Ossobucco uit de slowcooker

met safraanrisotto

2 personen

Voorbereiding: 6-7 uur

Bereidingstijd: 45 minuten

Ossobucco is een enorm lekker stoofgerecht uit de Italiaanse keuken. Het wordt gemaakt van kalfsschenkels die gestoofd worden in een saus van wijn, uien, wortel en bleekselderij. Dit is de ‘in bianco’ variant, zelf ben ik meer fan van het toevoegen van tomatenblokjes aan de saus. Ik vind bleekselderij niet lekker daarom vind je dit niet terug in het recept maar je kan prima een paar stengels bleekselderij in plakjes toevoegen als je het wel lekker vind. Naast tomatenblokjes voeg ik graag nog meer Italiaanse ingrediënten toe aan mijn ossobucco zoals kappertjes, zwarte olijven en champignons.

De oorsprong van dit gerecht ligt in Milaan waar dit traditionele stoofgerecht vaak gereserveerd wordt met saffraanrisotto. Saffraan is een kostbare specerij dat ook wel het rode goud wordt genoemd. Het winnen van de stampers uit de saffraankrokussen is een kostbaar proces. De specerij geeft een mooie diep gele kleur aan de risotto en ook een bijzondere aroma. Saffraandraden zijn verkrijgbaar in de betere supermarkten zoals Albert Heijn.

Deze ossobucco bereid ik in een slowcooker waardoor kalfsschenkels zo zacht worden dat is echt anders dan het bereiden in de oven. Ik raad het iedereen aan het is de investering waard. Maar mocht je nou geen slowcooker hebben kan je het ook in de oven bereiden in een ovenschaal, afdekken met wat bakpapier en dan op 140 graden minimaal 4-5 uur laten garen. Zorg wel dat er genoeg vocht in je ovenschaal zit anders wordt je vlees droog.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Ossobucco

  • 700 kalfsschenkel (met bot)
  • 200 gr tomatenblokjes
  • 1 witte ui
  • ¼ winterpeen
  • 10 champignons
  • 1 glas rode wijn
  • 150 ml runderbouillon
  • 10 zwarte olijven
  • 2 el kappertjes
  • olijfolie
  • zout en peper
  • handje verse oregano
  • 1 el balsamicoazijn

Safraanrisotto

  • 120 gr risottorijst
  • 1 zakje saffraan (0,05 gr)
  • 750 ml groentebouillon
  • ½ ui
  • 1 teen knoflook
  • 30 gr plantaardige boter
  • ¼ courgette
  • 50 gr parmezaanse kaas + extra voor garnering
  • zout en peper

Verder nog nodig

  • slowcooker

Bereidingswijze

Voorbereidingen
Voordat we kunnen starten met het maken van de ossobucco is het belangrijk dat de kalfsschenkel al 30 minuten van te voren uit de koelkast ligt zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Zet de slowcooker op tijd aan zodat deze warm kan worden.

Ossobucco
Als het vlees 30 minuten heeft gerust kunnen we starten met het maken van de ossobucco. Kruid het vlees goed met zout en peper. Zet een grote koekenpan op hoog vuur en verhit met wat olie. Bak de kalfsschenkel aan beide kanten goudbruin en leg ze dan in de pan van de slowcooker. Snij de ui in halve ringen en bak deze 1-2 minuten even aan in de pan. Voeg dan de tomatenblokjes toe en blus het geheel af met de rode wijn. Roer met een houten lepel even goed langs de randen zodat je alles restjes meepakt want daar zit veel smaak in! Voeg dan de balsamicoazijn en de runderbouillon toe, roer door totdat een egale saus wordt. Giet de saus dan bij de kalfsschenkel.

Snij dan de winterpeen en de olijven in dunne plakjes. Snij de champignons in vieren en doe deze samen met de kappertjes, verse oregano, plakjes winterpeen en olijven bij de kalfsschenkel. Doe de deksel op de slowcooker en laat het geheel nu 6-7 uur pruttelen op de laagste stand.

Heb je geen slowcooker? Dan kan je het geheel ook in een ovenschaal doen (dek af met een bakpapiertje) en zet de schaal dan minimaal 4 uur op 140 graden in de oven. Zorg wel dat het vlees bijna helemaal onder water staat.

Risotto
Begin ongeveer 1 uur van te voren met het maken van de risotto. Snij de halve ui en de teen knoflook fijn. Verhit in een grote koekenpan op middelhoog vuur de helft van de plantaardige boter. Zodra de boter gesmolten is voeg je de gesneden ui en knoflook toe. Bak deze glazig en voeg dan de risotto rijst toe. Roer dan 2 minuten goed door zodat de boter zich verdeeld over de rijst. Kook ondertussen voldoende water en pak een grote maatbeker. Hier doe je een kwart van een groente bouillonblokje in en schenk tot 750 ml heet water erbij. Voeg nu een kwart van de bouillon toe aan de risotto rijst samen met de saffraan draden.

Zodra de bouillon bijna helemaal is opgenomen door de rijst voeg je weer nieuwe bouillon toe zodat de rijst net onder water staat. Dit herhaal je totdat je bouillon op is. Ondertussen snijden we een kwart van de courgette in hele fijne blokjes en voeg je die toe aan de risotto.

Als alle bouillon is opgenomen proef je even een rijstkorrel om te bepalen of de risotto gaar is. De rijstkorrel moet voor 85-90% zacht zijn. Als de risotto nog niet gaar is voeg je nog wat bouillon toe en proef je daarna weer. De perfecte risotto loopt net niet van je bord af maar mag zeker niet droog zijn zoals gekookte rijst. Is je risotto nog iets te droog voeg dan een klein beetje heet water toe en roer even door. Voeg dan de rest van de boter en de parmezaanse kaas toe en laat het even intrekken in de risotto, dus niet roeren. Als de kaas en de boter gesmolten is kruid je de risotto met zout en peper en voeg je wat verse oregano toe.

Nu de risotto klaar is kunnen we het starten met het opmaken van het bord. Verdeel de saffraan risotto over de borden. Haal de schenkels uit de ossobucco en leg wat stukjes kalfsvlees op de risotto. Schep wat van de saus met de stukjes wortel en champignon over het kalfsvlees heen en garneer met wat geraspte parmezaanse kaas. Serveer met een groene salade met dunne slierten rauwe courgette.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu