Harissa kip

met tomaten rijst

2 personen

Voorbereiding: 2 uur

Bereidingstijd: 2 uur

Harissa is pittige kruidenpasta uit de Noord-Afrikaanse keuken die vaak als smaakmaker in de Tunesische of Marokkaanse keuken wordt gebruikt. Er zijn veel verschillende harissa pasta’s te krijgen bij o.a. de albert heijn of bij een turkse supermarkt. Bij die laatste vind je echt pure harissa pasta die is een stuk heter dan de milde harissa die ik gebruik van Souq (verkrijgbaar bij de AH).

Harissa bestaat uit diverse specerijen maar heeft altijd een basis van rode pepers, knoflook, komijn, geroosterde paprika en korianderzaad. Heerlijk om een kippenpoot in de marineren!

Voor dit gerecht ben ik geïnspireerd door goede vrienden van mij die ook gek zijn op kip in Harissa marinade. Ik heb de kippenbouten in de slowcooker bereid en dat is echt een aanrader! Het vlees wordt zo zacht en valt na 2 uur van het bot af. Mocht je geen slowcooker hebben kan je de kip ook in de oven garen maar denk er eens over na want een slowcooker is de investering waard. Voor dit recept heb ik de kip 2 uur laten marineren in de Harissa pasta maar het beste zou zijn als de kip de hele nacht laat marineren, mocht je daar de tijd voor hebben…

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 2 kippenpoten
  • 3 el milde harissa (Souq)
  • ½ witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • ½ courgette
  • ½ aubergine
  • 5 champignons
  • 120 risottorijst
  • 500 ml groente bouillon
  • 30 gr plantaardige boter
  • 300 gr tomatenblokjes
  • zout en peper
  • 2 el gerookte paprikapoeder
  • olijfolie
  • verse oregano
  • verse tijm

Verder nog nodig

  • zip-bag
  • slowcooker of ovenschaal

Bereidingswijze

De eerste stap is het marineren van de kip. Smeer de kippenpoten in met de harissa pasta en kruid met wat zout en peper. Zorg dat harissa goed verdeeld is over de kip, doe de kippenpoten dan in een zip-bag en leg 2 uur in de koelkast. Het beste zou zijn als je kip al de avond van te voren al marineert mocht je er de tijd voor hebben.

Nadat de kip 2 uur gemarineerd heeft gaan we de kip garen in de slowcooker. Mocht je geen slowcooker hebben kan je de kip ook garen in de oven. Zet de slowcooker aan of verwarm de oven voor op 140 graden. Haal de kip uit de koelkast en verhit een grote koekenpan op hoog vuur met een beetje olie. Bak de kippenpoten even aan beide kanten aan, zodat het velletje een beetje goudbruin wordt. Het is niet de bedoeling dat je de kip helemaal gaart alleen even aanbraden.

Pak dan de schaal van de slowcooker of een ovenschaal en doe de kippenpoten hierin. Giet wat heet water in de koekenpan en schud zachtjes zodat je alle saus loskomt. Giet deze saus dan over de kip. Zet de schaal in de slowcooker en laat minimaal 2-3 uur garen. Draai na 1 uur de kippenpoten even om. Gaar je de kip in de oven, dan wil je een kerntemperatuur van 75 graden hebben. Zet de kip 1,5 uur in de oven en controleer dan even de temperatuur. Zet nog even terug als de kip niet op temperatuur is.

We gaan ondertussen verder met de voorbereidingen voor de tomaten/groente rijst. Snij de ½ ui en de twee tenen knoflook fijn. Was de courgette en aubergine goed en snij ze door de helft. Snij een halve courgette en aubergine in kleine blokjes. Ontdoe de champignons van eventuele aarde en snij deze ook in kleine blokjes.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met de helft van de plantaardige boter en bak hierin de stukjes courgette, aubergine en champignons tot ze mooi goudbruin zijn.

Verhit een andere grote koekenpan op middelhoog vuur met de rest van de boter. Zodra de boter gesmolten is voeg je de uien en knoflook toe. Bak deze glazig en voeg dan de risotto rijst toe. Roer dan 2 minuten goed door zodat de boter zich verdeeld over de rijst. Kook ondertussen voldoende water en pak een grote maatbeker. Hier doe je een kwart van een bouillonblokje in en schenk tot 500 ml heet water erbij. Voeg nu een kwart van de bouillon toe aan de risotto rijst en wat takjes verse tijm en oregano.

Zodra de bouillon bijna helemaal is opgenomen door de rijst voeg je weer nieuwe bouillon toe zodat de rijst net onder water staat. Dit herhaal je totdat je bouillon op is.

Als alle bouillon is opgenomen gaan we de garing van de risotto testen. Dat doe je door een rijstkorrel te proeven, hij moet voor 85-90% zacht zijn. Is die nog te hard dan maak je nog een beetje bouillon extra. Voeg de bouillon per 100 ml toe en nadat de rijst het opgenomen heeft proef je weer even. Is je rijst zacht? Dan voeg je de gebakken groente, paprikapoeder en de tomatenblokjes toe. Meng het geheel goed door elkaar en zet het vuur uit. Dek de risotto af met een deksel want we gaan even naar de kip kijken.

Na 2 uur is de kip uit de slowcooker helemaal gaar en valt het vlees bijna van het bot als je de kippenpoot optilt uit de slowcooker. Zet de slowcooker dan op de warm houd stand.

Schep de tomatenrijst op 2 borden en leg op elk bord een kippenpoot. Schep 2 eetlepels van de jus uit de slowcooker of ovenschaal over de kip heen en decoreer met wat blaadjes verse tijm en oregano.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu