Aardbeienslof

met aardbeien- en munt mousse

8-10 personen

Voorbereiding: 3-4 uur

Bereidingstijd: 1,5 uur

Wauw wat een beauty deze aardbeienslof! Een slof vind ik het lekkerste qua gebakje, die heerlijke stevige bodem en daarop heerlijk vers fruit. Welk fruit leent zich hier mooier voor dan aardbeien? Deze prachtige rode vrucht vind je eigenlijk het hele jaar door wel maar van mei/juni tot september is het aardbeienseizoen uit volle grond. De rest van het jaar komen aardbeien uit de kas.

Wist je dat aardbeien in Italië zijn ontdekt ruim voor Christus?  Ze zitten boordevol vitamine C en bevatten in tegenstelling tot andere fruitsoort weinig suikers. Dat is best bijzonder aangezien aardbeien vaak heel zoet smaken.

Deze aardbeienslof is een perecte taart om te maken voor een verjaardag, moederdag of gewoon omdat je visite krijgt. Het is een plaatje op tafel en zal bij iedereen in de smaak vallen die van een frisse taart met vers fruit houdt. Het maken van deze taart is niet moeilijk omdat je veel onderdelen al van te voren kan voorbereiden. de sloffenbodem kan je al eerder bakken en een dag bewaren in aluminiumfolie.  Het beste zou zijn als je de aardbeienmousse al de avond van te voren kan maken want dan kan die de hele nacht opstijven in de koelkast. Lukt dat niet hou er dan rekening mee dat de mousse 3-4 moet opstijven.  Veel plezier met bakken!

Dit gerecht is

Ingrediënten

Sloffenbodem

  • 135 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 60 gr kristalsuiker
  • 75 gr bruine basterdsuiker
  • rasp van 1/2 citroen
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl koekkruiden
  • 190 gr bloem
  • 1 ei
  • snuf zout
  • 115 gr amandelspijs

Aardbeienmousse

  • 100 ml verse slagroom
  • 1,5 blaadje gelatine
  • 1 el suiker
  • 1 tl citroensap
  • 125 gr verse aardbeien + 10-12 voor de decoratie
  • verse munt

Verder nog nodig

  • 2 kleine sloffen ringen (±19 cm)
  • deegroller
  • staafmixer
  • spuitzak

Bereidingswijze

Aardbeienmousse
We starten eerst met het maken van de aardbeienmousse aangezien deze wel 3-4 uur moet opstijven. Week de gelatine in een grote kom met koud water. Was de 125 gram aardbeien en haal de kroontjes eraf. Probeer voor de decoratie de grote aardbeien apart te houden. Doe de aardbeien in een kom met de suiker, het citroensap en een handje verse munt en pureer het geheel fijn met de staafmixer.

Pak een kleine maatbeker en doe daar 15 ml heet water in. Haal de gelatine uit het water als die zacht is en voeg toe aan het hete water, meng gelijk goed door zodat de gelatine opgenomen wordt. Voeg dit nu toe aan de gepureerde aardbeien, roer goed door en zet ze even in de koelkast.

Klop ondertussen de slagroom met een mixer stijf totdat je de kom onderste boven kan houden zonder dat de inhoud eruit valt. Pak een spatel en schep 1/3 van de slagroom bij de aardbeien en vouw dit erdoorheen. Dit noemen ze familie maken, later voeg je de rest van de slagroom erbij en vouw je die er met de spatel doorheen. Voorzichtig zodat je mousse luchtig blijft. Doe je mousse dan in een spuitzak en leg minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Sloffenbodem
Pak een grote kom of een foodprocessor met deeghaak en doe hierin de bloem, de boter, de kristalsuiker, de basterdsuiker, het bakpoeder, de citroenrasp, het zout en de koekkruiden. Breek het ei in een maatbeker en kluts die even goed, voeg de helft van het ei toe aan de kom. Zet de mixer nu aan een laat het geheel een paar minuten mixen totdat het een deegbal vormt.

Haal het deeg dan uit de mixer en leg het op een stuk vershoudfolie. Wikkel het dicht en leg het deeg minimaal 1,5 uur in de koelkast. Ondertussen vermeng je de rest van het ei met de amandelspijs in een kom en leg je even apart.

Na 1,5 uur haal je het deeg uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Als je verstelbare sloffenringen hebt stel deze dan in op 19 cm. Vet de sloffenring aan de binnenrand in met wat boter. Bestrooi een grote snijplank met wat bloem en rol hierop het deeg uit met een deegroller. Rol het deeg uit tot 1 cm dik. Pak dan de sloffenringen en steek deze in het deeg. Snij het omliggende deeg weg en plaats ze op de bakplaat met het deeg erin. Mocht het deeg eruit zijn gevallen dan druk je het voorzichtig weer in. Het deeg dat je over hebt kan je eventueel invriezen (in vershoudfolie) zodat je een andere keer nog sloffendeeg kan maken of je maakt er nog een paar extra. Verdeel dan de amandelspijs over de 2 bodems, zorg dat de amandelspijs in het midden verdeeld wordt tot 0,5 – 1 cm van de rand af.

Zet de bakplaat in de oven en bak de sloffen in 25 minuten goudbruin.

Als de sloffen mooi goudbruin zijn haal je de bakplaat uit de oven en verwijder je de bakvormen direct, voorzichtig ze worden enorm heet. Laat de sloffenbodems helemaal afkoelen buiten de oven voordat je ze decoreert.

Zodra de mousse goed opgesteven is kan je starten met de decoratie van de taart. Was twaalf grote aardbeien en verwijder de kroontjes. Snij er negen in vieren en de overige drie door de helft. Haal de spuitzak uit de koelkast en knip een stukje van het uiteinde eraf. Je wilt een opening ter grootte van een 20 eurocent muntje krijgen. Begin aan de uiteinde van de sloffen met een toefje mousse te spuiten 1/2 cm van de kant. Spuit dan langs de rand zeven toefjes naast elkaar ook 1/2 cm van de rand. Dan vul je het midden op met vijf of zes grotere toefjes die ook wat hoger zijn zodat de middelste aardbeien hoger liggen. Leg dan de partjes aardbei aan de zijkanten tussen de toefjes in met het puntje naar beneden (zie afbeelding) en de halve aardbeien leg je in het midden boven slof allemaal met de onderkant naar rechts. Decoreer met wat blaadjes munt.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu