Tiramisu is het bekendste dessert van Italië en staat bij menig restaurants wel op de menukaart. Wat ik wel gemerkt heb is dat geen een tiramisu hetzelfde is. Een originele tiramisu wordt gemaakt met savoiardi biscuits, ook wel bekend als lange vingers die gedoopt worden in een mengsel van espresso en sterke drank. In Italië gebruiken ze hier vaak nog Marsalawijn voor terwijl wij vaak amaretto gebruiken. Bovenop die lange vingers komt een romige laag van mascarpone en zabaglione (mengsel van eidooiers en suiker) en een topping van cacaopoeder.
Wist je dat tiramisu letterlijk ‘pep me op’ in het Venetiaans betekend? Er gaan meerdere verhalen rond over het ontstaan van de tiramisu van Venetië tot Griekenland, dat zullen we helaas nooit weten.
Helaas wordt tiramisu nog vaak met slagroom gemaakt en dat is zo zonde! Dit recept heb ik geleerd van echte italianen en vind ik hemels en ik hoop jullie ook daarom deel ik dit heerlijke dessert met jullie.