Japanse Gyoza’s

met garnalen en kip vulling

Japanse gyoza's met een heerlijke vulling van garnalen en kip.

20 stuks

Bereidingstijd: 45 - 60 minuten

Wij denken dat de Gyoza uit Japan komt maar eigenlijk waren het de Chinezen die deze heerlijke gestoomde hapjes hebben uitgevonden. De Chinese dumplings kennen we natuurlijk allemaal die worden gestoomd in van die stoommandjes. Tijdens de oorlog hebben de Japanners het recept meegenomen naar Japan en hier hun eigen draai aan gegeven door ze niet alleen te stomen maar ook te bakken en ze voegen meer knoflook toe dan de Chinezen.

Voor deze gyoza’s gebruik ik een vulling van kipgehakt en garnalen met veel aromaten. Hou je niet zo van garnalen dan doe je de helft meer kipgehakt in de vulling. Je kan eigenlijk toevoegen wat je zelf lekker vind. Het vouwen van de gyoza’s vergt wel de nodige techniek om er een mooie waaier van te maken. Op mijn instagram leg ik je stap voor stap uit hoe je gyoza’s vouwt! Of kijk eens op youtube voor diverse tutorials. Veel plezier met het maken van je eigen gyoza’s.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Gyoza’s

  • 20 gyozavellen
  • 100 gr kipgehakt
  • 8 rauwe garnalen
  • 2 cm verse gember
  • 1 lente-ui
  • 3 el gedroogde shiitake
  • ½ tl chili vlokken
  • 1 teen knoflook
  • 1½ el sojasaus
  • ½ el rijstazijn
  • 1 tl sesamolie
  • zout en peper
  • handje verse koriander + extra voor garnering

Dipsaus

  • 2 el sojasaus
  • sap van ¼ limoen
  • ½ el visaus
  • 1 tl sesamolie
  • sesamzaadjes

Verder nog nodig

  • stoommand

Bereidingswijze

Haal de wonton of gyozavellen ruim van te voren uit de diepvries en leg er een theedoek overheen.

We starten eerst met het maken van de vulling, hiervoor heb je een hakmolen nodig. Week de gedroogde shiitake even 1o minuten in koud water. Snij dan een stuk van 2 cm van de verse gember af en verwijder de schil. Snij de onderkant van de lente-ui en eraf en snij in stukken. De groene stelen gooi je niet weg maar snij je heel fijn en leg je even apart. Doe de kipgehakt, 4 garnalen, gember, lente-ui, chilivlokken, knoflook, koriander, sojasaus, rijstazijn en de sesamolie in de hakmolen. Giet dan de shiitake af en knijp het overtollige vocht eruit. Doe ze in het hakmolen bij de rest en blits het nu tot een fijne massa. Snij de rest van de garnalen in grove stukken en roer die door de vulling, kruid met zout en peper en je vulling is klaar.

We gaan nu starten met het maken van de gyoza’s. Haal een gyoza vel onder de theedoek vandaan en schep een theelepel vulling in het midden. Maak de randen nu nat met een beetje water. Vouw dan een halve maan van de gyoza en knijp in het midden (dus het ronde gedeelte) het vel tegen elkaar aan. Leg de gyoza neer en hou met je rechter duim en wijsvinger het stuk vast wat aan elkaar zit. Met je linkerduim en wijsvinger maak je vouwen in het deeg dat het verst van je af is. Je krijgt een soort waaier effect. Start eerst links en dan de rechterkant. Bekijk op mijn instagram een leuke tutorial hoe je gyoza’s vouwt! Herhaal dit nu totdat je vulling op is.

Er zijn 2 manieren waarop je gyoza’s kan bereiden namelijk in de koekenpan of eerst stomen en dan in de koekenpan kort even bakken. Ik zal hieronder beide opties uitleggen dan kan je kiezen wat je makkelijk vind!

Manier 1
Zet een koekenpan op middelhoog vuur met een beetje olie. Leg de gyoza’s hierin en bak ze rondom een beetje goudbruin. Giet dan een laag water in de koekenpan van +/- 2 cm. Zet een deksel op de pan en laat ze ongeveer 5 minuten stomen, let wel op dat er water in je pan blijft staan anders verbranden ze.

Manier 2
Zet een steelpan op met water en daarop een bamboo stoommand. Bekleed deze met een stukjes bakpapier en leg hier de gyoza’s in. Stoom de gyoza’s 5 minuten. Daarna verhit je een koekenpan op middelhoog vuur met wat olie en bak je de gyoza’s rondom goudbruin.

Ondertussen maken we snel de dipsaus door alles met elkaar te mengen. Als alle gyoza’s klaar zijn leg je ze op een bord met de dipsaus erbij en garneer met verse koriander en eventueel wat chilivlokken.

Enjoy! ♡

Je kan gyoza's voor bereiden ook invriezen kan je er later nog van genieten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu