Ossobucco is een enorm lekker stoofgerecht uit de Italiaanse keuken. Het wordt gemaakt van kalfsschenkels die gestoofd worden in een saus van wijn, uien, wortel en bleekselderij. Dit is de ‘in bianco’ variant, zelf ben ik meer fan van het toevoegen van tomatenblokjes aan de saus. Ik vind bleekselderij niet lekker daarom vind je dit niet terug in het recept maar je kan prima een paar stengels bleekselderij in plakjes toevoegen als je het wel lekker vind. Naast tomatenblokjes voeg ik graag nog meer Italiaanse ingrediënten toe aan mijn ossobucco zoals kappertjes, zwarte olijven en champignons.
De oorsprong van dit gerecht ligt in Milaan waar dit traditionele stoofgerecht vaak gereserveerd wordt met saffraanrisotto. Saffraan is een kostbare specerij dat ook wel het rode goud wordt genoemd. Het winnen van de stampers uit de saffraankrokussen is een kostbaar proces. De specerij geeft een mooie diep gele kleur aan de risotto en ook een bijzondere aroma. Saffraandraden zijn verkrijgbaar in de betere supermarkten zoals Albert Heijn.
Deze ossobucco bereid ik in een slowcooker waardoor kalfsschenkels zo zacht worden dat is echt anders dan het bereiden in de oven. Ik raad het iedereen aan het is de investering waard. Maar mocht je nou geen slowcooker hebben kan je het ook in de oven bereiden in een ovenschaal, afdekken met wat bakpapier en dan op 140 graden minimaal 4-5 uur laten garen. Zorg wel dat er genoeg vocht in je ovenschaal zit anders wordt je vlees droog.