Italiaanse tomatensoep

met venkel en courgette

4 personen

Bereidingstijd: 40 minuten

Iedereen heeft vaak wel restjes groente in de koelkast liggen, ideaal om soep mee te maken! En wie houdt er nu niet van soep? Soep is een van de oudste gerechten en werd al door onze voor, voorouders gegeten.

Of je nu houdt van een gebonden soep of liever niet, je kan zelf bepalen wat er je erin doet. Ik had nog venkel, wortel, tomaten en courgette in de koelkast liggen en dat maakt de perfecte basis voor een heerlijke Italiaanse groente-tomatensoep. Weet je wat ook fijn is van soep dat je vaak je dagelijkse hoeveelheid groente met 1 kom al naar binnen krijgt.

Voor deze soep gebruik ik venkel, ja dat is die witte bol met groene takjes aan de bovenkant. Wist je dat Italianen ruim 7 kilo venkel per persoon per jaar eten en wij Nederlanders maar 100 gram?! Zonde want deze anijssmakende groente is ontzettend gezond. Niet alleen bevat venkel onwijs veel voedingstoffen maar bevorderd ook nog eens de spijsvertering en ze zeggen dat je er slimmer door wordt. Nou aan de slag maar met deze soep boordevol gezonde ingrediënten!

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 6 grote tomaten
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1/2 venkel
  • 1/2 winterpeen
  • 1/4 courgette
  • 400 ml heet water
  • 2 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • 150 gr soepballetjes
  • verse italiaanse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano en basilicum)

Verder nog nodig

  • staafmixer

Bereidingswijze

Schil de sjalotjes en de knoflook en snij ze grof. Was nu de venkel, wortel en courgette en snij ook grof. We gebruiken ook het groen van de venkel dus gooi dat niet weg. Was de tomaten goed en snij ze doormidden. Snij het harde stuk van het steeltje weg en snij dan in grove stukken.

Verhit een grote pan met wat olijfolie op middelhoog vuur. We starten eerst met het aanbakken van de sjalotjes en de knoflook. Zodra die glazig worden voeg je venkel, wortel en courgette toe. Roer alles goed door elkaar voor 2-3 minuten. Dan voeg je de tomaten toe en de gepelde tomaten. Giet het kokende water in het blikje van de gepelde tomaten en voeg toe aan de pan. Als laatste voeg je de verse italiaanse kruiden toe behalve de basilicum. Laat de soep 20 minuten pruttelen.

Controleer na 20 minuten even of je met een mesje door de wortel heen kan snijden. Als de wortel zacht is kan je de basilicum toevoegen en de soep gaan pureren met de staafmixer. Kijk eerst even hoeveel vocht er nog in de pan zit hoe meer vocht hoe dunner je soep. Ik haal altijd even een maatbeker met vocht eruit je kan het altijd nog toevoegen mocht je soep te dik zijn.

Pureer de soep nu tot een gladde massa. Zet de pan weer op het vuur en voeg dan de soepballetjes toe laat nog even 5 minuten pruttelen alvorens je ervan kan genieten.

Enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu