No Bake Cheesecake

met frambozenswirl

12-15 personen

Bereidingstijd: 30-45 minuten

Cheesecake, een taart die we allemaal wel kennen en in vele variaties hebben gezien of gegeten. Bij cheesecake denk je vaak gelijk aan New York cheesecake. Echter is de cheesecake helemaal niet in New York ontstaan maar ligt de oorsprong in Griekenland.  Tijdens de olympische spelen jaren voor christus zouden ze al cheesecake hebben gegeten. Pas aan het begin van twintigste eeuw werd de cheesecake in New York gemaakt met creamcheese.

Deze cheesecake is anders dan de standaard New York Cheesecake die iedereen wel eens gegeten heeft omdat deze niet in de oven gaat. Vandaar de naam no bake cheesecake, eenvoudig te maken voor elke foodie die wil genieten van een zalige cheesecake. De structuur van deze cheesecake is ook anders en veel meer een soort mousse. Met de heerlijke smaken van witte chocolade en frambozen. Wat natuurlijk niet mag ontbreken is de krokante bodem van bastogne koeken.

Een heerlijke taart die snel en simpel is en het mooie is dat je deze ook een dag van te voren kan maken.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Bodem

  • 1 pak bastogne
  • 130 gr ongezouten boter
  • 1 tl kaneelpoeder

Cheesecake

  • 400 gr monchou
  • 115 gr kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 blaadjes gelatine
  • 150 ml slagroom
  • 100 gr witte chocolade
  • 65 ml melk
  • 50 gr frambozen + extra voor garnering
  • 1 el suiker

Verder nog nodig

  • hoge ronde bakvorm (⌀18-19 cm)
  • hakmolen + staafmixer

Bereidingswijze

Bodem

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breek de bastogne koekjes doormidden en doe deze in een foodprocessor of hakmolen en maal het fijn. Mocht je deze niet hebben kan je ook een blender gebruiken. Weeg de boter af en smelt deze in een kom in de magnetron totdat deze gesmolten is. Voeg de gesmolten boter en de kaneel toe aan de bastogne kruim en mix nogmaals.

Bak ondertussen je bakvorm erbij en bekleed deze op de bodem met bakpapier. Vet de zijkanten in met een beetje gesmolten boter. Het bastogne mengsel mag nu in de bakvorm en druk dit met een lepel goed aan. Zorg dat de bastogne laag evenredig over de bodem is verdeeld.

Zet de bakvorm nu in de oven en verlaag gelijk de temperatuur naar 180 graden, bak ongeveer 20 minuten. Als de bodem klaar is laat je deze buiten de oven afkoelen.

Cheesecake vulling

Nu de bodem in de oven staat gaan we verder met het maken van de cheesecake vulling. Hiervoor hebben we een keukenmachine nodig of een kom met een mixer. Doe in de kom de monchou en de suiker. Snij het vanillestokje open en schraap het merg eruit en doe dit erbij, mix dit goed. Week ondertussen 2 blaadjes gelatine in koud water. In een andere kom klop je de slagroom met een schone mixer stijf totdat je deze ondersteboven kunt houden zonder dat de slagroom eruit valt. In een maatbeker doe je de melk met de witte chocolade en verwarm deze steeds 20 seconde in de magnetron totdat de chocolade is gesmolten. Mocht je geen magnetron hebben dan kan je dit au-bain marie doen (pan heet water met een kom erboven). Roer tussendoor het mengsel goed totdat het een massa is geworden.

Haal nu de gelatine uit het water en knijp de blaadjes een beetje uit. Doe de gelatine bij het chocolade-melk mengsel en roer direct door. De gelatine moet namelijk opgenomen worden door de warmte. Laat het mengsel even afkoelen totdat het lauw is.

Doe de frambozen met de suiker in een steelpan en laat deze op middelhoog vuur even 5 minuten pruttelen. Pak dan een kommetje en zet er een fijn zeef op, hier doe je de frambozen uit de steelpan in en druk met de lepel zoveel mogelijk sap eruit. Het is de bedoeling dat de pitjes in de zeef blijven zitten. In het kommetje hou je een frambozencoulis over.

Als het chocolade-melk mengsel lauw is voeg je deze toe aan de monchou en mix dit even goed door. Met een spatel schep je vervolgens de opgeklopte slagroom erbij en spatel je de slagroom en heel voorzichtig door. Als de bodem helemaal afgekoeld is schep je de cheesecake vulling erop. Verdeel de frambozencoulis dan met een lepeltje over de bovenkant van de cheescake en maak met een satéprikker ronde bewegingen dat je een swirl creëert. Dek de cheescake af met aluminiumfolie en zet minimaal 3 uur in de koelkast.

Decoreer de cheesecake met wat verse frambozen.

Enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu