hier de spicy fried rice in. Leg er 2 spiesjes zalm op en bestrooi deze met nog wat sesamzaadjes en het groene gesneden deel van de lente-ui. Leg de shanghai paksoi ernaast en serveer met het kommetje saus.
Enjoy! ♡