Basis cake recept

12 personen

Bereidingstijd: 1 uur

Het is altijd handig om een het basis recept voor een lekkere cake te hebben. Het maken van een cake is namelijk helemaal niet moeilijk en een mooi ezelsbruggetje is dat je altijd gelijke hoeveelheden aanhoudt voor de suiker, boter en zelfrijzend bakmeel.

Met het maken van een cake kan je ook eindeloos variëren. Eigenlijk kan je er alles indoen wat je zelf lekker vindt. Ben je gek op de Nederlandse stroopwafel dan verkruimel je die door je beslag of hou je meer van wat citrus in je cake? Probeer dan eens mijn sinaasappel amandelcake, dat recept vind je hier.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 200 gr ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 200 gr lichte basterdsuiker
  • 4 eieren (M of L)
  • 200 gr zelfrijsend bakmeel
  • 1/2 vanillestokje

Verder nog nodig

  • cakevorm
  • foodprocessor of mixer

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Weeg de suiker af en doe deze in een kom of in de foodprocessor. Voeg hier de boter op kamertemperatuur aan toe. Meng de boter en de suiker nu goed door elkaar tot een licht romig mengsel, ongeveer 3-4 minuten op een hoge stand.

Breek dan één voor één de eieren boven het mengsel. Laat het ei eerst helemaal opgenomen worden door even te mixen voordat je het volgende ei toevoegt. Zijn alle eieren toevoegt zeef dan de bloem boven de kom. Snij vervolgens het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg van één helft eruit en voeg toe aan het mengsel. Zet de mixer aan op de laagste stand totdat de bloem goed is opgenomen en verhoog dan naar een medium stand en laat het geheel even 5 minuten goed mengen.

Pak onderhand de cakevorm en bekleed deze met een stuk bakpapier. Giet het mengsel met behulp van een spatel in de cakevorm en zet voor 40 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur gelijk naar 180 graden.

Na 40 minuten prik je even met een cakeprikker of satéprikker in de bovenkant van de cake. Komt die er droog uit is de cake goed en zet je de oven uit. Is de prikker nog nat dan bak je de cake nog 5 minuten langer en check je dan nog een keer. Belangrijk! Laat de cake afkoelen in de oven anders zakt die in. Je kan eventueel een dubbelgevouwen theedoek tussen de deur doen.

Enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu