Biefstuk met port tijm saus

met pastinaakpuree en stoofperen

4 personen

Voorbereiding: 3 uur

Bereidingstijd: 1 uur

Dit gerecht is een van mijn favoriete gerechten tijdens de feestdagen en brengt mij helemaal in de kerst stemming. Een heerlijke zachte romige pastinaak puree met een mooi stuk vlees en een overheerlijke saus. Een goede saus bij vlees is zo belangrijk en kan je gerecht echt naar een hoger niveau tillen. Deze port/tijm saus met een vleugje honing is niet lastig om zelf te maken.

Voor dit gerecht heb ik een heerlijke pastinaak puree gemaakt. Ik vind de smaak goed passen bij stoofperen en de biefstuk. Geen fan van pastinaak? Dan kan je ook knolselderij, pompoen of aardappelpuree maken variatie genoeg! Dat is het heerlijke aan dit gerecht je kan variëren met de puree en het vlees net wat jij lekker vindt. Het fijne is dat het gerecht lactose/melkvrij is.

Laat je niet afschrikken door de vele onderdelen van dit gerecht. De puree en stoofperen kan je ook al vooraf maken en opwarmen als je het vlees gaat bereiden zo heb je geen stress met de voorbereidingen van je kerstdiner.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Stoofperen

  • 4 stoofperen
  • 400 ml rode wijn
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagel
  • 2 steranijs
  • 1 el kristalsuiker
  • 150 ml water

Pastinaakpuree

  • 4 grote pastinaken
  • 25 ml alpro cuisine of slagroom
  • zout en peper

Port tijm saus

  • 200 ml rode port
  • 25 gr verse tijm
  • 1 sjalotje
  • 2 tenen knoflook
  • 300 ml runderfond
  • 40 gr flora boter
  • 1 laurierblaadje
  • zout en peper
  • 2 el honing
  • 1 el balsamicoazijn

Verder nog nodig

  • 600 gr kogelbiefstuk
  • 250 gr gemengde paddenstoelen

Verder nog nodig

  • staafmixer
  • vlees thermometer
  • koekenpan (ovenbestendig)

Bereidingswijze

We starten eerst met het opzetten van de stoofperen. Schil met een dunschiller de stoofperen, laat alleen het steeltje eraan zitten. Doe de geschilde stoofperen dan in een steelpan. Schenk hier de rode wijn bij, voeg de kruiden toe (kaneel, steranijs en kruidnagel) en een eetlepel suiker. Schenk er dan water bij tot de stoofperen voor 90% onder water staan. Breng het geheel aan de kook en zet dan zachtjes aan en laat 3 uur pruttelen. Controleer tussentijds wel of er nog voldoende vocht in de pan zit anders worden je stoofperen niet gaar. Je wilt er met een mesje in kunnen prikken zonder teveel weerstand dan zijn ze klaar.

Ondertussen gaan we vast de port tijm saus maken. Snij het sjalotje en de tenen knoflook heel fijn. Zet een steelpan op middelhoog vuur met wat olie. Fruit hierin de sjalot en knoflook in aan. Blus het geheel dan af met de rode port en voeg dan 3 takjes verse tijm en 1 laurierblaadje toe. Voeg dan de runderfond toe en laat het geheel zachtjes pruttelen.

Dan kunnen we nu verder gaan met de pastinaakpuree. Schil de pastinaken, snij de achterkant eraf en snij ze dan in stukken van 2 bij 2 cm. Zet een pan op met kokend water en doe hier de stukken pastinaak in. Kook de pastinaak ongeveer 10 minuten totdat ze zacht zijn en je er met een mesje in kan prikken. Giet dan het overtollige kookvocht af en pureer de pastinaak tot een gladde puree met de staafmixer. Voeg dan de alpro cuisine of gewone slagroom toe, pureer het nogmaals glad en kruid dan met zout en peper. Deze puree kan je nu even apart zetten en kort opwarmen voor serveren.

Als de stoofperen klaar zijn zet je het vuur uit en laat je ze apart staan tot serveren met de deksel erop. Nu gaan we even kijken bij de port tijm saus die is inmiddels wat verder ingekookt. Voeg nu de honing, balsamicoazijn toe en kruid met zout en peper. Voeg dan de koude boter toe en roer dit goed door. Je ziet dat je saus nu gaat glimmen. Laat nog even verder inkoken. Je wilt dat je saus net niet de dikte heeft van honing. Mocht je saus niet dikker worden kan je er een klein beetje maizena doorheen roeren.

Haal ruim een half uur voordat je je biefstuk wilt bakken het vlees uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Pak een ovenbestendige koekenpan en verhit deze op hoog vuur met wat olie. Zodra de pan heet is bak je hier de paddenstoelen in met wat zout en peper totdat ze geslonken zijn. Leg de paddenstoelen dan even apart in een stuk aluminiumfolie.

Verwarm de oven voor op 130 graden.

Snij je biefstuk in 4 gelijke stukken. Verhit 20 gr boter in de hete pan waar je net de champignons in hebt gebakken en leg daar de biefstuk in. Schroei je biefstuk aan alle kanten dicht en zet je pan met biefstuk dan in de oven. Laat de biefstuk 15 minuten garen op 130 graden. Prik na 15 minuten met een vleesthermometer in de kern van de biefstuk en als die 46 graden aangeeft is je biefstuk medium rare. Is je biefstuk nog te rauw controleer de temperatuur dan na enkele minuten nogmaals.

Leg het vlees in een stuk aluminiumfolie om te rusten. Nu heb jij tijd om alle andere elementen warm te maken. Zorg dat je stoofperen, pastinaak puree en je saus warm zijn voordat je start met het opmaken van je bord. Ik heb gekozen voor een plat rond bord. Maak van de pastinaak puree en dikke streep in het midden van het bord. Zet in het midden een stoofpeer rechtop.  Verdeel de paddenstoelen over de pastinaak puree.

Het vlees heeft nu voldoende gerust om gesneden te worden. Snij elk stuk biefstuk in 3 gelijke stukken, je hebt dan als het goed is 12 stukjes. Leg per bord 3 stukjes biefstuk op de pastinaak puree, verdeeld. Giet de vlees sappen uit de folie bij de saus en roer door. Verdeel de saus over de biefstuk heen en garneer met wat takjes verse tijm.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu