Drunken noodles

met lendebiefstuk

2 personen

Bereidingstijd: 30-40 minuten

Drunken noodles dat klinkt als een feestje op een bord! Dit gerecht komt uit de Thaise keuken en wordt ook wel Pad Kee Mao genoemd. Dat letterlijk gebakken dronken noodles betekend.  Het is een smaakvol wok gerecht gemaakt van platte brede rijst noodles, die we kennen van de Pad Thai, met diverse groente en vlees, garnalen of kip. Voor dit recept gebruik ik lende biefstuk ook wel entrecote genoemd. Dit mooie stuk vlees komt van de dunne lende wat langs de rug loopt en is wat mij betreft veel zachter en malser dan gewone kogel biefstuk. Maar je kan natuurlijk altijd kogel biefstuk gebruiken.

Maar hoe komt dit gerecht aan zijn naam? Er gaan geruchten dat een dronken chef diverse ingrediënten met teveel chilipeper in de wok gooide en hier een gerecht van maakte. Omdat het gerecht zo pittig was moest er veel bij bier bij gedronken worden en werden ze dus letterlijk dronken van de noodles. En zo is de naam drunken noodles ontstaan.

Dit gerecht is een van mijn favoriete wok gerechten geworden omdat het smaakvol en simpel te maken is. Het staat binnen 40 minuten al op tafel. Je kan het gerecht zo pittig maken als je zelf wilt. Ik heb voor een milde versie gekozen. Hou je van pittig? Verwijder dan niet de zaadjes uit de rawit, je bent gewaarschuwd!

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 350 gr lendebiefstuk
  • 200 gr rice sticks 10 mm dik
  • 2 grote tenen knoflook
  • 2 rawits
  • 10 champignons
  • 1 blik baby mais
  • 100 gr choi sam of shanghai paksoi
  • ½ witte ui
  • 4 el oestersaus
  • 1 el vissaus
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl donkere basterdsuiker
  • 1 el limoensap
  • peper
  • 2 lente-uien
  • thaise basilicum (optioneel)

Verder nog nodig

  • hakmolen + staafmixer

Bereidingswijze

Zorg dat je je biefstuk ruim 30 minuten voor het bereiden al uit de koelkast legt zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Zet een grote pan op hoog vuur en vul deze voor de helft met kokend water. Kook hierin de rice sticks volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als ze klaar zijn giet je het water af en spoel je de noodles even na met koud water en zet je ze apart.

We gaan nu wat voorbereidend werk doen. Ontdoe de knoflook van de velletjes en doe deze in de hakmolen samen met 1 rawit. De andere rawit snij je open en verwijder je de zaadjes. Voeg deze rawit dan ook toe aan de hakmolen. Blits het geheel goed totdat het fijngemalen is.

Pak een maatbeker om de saus te maken. Doe in de maatbeker de oestersaus, vissaus, limoensap, sojasaus, suiker en wat peper en meng goed door elkaar.

Voordat we kunnen gaan wokken moet er nog wat snijwerk gedaan worden, hiervoor hebben we een snijplank nodig. Was de choi sam of paksoi goed en snij de groente in stukken van 4-5 cm lang. Ontdoe de champignons van eventuele aarde en snij ze dan door de helft. Verwijder de schil van de ui en snij deze door de helft. We gebruiken een halve ui die we in de lengte in dunne reepjes gaan snijden. Tip: bewaar de andere helft van de ui in een stukje vershoudfolie in de koelkast. Giet het blikje baby mais af en spoel de mais even af met koud water. Snij de lente-uien in dunne reepjes en leg even apart voor de garnering.

Draai nu je snijplank om en snij de lendebiefstuk in dunne reepjes.

We kunnen nu gaan starten met wokken. Verhit een grote wok op hoog vuur met wat olie. Zodra de olie heet is doe je het mengsel van knoflook en peper erin met de gesneden ui. Je zal waarschijnlijk wat last krijgen van de hitte van de peper maar dat balanceert straks met de saus. Wok dit 1 minuut en voeg dan de champignons toe. Wok het geheel nu 2-3 minuten totdat de champignons wat zachter worden. Bij wokken zorg je dat de ingrediënten altijd in beweging blijven anders verbranden ze omdat je op hoog vuur wokt. Voeg dan de biefstukreepjes toe en kruid deze met zout en peper en wok ze 1 minuut mee. Voeg dan de choi sam of paksoi toe en de baby mais. Wok het geheel nog enkele minuten totdat de blaadjes van de choi sam geslonken zijn.

Voeg dan de rice sticks en de saus toe en meng het geheel goed door elkaar zodat de saus goed verdeeld is.

Verdeel de drunken noodles dan over 2 borden of serveer op een schaal. Verdeel de gesneden lenteui erover en eventueel wat thaise basilicum.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu