Aardbeien tiramisu

met mascarpone & zabaglione

2 personen

Bereidingstijd: 30 minuten + 3 uur opstijven

Tiramisu is het bekendste dessert van Italië en staat bij menig restaurants wel op de menukaart. Wat ik wel gemerkt heb is dat geen een tiramisu hetzelfde is. Een originele tiramisu wordt gemaakt met savoiardi biscuits, ook wel bekend als lange vingers die gedoopt worden in een mengsel van espresso en sterke drank. In Italië gebruiken ze hier vaak nog Marsalawijn voor terwijl wij vaak amaretto gebruiken.  Bovenop die lange vingers komt een romige laag van mascarpone en zabaglione (mengsel van eidooiers en suiker) en een topping van cacaopoeder.

Wist je dat tiramisu letterlijk ‘pep me op’ in het Venetiaans betekend? Er gaan meerdere verhalen rond over het ontstaan van de tiramisu van Venetië tot Griekenland, dat zullen we helaas nooit weten.

Helaas wordt tiramisu nog vaak met slagroom gemaakt en dat is zo zonde! Dit recept heb ik geleerd van echte italianen en vind ik hemels en ik hoop jullie ook daarom deel ik dit heerlijke dessert met jullie.

Dit gerecht is

Ingrediënten

 • 16 lange vingers
 • 8 aardbeien
 • 2 espresso
 • 15 ml amaretto
 • 250 gr mascarpone
 • 1 eierdooier
 • 1 el suiker
 • rasp van ¼ citroen
 • verse munt (garnering)
 • cacaopoeder (garnering)

Verder nog nodig

 • 2 waterglazen (bol)

Bereidingswijze

Voorbereidingen
We starten eerst met het maken van het koffiemengsel waar we de lange vingers in gaan dopen. Zet twee espresso en laat deze afkoelen. Voeg dan de amaretto toe en meng het goed door. Doe ondertussen de mascarpone met de citroenrasp in een kom en meng door. In een andere kom gaan we de zabaglione maken, doe de eierdooier en suiker in een kom en mix goed tot een egale massa. Voeg dan de zabaglione toe aan de mascarpone en meng voorzichtig door.

Was de aardbeien en verwijder dan de kruintjes. Snij de aardbeien in de lengte in plakjes, de achterkantjes hou je even apart. Je wilt die mooie aardbeien hartjes hebben om je glas mooi op te maken.

Opbouwen tiramisu
Zodra het koffiemengsel is afgekoeld gaan we starten met het opbouwen van de tiramisu. Pak 2 bolle waterglazen en zet deze klaar. Meet nu even hoe breed het glas onderin is en snij 8 lange vingers in die lengte. Leg de lange vingers nu in het koffiemengsel, draai ze na 1 minuut om. Leg dan drie lange vingers naast elkaar op de bodem van elk glas met de gesuikerde kant naar boven. Zorg dat de hele onderkant bedekt is. En leg dan nog één lange vingers bovenop die andere drie. Je kan de lange vingers best een beetje aandrukken want ze zijn als het goed is redelijk zacht.
Plaats dan de plakjes aardbei aan de rand van het glas rondom, met de puntjes naar boven. Je wilt dat het ronde gedeelte van de aardbeien hartjes op de lange vingers staat. Schep dan wat mascarpone in het glas. Je wilt de laag mascarpone zo hoog als de aardbeien plakjes.

Dan maak je weer een laag met de lange vingers in beide glazen en verdeel je de rest van de mascarpone over de glazen. Dek de glazen af met wat vershoudfolie en zet ze minimaal 3 uur in de koelkast.

Haal na 3 uur de tiramisu uit de koelkast en garneer met wat cacao. Snij dan de rest van de overgebleven aardbeien in hele kleine blokjes er maak een mooi stapeltje op de tiramisu. Garneer nog met wat kleine verse munt blaadjes.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu