Chocolade fudge taart

met amaretto

8-10 personen

Bereidingstijd: 100 minuten

It’s all about chocolate! Dat dacht ik toen ik deze heerlijke chocolade taart met een vleugje amaretto ging maken. Het is één en al chocolade en wie houdt daar nou niet van ?

Wist je dat de eerste eetbare chocolade pas ergens rond 1850 werd geproduceerd? Daarvoor wisten ze nog niet wat ze ermee konden doen en maakt ze van de cacao maar chocolademelk.
Voor dit recept gebruik ik het liefst 70% pure chocolade, niet alleen omdat de taart er dan minder machtig door wordt maar er zitten aan deze pure chocolade ook wat gezondheidsvoordelen zegt men. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer cacao en polyfenolen er in zitten. En juist dat laatste stofje is gezond voor ons, het zijn antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen stoffen van buitenaf.

Dus weg met die melkchocolade en voortaan lekker 70% pure chocolade eten.  De smaak is wel wat bitterder omdat er minder suiker in zit maar in deze taart proef je daar helemaal niets van!

Dit gerecht is

Ingrediënten

Taart

  • 190 gr boter
  • 225 gr pure chocolade 58% of 70% (AH)
  • 1,5 el cacaopoeder
  • 95 ml melk
  • 4 eieren (L)
  • 165 gr kristalsuiker
  • 65 gr lichtbruine suiker
  • 2 shotjes amaretto
  • 115 gr bloem (optie glutenvrij)
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel

Topping

  • 125 ml slagroom
  • 1 el kaneel
  • 1 el cacaopoeder + extra voor garnering

Verder nog nodig

  • hoge ronde bakvorm (∅18cm)

Bereidingswijze

Pak een steelpan en vul deze voor de helft met heet water, zet hier een kom in of een smeltpan (Ikea) in. In de kom doe je de boter en pure chocolade en laat dit op middelhoog vuur smelten. Roer af en toe even door met een spatel. Als het gesmolten is voeg je de cacaopoeder, melk en de amaretto toe en meng goed door. Giet dan het hete water in de onderste pan af en vul die voor de helft met koud water. Zet de kom er weer op om te laten afkoelen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden. Doe de eieren met beide soorten suiker in een foodprocessor of een kom en mix deze ongeveer 15 minuten tot een licht en romige massa.

Voeg dan het afgekoelde chocolademengsel toe aan het eiermengsel en mix voorzichtig door. Voeg de bakpoeder en kaneel toe en dan beetje voor beetje de bloem. Meng steeds eerst door voordat je de rest van de bloem toevoegt.

Pak een ronde hoge bakvorm van 18 cm en bekleed de bodem met bakpapier. Knip dan repen bakpapier van de hoogte van de bakvorm. Vet de zijkanten van de bakvorm een beetje in met gesmolten boter of wat olie en plak de stroken bakpapier tegen de zijkant.

Geniet nu het mengsel in de bakvorm en zet de taart in de oven en bak ongeveer 70 minuten, maar controleer na 60 minuten even de gaarheid. Als de bovenkant van de cake stevig aanvoelt is die goed. Laat de cake in de oven (deur op een kiertje) helemaal afkoelen!

De cake is heerlijk om zo te eten maar je kan er ook voor kiezen om een topping erop te maken, zie hieronder.

Topping maken

Ondertussen maken we de topping, klop de slagroom stijf totdat je de kom ondersteboven kan houden en het er niet uitvalt. Zeef dan de cacaopoeder en kaneel boven de slagroom en meng heel voorzichtig even door tot een homogene massa.

Zodra de cake afgekoeld is haal je de bakvorm en het bakpapier eraf. Met een spatel verdeel je de slagroom over de bovenkant van de taart. Het hoeft niet helemaal glad maar wat rustiek. Als finishing touch zeef je wat cacaopoeder over de bovenkant van de taart.

Enjoy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu