Paddestoel truffel ravioli

met geroosterde tomaten en parmaham

2 personen

Bereidingstijd: 100 - 120 minuten

De herfst is weer begonnen en dat betekend paddestoelen in alle soorten en maten. En wat is nou een betere combinatie dan paddestoelen, truffel en pasta! Zoals jullie wellicht weten ben ik erg fan van mijn eigen pasta maken en dan vooral gevulde pasta. Ik vind de klant en klare gevulde pasta vaak zo smaakloos en het leuke aan zelf pasta maken is dat je erin kan doen wat je wilt.

Wist je dat paddestoelen boordevol eiwit zitten?  Helaas is het geen perfecte vleesvervanger omdat er geen vitamine B12 in zit. Deze vitamine komt alleen voor in dierlijke producten zoals vis, vlees en eieren. Maar dat maakt paddestoelen niet minder want ze bevatten veel voedingsstoffen en vezels.

Bij het maken van ravioli zullen veel mensen denken dit kost mij teveel werk. Ik ga niet ontkennen dat het niet veel werk is maar maak het ontspannen als je ravioli gaat maken. Dat is mijn tip schenk een lekker wijntje in en maak ondertussen je ravioli. Wees gewaarschuwd als je eenmaal zelf ravioli maakt wil je niet meer anders. Over deze ravioli gaat een heerlijke truffelsaus die je eenvoudig kan maken. Start je saus altijd wel eerst met een roux (dat leg ik hieronder uit) en dan kan je eigenlijk alle sauzen zelf maken.

De truffeltapanade die ik gebruik kan je kopen bij Sligro, Hanos, Ah xl of een traiteur. Pas wel op want het is niet heel lang houdbaar. Nou genoeg gepraat over allemaal lekkere ingrediënten aan de slag met je eigen paddestoel/truffel ravioli!

Dit gerecht is

Ingrediënten

Ravioli

  • 100 gr ’00’ bloem
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 1 el olijfolie
  • 500 gr paddestoelen mix
  • 2 el truffeltapanade
  • italiaanse kruiden mix
  • 1/2 el slagroom
  • 50 gr parmazaanse kaas
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Saus

  • 20 gr ongezouten boter
  • 20 gr bloem
  • 100 ml slagroom
  • 3 el truffeltapande
  • 50 ml heet water

Garnering

  • 8 honingtomaatjes
  • parmaham
  • truffelolie
  • verse italiaanse kruiden
  • parmazaanse kaas

Verder nog nodig

  • pastamachine
  • hakmolen
  • ovenschaal

Bereidingswijze

We starten eerst met het maken van pastadeeg. Zeef 100 gram bloem in een schaal. Maak een kuiltje in het midden en breek hierin een ei en voeg nog een extra eierdooier toe. Voeg een snufje zout en 1 eetlepel olijfolie toe. Kneed het deeg nu tot een geheel. Is je deeg te droog voeg dan een beetje warm water toe, is het te nat dan voeg je een beetje bloem toe. Kneed het deeg 5 minuten goed door en leg dan minimaal 30 minuten in vershoudfolie in de koelkast.

We gaan nu de vulling voor de ravioli maken. Zet een grote koekenpan op hoog vuur met 2 el olijfolie. Verwijder nu eventuele aarde van de paddestoelen mix en snij deze wat fijner. Zodra de pan goed heet is voeg je de paddestoelen doe samen met wat italiaanse kruiden. Bak de paddestoelen totdat ze zacht zijn. Kruid ze goed met zout en peper en laat ze dan afkoelen.

Zodra de paddestoelen zijn afgekoeld leg je 1/5 deel van de champignons weg voor de garnering later. De rest van de champignons doe je in de hakmolen samen met de italiaanse kruiden. Voeg hier 2 eetlepels truffeltapanade aan toe en ½ el slagroom. Mix het geheel goed door elkaar tot een gladde brei. Proef je vulling even of die genoeg smaak heeft, voeg anders nog een beetje zout en peper toe. Als laatste rasp je 50 gr parmazaanse kaas erover en roer je die door de vulling. Zet je vulling even apart in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 185 graden. Was de trostomaten goed en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met wat olijfolie en kruid met zout en peper. Zet de tomaten ongeveer 30 minuten in de oven totdat ze mooi zacht zijn geworden maar nog wel vorm hebben. Laat de tomaten in de oven staan als ze klaar zijn dek ze af met aluminiumfolie, uiteraard is de oven dan wel uit.

Ravioli maken
Zorg dat je het volgende bij de hand hebt: bakje met water, vorkje, ronde uitsteker (6cm), vershoudfolie, bord en natuurlijk je pastadeeg en de vulling.

Haal je pastadeeg uit de koelkast en snij ongeveer de helft eraf. Bestuif je werkbank met bloem, kneed het deeg goed en haal het deeg door de pastamachine op de breedste stand. Zet de pastamachine steeds een standje dunner en blijf het deeg erdoorheen halen totdat je een mooi dun deeg hebt. Het is de bedoeling dat je een lang deeg krijgt waar je bijna doorheen kan kijken. Leg je lap deeg nu neer steek er met de ronde uitsteker allemaal rondjes uit. Leg de rondjes die je niet direct gebruikt even op het bord met vershoudfolie erover, dan droog je pasta niet uit.

Leg dan een schepje vulling in het midden van één rondje, maak het deeg rondom een beetje nat met water. Leg een deegrondje op de vulling en druk de randen goed op elkaar. Pak dan een vorkje en druk de tanden in de rand van de ravioli rondom zodat je een mooi patroontje krijgt. Leg je ravioli nu op het bord onder vershoudfolie, bestuif ze met bloem anders plakken ze aan elkaar vast. Herhaal dit voor alle ravioli’s, je kan met de vulling 16-18 stuks maken.

We gaan nu de saus voor bij de ravioli maken, daarvoor gaan we eerst starten met het maken van een roux. Pak een kleine steelpan en doe hier de boter in. Zodra de boter helemaal gesmolten is roer je met een houtenlepel de bloem erdoor en meng gelijk goed door. Het wordt nu een compact geheel, laat dit een paar minuten koken, blijf wel regelmatig roeren. Zodra de het mengsel een beetje gaat pruttelen voeg je in delen de slagroom toe, blijf roeren tot een egale massa. Je zal zien dat er nu een soort van saus gaat ontstaan. Zet ondertussen de waterkoker aan zodat je de saus zo nog wat kan verdunnen met heet water. Voeg de truffeltapanade toe en roer goed door. Het is de bedoeling dat je saus qua dikte een soort yoghurt textuur heeft. Is je saus nog te dik dan voeg je wat heet water toe, let op kleine beetjes en dan roeren. Je kan beter steeds moeten toevoegen dan in een keer teveel toevoegen. Als je saus op de juiste dikte is dan zet je deze apart.

Zet nu een grote pan water op met flink wat zout erin en breng deze aan de kook. Zodra het water kookt voeg je voorzichtig de ravioli toe. Laat deze 3 minuten koken als ze boven komen drijven zijn ze klaar.

Pak nu twee diepen borden en verdeel de ravioli over de borden. Verdeel dan de truffelsaus erover om vervolgens je bord verder op te maken met wat geroosterde tomaatjes, plakjes parmaham en wat van de overgebleven paddestoelen. Strooi er wat verse italiaanse kruiden over en wat truffelolie en schaaf tot slot een lekkere hoeveelheid parmazaamse kaas over je pasta.

Enjoy! ♡

Heb je teveel ravioli gemaakt? Vries ze dan in voordat je ze gaat koken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu