Zalm lasagne

met groene asperges en spinazie

2 personen

Bereidingstijd: 30 minuten + 45 minuten in de oven

Wil jij ook een variatie op een lasagne of een gebakken moot zalm? Dan is dit recept perfect voor jou! Lasagne is een gerecht dat we allemaal maken maar vaak betrappen we onszelf erop dat we altijd de standaard lasagne maken met gehakt en tomatensaus. Ja ook ik kies vaak voor deze variant dan wel zonder pasta met gegrilde groente maar dat is bijna hetzelfde.
Er zijn nog meer ingrediënten waarmee je een lasagne kan maken zoals bijvoorbeeld zalm. En wat past daar nou erg goed bij… Pesto, groene asperges, spinazie zijn ingrediënten die goed combineren met zalm en zo ontstond deze zalige lasagne.

Zalm valt onder de vette vis soorten en bevat enorm veel omega-3 vetzuren. Dat is niet alleen goed voor je cholesterol maar werkt ontstekingsremmend. Zalm bevorderd ook de aanmaakt van vitamine D wat erg belangrijk is voor onze mindset. En deze mooie vis bevat natuurlijk veel eiwitten en is daarom een goede proteïne bron.

Het fijne aan lasagne vind ik dat je deze al van te voren kan maken en dan schuif je de schaal enkel nog maar in de oven, ideaal! Voor dit recept gebruik ik verse zalm op de huid. Tip: ik koop vaak een hele zalm zijde bij de Sligro die ik in moten snij en dan invries. Dat bespaard je een hoop geld zeker als ze in de aanbieding zijn en je hebt altijd zalm bij je hand. Je kan dus prima zalm uit de diepvries gebruiken, ontdooi deze een aantal uur van te voren.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 400 gr zalmfilet op huid
  • 500 gr groene asperges
  • 100 gr verse spinazie
  • ¼ venkel
  • 9 lasagne bladeren verdi
  • 30 gr geraspte parmezaanse kaas
  • 30 gr geraspte 48+ kaas (optie is alleen vegan)
  • 20 gr flora ongezouten boter
  • 20 gr bloem
  • 100 ml soja keuken (AH)
  • 5 el groene pesto, hier vind je het recept
  • 50 ml heet water

Verder nog nodig

  • ovenschaal 27 x 18 cm

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 185 graden. Pak een grote pan en vul deze voor de helft met heet water en zet deze op hoog vuur. Zodra het water kookt leg je de lasagna bladeren erin en deze kook volgens de verpakking. Na het koken giet je het hete water af en spoel je bladeren na met koud water. Laat een laagje koud water in de pan staan anders plakken de bladeren aan elkaar.

We gaan nu de saus voor de lasagne maken, daarvoor gaan we eerst starten met het maken van een roux. Pak een kleine steelpan en doe hier de plantaardige boter in. Zodra de boter helemaal gesmolten is roer je met een houtenlepel de bloem erdoor en meng gelijk goed door. Het wordt nu een compact geheel, laat dit een paar minuten koken, blijf wel regelmatig roeren. Zodra de het mengsel een beetje gaat pruttelen voeg je in delen de soja kookroom toe, blijf roeren tot een egale massa voordat je wat toevoegt. Je zal zien dat er nu een soort van saus gaat ontstaan. Zet ondertussen de waterkoker aan zodat je de saus zo nog wat kan verdunnen met heet water. Voeg de pesto toe en roer goed door. Het is de bedoeling dat je saus qua dikte een soort vla textuur heeft. Is je saus nog te dik dan voeg je wat heet water toe, let op kleine beetjes en dan roeren. Je kan beter steeds moeten toevoegen dan in een keer teveel toevoegen. Als je saus op de juiste dikte is dan zet je deze apart.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur met wat olie en bak hier de zalmmoten in. Je legt ze op het vel in de pan en bakt ze 5 minuten op het vel. Draai de zalm dan op zijn zijkant, bak 1 minuut en dan nog 1 minuut op de andere zijkant. Als laatste leg je de zalm onderste boven (met het vel naar boven) en bak je de zalm nog eens 2 minuten.  Laat de zalm even afkoelen op een snijplank voordat je deze uit elkaar gaat halen.

Kunnen we ondertussen mooi de venkel en asperges gaan snijden. Was de venkel goed en snij er dan een kwart vanaf. Snij het hart van de venkel eruit en snij het witte vlees in kleine blokjes. Dan de groene asperges, ook deze wassen we eerst goed. De groene asperges gaan we breken, pak de achterkant met duim en wijsvinger vast en de voorkant van de asperge met je andere duim en wijsvinger. Buig de asperge naar boven toe (dus je vingers naar beneden) en als het goed is knakt die vanzelf. Dit herhaal je voor alle asperges. Snij alle asperges dan in de lengte door de helft.

Als laatste gaan we de zalm van de huid afhalen en met twee vorken even in stukjes verdelen. Als je dat gedaan hebt kun je gaan starten met het opbouwen van de lasagne. Pak de ovenschaal en leg hier 3 lasagne bladeren in zodat de hele bodem bedekt is. Daarop leg je de helft van de spinazie, verdeel de helft van de zalm erover en de helft van de stukjes venkel. Verdeel dan 1/3 van de saus erover en leg 9 halve asperges erop. Leg er 5 met het kruintje naar links en de rest naar rechts. Dan herhaal je dit met nog één laag. Dat sluiten we af met 3 lasagne bladeren  en de rest van de groene asperges. Verdeel het laatste deel van de saus erover en verdeel de geraspte kaas en parmezaanse kaas eroverheen.

Zet de lasagne nu voor 40-45 minuten in de oven. De kaaslaag mag mooi goudbruin zijn maar let op dat het niet verbrand, iedere oven is weer anders.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu