Als je zegt pasta is dit wel een van mijn favoriete pastagerechten. Ik ben gek op alle schaal- en schelpdieren en eigenlijk op alle vissoorten. Spaghetti vongole is een klassieker in de Italiaanse keuken en vind je vooral in kustregio’s en het zuiden van Italië. Vongole is de Italiaanse benaming voor deze tapijtschelp, in Nederland worden ze ook wel venusschelpen genoemd.
Een vongole is maar een klein schelpdiertje die maximaal 1 cm groot kan worden en heeft een beetje een pittig, zoete smaak. Als je vongole gaat bereiden is het belangrijk dat je de vongole goed wast want je wilt geen zand tussen je heerlijke pasta vongole hebben. Ze hoeven maar heel kort bereid te worden in de pan anders worden ze taai. Schelpen die tijdens het bereiden niet opengaan die gooi ik weg, grote kans dat ze niet goed zijn net als bij mosselen.
Het is een perfect gerecht tijdens een zomerse dag en staat heel snel op tafel in maximaal 30 minuten. De vongole kan je krijgen bij een goede visboer of horeca groothandels zoals Sligro of Hanos.