Chocolade pavlova

met chocolade mousse en pistache cake

15 personen

Bereidingstijd: 4 uur

Een pavlova is een dessert dat bij iedereen wel eens op tafel heeft gestaan en is een populair kerstdessert. Je vind ze in verschillende soorten en maten. Deze pavlova is een echt pronkstuk op de tafel.

Wist je dat de pavlova is rond 1920 gemaakt voor een Russische balletdanseres en ook naar haar vernoemd Anna Pavlova?
Een pavlova wordt gemaakt op basis van meringue dat heel lang op een lange temperatuur wordt gebakken in de oven. Hierdoor krijg je die heerlijke krokante buitenkant met een soort marshmallow achtige binnenkant. In dit recept wordt de pavlova als een laag in een taart gemaakt met tussendoor luchtige chocolademousse en een pistachecake onderop.

De pavlova’s kan je 1 à 2 dagen van te voren maken en bewaren in vershoudfolie.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Pistache cake

  • 50 gr gepelde pistachenoten + 30 gr extra voor garnering
  • 150 gr bloem
  • 150 gr suiker
  • 150 gr boter (ongezouten op kamertemperatuur)
  • 3 eieren (L)
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout

Chocolade pavlova

  • 6 eieren (L)
  • 1 tl citroensap
  • 225 gr kristalsuiker
  • 1 el cacaopoeder
  • 10 gr maizena

Chocolade mousse

  • 150 gr pure chocola (72%)
  • 100 ml halfvolle melk
  • 200 ml slagroom
  • 50 gr kristalsuiker
  • zeezout

Verder nog nodig

  • ronde bakvorm ( ⌀20 cm)
  • foodprocessor of handmixer

Bereidingswijze

Pistache cake

Deze cake kan je eventueel al de dag van te voren maken. Verwarm de oven voor op 180 graden. We gaan eerst de pistachenoten roosteren, pak een koekenpan en verwarm deze op middelhoog vuur zonder olie. Zodra de pan heet is voeg je de pistachenoten toe. Let op dat ze niet aanbranden alleen even kort roosteren totdat ze een lichtbruin kleuren. Doe ze dan in een hakmolen en maal ze fijn.

Nu gaan we verder met het basis cakebeslag. Hiervoor gebruiken we allemaal gelijke hoeveelheden. Doe de suiker en boter samen met een snufje zout in een foodprocessor of in een kom. Laat dit op een hoge stand 8 à 10 minuten mixen totdat het een mooi luchtig mengsel wordt. Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe en mix tussendoor zodat het ei helemaal opgenomen wordt. Als laatste zeef je de bloem en bakpoeder erboven en meng je het heel voorzichtig door. Tot slot voeg je de gehakte pistachenoten toe die je er met een spatel doorheen roert.

Smeer je bakvorm aan de randen in met boter en bekleed de bodem met een stukje bakpapier. Spatel het cakemengsel erin en zet de cake in het midden van de oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar. Prik na 30 minuten met een satéprikker erin, als die er schoon uitkomt is de cake klaar anders per 10 minuten even herhalen totdat die klaar is.

Chocolade pavlova

Scheid de eieren 1 voor 1 en doe het eiwit in een schone foodprocessor of kom samen met het citroensap en mix totdat het eiwit stijf is. Dit kan je testen door je mixer even uit te zetten en hem dan omhoog te tillen. Als er mooie stijve pieken omhoog blijven staan is het eiwit goed. Zet de mixer dan zachtjes weer aan en meng beetje voor beetje de suiker erdoorheen. Nu ga je een meringue maken en de perfecte meringue heeft mooie glanzende pieken. Zodra de meringue klaar is zeef je de maizena en cacao erboven en meng je dit er heel voorzichtig met de spatel doorheen.

Als de cake uit de oven is verlaag je de temperatuur naar 120 graden. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en teken 2 cirkels van 20 cm diameter. Laat er wel zeker 5 cm tussen omdat ze meringue in de oven iets uitzet. Verdeel dan de meringue over de 2 cirkels, de bovenkant hoeft niet helemaal glad te zijn het hoort bij een pavlova dat je een beetje een ongelijke bovenkant hebt.

Bak de pavlova’s 2,5 uur in het midden van de oven.

Chocolade mousse

Pak een steelpan en vul deze voor de helft met warm water en zet op het fornuis op middelhoog vuur. Zet er een hittebestendige kom in en schenk hier de melk in. Laat deze warm worden maar breng niet aan de kook. Snij de chocola in stukjes en voeg deze toe. Roer goed door zodat de chocolade helemaal opgenomen wordt in de melk. Als het een egaal mengsel is voeg je een snuf zeezout toe. Zout maakt de smaak van chocola intenser. Haal nu je kom eruit, giet je het hete water af. Vul de steelpan met koud water en zet de kom er weer op om te laten afkoelen.

Intussen gaan we de slagroom met de suiker stijf kloppen in een schone foodprocessor of kom. Het is de bedoeling dat je stijve pieken krijgt en je de kom ondersteboven kan houden zonder dat de inhoud eruit valt.

Als het chocolade mengsel afgekoeld is spatel je dit voorzichtig door de stijf geklopte slagroom heen. Heel voorzichtig zodat de lucht erin blijft, je wilt immers geen zware chocolademousse. Schep de mousse in een spuitzak en leg minimaal 30 minuten in de koelkast om te laten opstijven.

De taart in elkaar zetten

Nu je alle onderdelen hebt gemaakt komt het leukste stuk. We gaan de pavlova taart in elkaar zetten!

We beginnen met de cake bodem. Plaats deze op een mooie schaal of taartstandaard. Vervolgens leg je er heel voorzichtig één pavlova op. Dan spuit je vanuit het midden de helft van de chocolademousse erop en dit kan je eventueel met een mesje nog een beetje verdelen. Dan leg je voorzichtig de volgende pavlova erop en spuit je de rest van de chocolademousse erop en verdeel je dit over de bovenkant. Strooi wat pistachenoten over de bovenkant ter decoratie.

Maak je de pavlova voor de kerst? Decoreer dan met wat kerstchocolaatjes.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu