Stoofperen speculaas crumble

met vanille ijs

4 personen

Voorbereiding: 3 uur

Bereidingstijd: 20 minuten + 20 minuten baktijd

Dit dessert roept 100% kerst, herfst en winter! De geur van de stoofperen doet mij altijd denken aan de winter.  Op zoek naar een eenvoudig maar heel smaakvol dessert wat je vooraf al kan voorbereiden tijdens de drukke feestdagen? Dan is deze stoofperen speculaas crumble perfect!

Voor het maken van stoofperen zijn er ontzettend veel variaties en heeft iedereen wel zijn eigen ingrediënten. Al jaren maak ik mijn stoofperen volgens onderstaand recept en dat valt altijd in de smaak zelf bij gasten die niet zo gek zijn op stoofperen. De kunst voor dit recept is dat je ze niet helemaal gaar kookt maar voor 80% omdat ze nog verder garen in de oven. Dit dessert kan je prima overdag al voorbereiden en in de koelkast bewaren dan hoef je het alleen nog maar in de oven te zetten.

Helaas heb ik geen ijsmachine dus heb ik een beetje gesmokkeld door lekker vanille ijs te halen bij mijn favoriete ijsboer! Een bolletje ijs erop is wel echt een musthave.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Stoofperen

  • 5 stoofperen
  • 400 ml rode wijn
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagel
  • 2 steranijs
  • 1 el kristalsuiker
  • 150 ml water

Speculaas crumble

  • 75 gr ongezouten koude boter
  • 100 gr bloem
  • 80 gr kristalsuiker
  • 1 el kaneel
  • 3 el speculaaskruiden
  • ½ tl zout
  • 50 gr schuddenbuikjes
  • 4 bollen vanille ijs

Verder nog nodig

  • 4 ramequin/souffle bakjes (∅ 9cm)

Bereidingswijze

We starten eerst met het opzetten van de stoofperen. Schil met een dunschiller de stoofperen, laat alleen het steeltje eraan zitten. Doe de geschilde stoofperen dan in een steelpan. Schenk hier de rode wijn bij, voeg de kruiden toe (kaneel, steranijs en kruidnagel) en een eetlepel suiker. Schenk er dan water bij tot de stoofperen voor 90% onder water staan. Breng het geheel aan de kook en zet dan zachtjes aan en laat 3 uur pruttelen. Controleer tussentijds wel of er nog voldoende vocht in de pan zit anders worden je stoofperen niet gaar.

Ondertussen kan je vast het crumble deeg gaan maken zodat deze kan rusten in de koelkast. Pak een kom en doe hierin de bloem, suiker, kaneel, speculaaskruiden en het zout. Meng het goed door elkaar en voeg dan de koude boter toe. Kneed met je handen de boter door je droge ingrediënten tot het een geheel is geworden. Leg het deeg in een stuk vershoudfolie en laat het rusten in de koelkast.

Dan zijn we weer terug bij de stoofperen. Je wilt de stoofperen beetgaar hebben. Ik controleer ze altijd door er met een mesje in te prikken. Ze gaan ook nog in de oven dus wees niet bang dat je een rauwe peer eet, maar laat ze ook niet te lang koken want dan wordt het moes.

Als de stoofperen klaar zijn haal je ze uit de pan en snij je rondom het klokkenhuis de stukjes peer eraf. Verdeel de stukjes peer nu over de 4 ramequin bakjes en verdeel 1 el van die ingekookte siroop over de peertjes heen. Pak dan het deeg uit de koelkast en verdeel dat in vier stukken. Verkruimel grove stukken van het deeg over de bakjes en zorg dat de bovenkant netjes is bedekt. Verdeel dan de schuddenbuikjes erover. Je kan dit dessert vooraf al maken dan zet je het nu afgedekt met vershoudfolie in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 195 graden. Zodra de oven warm is zet je de bakjes erin en laat ze in 20 minuten mooi goudbruin worden. Serveer deze stoofperen crumble met een heerlijk bolletje vanille ijs.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu