Pasta vongole

met veel olijfolie en knoflook

2 personen

Bereidingstijd: 30 minuten

Als je zegt pasta is dit wel een van mijn favoriete pastagerechten. Ik ben gek op alle schaal- en schelpdieren en eigenlijk op alle vissoorten. Spaghetti vongole is een klassieker in de Italiaanse keuken en vind je vooral in kustregio’s en het zuiden van Italië. Vongole is de Italiaanse benaming voor deze tapijtschelp, in Nederland worden ze ook wel venusschelpen genoemd.

Een vongole is maar een klein schelpdiertje die maximaal 1 cm groot kan worden en heeft een beetje een pittig, zoete smaak. Als je vongole gaat bereiden is het belangrijk dat je de vongole goed wast want je wilt geen zand tussen je heerlijke pasta vongole hebben. Ze hoeven maar heel kort bereid te worden in de pan anders worden ze taai. Schelpen die tijdens het bereiden niet opengaan die gooi ik weg, grote kans dat ze niet goed zijn net als bij mosselen.

Het is een perfect gerecht tijdens een zomerse dag en staat heel snel op tafel in maximaal 30 minuten. De vongole kan je krijgen bij een goede visboer of horeca groothandels zoals Sligro of Hanos.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 500 gr vongole
  • 150 gr spaghetti
  • 4 grote tenen knoflook
  • 2 el chilivlokken
  • sap van ¼ citroen
  • 15 gr verse peterselie (fijngesneden)
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • zout en peper
  • olijfolie

Verder nog nodig

  • knoflookpers

Bereidingswijze

Zet een grote pan met heet water op hoog vuur. Zodra het water kookt voeg je de spaghetti toe en kook je deze volgens de verpakking. Giet de spaghetti na het koken af en spoel na met koud water anders gaat het aan elkaar plakken en zet apart met de deksel erop. Was ondertussen de vongole schelpen goed zodat al het zand eruit wordt gespoeld. Schelpen die kapot zijn gooi je weg.

Verwijder de schilletjes van de knoflook en doe de tenen in een knoflookpers. Verhit flink wat olijfolie in een grote koekenpan op middel hoog vuur. Knijp de knoflook uit boven de pan en fruit deze zachtjes. Voeg dan de chilivlokken toe en bak deze mee. Verhoog het vuur en voeg dan de vongole toe. Doe de deksel op de pan en schud af en toe even de pan. Haal na 1 minuut de deksel van de pan. De vongole moeten nu open gegaan zijn. Als er schelpen nog dicht zijn gooi je die weg.

Voeg dan de paprikapoeder en de helft van de peterselie toe en kruid goed met zout en peper. Knijp dan een kwart citroen boven de vongole uit en schud het geheel goed door elkaar. Voeg dan de pasta toe en meng deze er doorheen met nog wat olijfolie. De olijfolie is immers je saus bij deze pasta. Verdeel dan de pasta over de borden en garneer met de rest van de peterselie en nog wat chilivlokken en olijfolie natuurlijk!

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu